Početna Broj 164 Više odjednom – Asus Transformer Book T300L

Više odjednom – Asus Transformer Book T300L

T300 je novi model u seriji Asusovih uređaja koji korisnicima pokušavaju da ponude više nego što se očekuje

Nakon izuzetno zanimljivog modela T100, koji je doneo pristupačan 2-u-1 uređaj koji se po želji korisnika može koristiti i kao tablet i kao laptop, Asus je na tržište doneo i velikog brata. Reč je o luksuznijem, snažnijem i većem modelu T300L. Transformer Book svakako ume da iznenadi po mnogim pitanjima, kao što je to mnogo puta do sada dokazano.

Stoga, šta ovde imamo? U suštini, ultrabuk kome se ekran može odvojiti i nakon toga funkcionisati nezavisno kao tablet, zahvaljujući tome što je hardver smešten „iza ekrana“, a ne kao kod klasičnih laptopova u donjem delu, ispod tastature i tačpeda. Pomenuti deo sa tastaturom i tačpedom može funkcionisati i kada je odvojen, tako da i dalje možete da obavite neke stvari pomoću njega.

Ekran je sjajan! Reč je o IPS tipu, rezolucije 1920×1080 (FullHD), sa odličnim uglovima gledanja, osetljivom na dodir. Asus nas je navikao na vrhunske ekrane, pa to sada nekako dođe kao standard kada su njegovi računari u pitanju. Brzi Intel Core i5-4200U (sa integrisanom HD 4400 grafikom) koji se krije „ispod haube“, a u kombinaciji sa SanDisk SSD-om i 4 GB memorije čine hardversku osnovu računara i zapravo znače da korisnicima na raspolaganju može biti jedan veoma, veoma brz tablet.

Tu dolazimo do ključnog aspekta rada ovog uređaja. Da li vam treba tablet od 13 inča, težak skoro jedan kilogram? Premda svakako možemo da zamislimo da se neko „posluži“ ovakvim rešenjem, naše iskustvo je pokazalo da je neuporedivo udobnije koristiti ga u laptop režimu. Stoga ovaj računar preporučujemo korisnicima koji su svesni da će im u 90 i više odsto situacija zapravo trebati ultrabuk, a ne tablet. Formula koja se pokazala dobitnom u slučaju 10-inčnog T100 ipak ne može da donese isto iskustvo na 13-inčni T300 u identičnoj meri. Ukoliko vam treba uređaj koji ćete koristiti pola-pola, ipak T300 nije tako lagano koristiti kao tablet poput T100. Sa druge strane, ako vam treba uređaj koji je pretežno ultrabuk, sa opcijom da ga ponekad koristite kao tablet, onda T300 zaslužuje naše tople preporuke.

Asus Transformer Book T300L
OS: Windows 8
Ekran: 13.3“, 1920×1080, touchscreen
CPU: Intel Core i5-4200U, 1.6 GHz
RAM: 4 GB
VGA: Intel HD 4400
SSD: SanDisk 128 GB
Konektori: 1xUSB 3.0, 1xMicro HDMI, čitač SD kartica, audio konektor, web kamera
Cena: 121.990 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply