Početna Broj 164 TV na telefonu

TV na telefonu

Telekom Srbija preko interneta prosleđuje sadržaj ka vašem telefonu, bez tarifiranja tog saobraćaja. Nije nova ideja, već drugačiji pristup

Televizija, kao glavni vid zabave za celu porodicu, i dalje je dominantna, i sudeći prema najnovijim trendovima nema nameru da odustane od gledaoca. Razvojem telefona stekla se prilika da on bude još jedan vaš lični TV ekran.

Prvi pokušaji od pre deset godina zahtevali su poseban prijemnik u telefonu, a od TV stanice da po dogovorenom standardu šalje TV signal. Problem se javio kada je skoro svako imao svoj standard po kojem je slao, tj. primao signal, i od te priče se odustalo. Nokia, Samsung, LG i ostali proizvođači imali su više-manje uspešne pokušaje, ali infrastruktura nije bila spremna. Razvojem brzog interneta i još većim unapređenjem telefona i njihovih (tajnih) moći, stekli su se uslovi za prenos televizije preko internet kanala.

MTS ima u ponudi dva Samsung telefona (Galaxy Fame i Galaxy Core) za X Factor pretplatnički paket, koji podrazumeva gledanje X Factor spotova preko tih telefona, preko posebne aplikacije dostupne na Google Play.

Iznenadili biste se kako mali telefon može da prikaže dobru sliku. Aplikaciju smo probali i na većim telefonima i primetili da je slika bolja i oštrija ako telefon ima veću procesorsku snagu za obradu materijala. Aplikacija je besplatna za preuzimanje, ali je besplatni saobraćaj za gledanje X Factor spotova samo ako ste pretplaćeni na odgovarajući MTS-ov postpejd paket.

Ozbiljnu aplikaciju, koja samo što nije ugledala svetlost dana, predstavlja MobiTV. Nju je Telekom Srbija razvio da bi pretplatnicima ponudio direktno gledanje televizije putem telefona. Potrebno je da TV saobraćaj teče preko interneta, nikako WiFI veze. Nema bojazni od većeg računa zbog gledanja TV-a, jer se ne naplaćuje.

Od 30 programa, koliko je trenutno u ponudi, preovlađuju Pink i Arenasport kanali. Aplikacija ima listing kanala, sliku (samo sliku) šta je trenutno na svakom programu, TV vodič gde je prikazan TV program, video-klub koji je još uvek u eksperimentalnoj fazi, i to je sve. U zavisnosti koliki vam je ekran, tolika je i slika. Još jedan bitan uslov za kvalitetnu sliku je 3G pokrivenost MTS mreže, jer se TV program gleda isključivo preko MTS mreže. MobiTV smo testirali u Beogradu, po centru i malo dalje. Kada je signal mreže slabiji, program „secka“. Pri punom signalu nema greške, sve „teče k’o podmazano“.

Sigurno smo da je ovo pravi put ka daljem razvoju mobilne zabave, tj. iskorišćenju 3G signala. Kada ove ili najkasnije sledeće godine u Srbiju stigne 4G mreža, znaćemo kako da je koristimo na najbolji način.

Leave a Reply