Početna Broj 164 Vitki službenik – Toshiba Satellite M50D-A-10Z

Vitki službenik – Toshiba Satellite M50D-A-10Z

Tanak, lepo dizajniran i kvalitetno sklopljen kancelarijski računar sa četvorojezgarnim procesorom, po primamljivoj ceni

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Kompanija Toshiba u više navrata hrabro je napadala sve segmente tržišta prenosnih računara, uključujući i one na kojima više ni igla ne može da se uglavi. Takav je slučaj i sa kancelarijskim laptopovima s ekranima dijagonale 15,6 inča, koji danas predstavljaju najbrojniju klasu prenosnih računara. Upravo u ovoj klasi Japanci su predstavili veoma zanimljiv računar, namenjen korisnicima koji insistiraju na portabilnosti bez „rezova“ na performansama.

Dizajnom koji neodoljivo podseća na popularne modele ultrabook računara (srebrna plastika u kombinaciji s aluminijumskom šasijom), Toshiba M50D-A-10Z usmerava pažnju na svoje kućište, čija ukupna masa ne prelazi 2,2 kg, a visina 21 milimetar, što ga čini jednim od najlakših 15,6-inčnih računara. Poklopac ekrana i odmorište za dlanove imaju izgled brušenog aluminijuma, dok je tastatura i prostor između ekrana i tastature u istoj boji, ali u mat obradi; jedini crni elementi, napravljeni od plastike, su okvir ekrana i donja polovina baze. Računar deluje čvrsto i prilično je otporan na uvijanje, dok je poklopac mogao biti čvršći (pri jačem pritisku spolja dolazi do promena slike na ekranu).

Najbolji telefoni 2019

U opcije za povezivanje spadaju USB 3.0 port, koji s lakoćom postiže prenos od deklarisanih 100 MB/s, WiFi 802.11 b/g/n, i Bluetooth 4.0 + HS, koji funkcionišu besprekorno. Podrška za UMTS/LTE mobilne mreže nije predviđena. Pored računara, u pakovanju se nalaze uputstvo za korišćenje i ispravljač, ali ne i DVD sa drajverima ili bilo kakav drugi softver. Budući da se računar isporučuje bez operativnog sistema, moraćete sami da se snađete. Srećom, to neće biti problem, zahvaljujući odličnoj onlajn podršci, kojoj Toshiba posvećuje naročitu pažnju. Što se „uradi sam“ održavanja tiče, ultrakompaktno kućište korisniku ne ostavlja mnogo prostora za „žongliranje“, tako da će zamenu baterije morati da poveri serviseru.

Čiklet tastatura na ultrabook modelima je logičan izbor, pa jednu takvu nalazimo i na ovom modelu. U pitanju je veoma kvalitetna tastatura sa krupnim, dovoljno razmaknutim tasterima plitkog hoda, koji su pritom i prilično tihi. Raspored tastera je uobičajen, izuzev invertovanih funkcijskih tastera, koji se aktiviraju istovremenim pritiskom na taster ’Fn’. Tačped je prostran i ima zrnastu površinu koja obezbeđuje bolji osećaj dodira, a omogućava istovremeno detektovanje tri tačke dodira, što omogućava realizaciju različitih gestova.

Satellite_M50-A_03

Budući da je reč o modelu srednje klase, izbor TN panela ne čudi. Rezolucija matrice je standardnih 1366 x 768 piksela, što nije naročito impresivno na dijagonali od 15,6 inča (gustina piksela je oko 100 ppi), dok će razmera 16:9 više odgovarati ljubiteljima filma i igara, a manje onima koji više vremena provode uz kancelarijske programe i veb. Vidljivost na dnevnom svetlu je vrlo dobra, što pomalo iznenađuje, budući da je reč o glossy ekranu, dok su uglovi gledanja u okviru proseka za ovaj tip panela. Drugim rečima, računar je daleko pogodniji za rad u kancelariji nego pod vedrim nebom ili u kafićima. Što se performansi tiče, M50D-A-10Z ima više nego dovoljno snage za uobičajene zadatke, kao što su rad sa Office programima, surfovanje, Skype ili gledanje HD video-zapisa (četvorojezgarni AMD-ov Kabini procesor nudi slične performanse kao Intelov Core i3-4010U).

Prostora za pohranjivanje ima sasvim dovoljno na Toshibinom hard disku od 750 GB, čije su performanse zaista odlične, dok se sistemska memorija s postojećih 4 GB može proširiti na 8 GB. Za grafičke performanse zadužena je Radeon HD 8400 kartica, koja neće usrećiti ljubitelje modernih 3D igara, ali će manje zahtevne igre starijeg datuma ipak raditi bez problema. Integrisani zvučnici postavljeni su na donji deo računara i zvuk emituju prema podlozi, što je pomalo neobično. Ipak, uz odgovarajuće podešavanje kroz DTS meni dobija se iznenađujuće kvalitetan zvuk, koji će s lakoćom ispuniti prostoriju srednje veličine. Iako se u nižim frekvencijama oseća nedostatak snage, čitav zvučni spektar je jasno definisan, pa ćete u igrama i filmovima uživati i bez pomoći dodatnih zvučnika.

Autonomija, odnosno vreme koje uz računar možete provesti bez spoljašnjeg napajanja, svakako zavisi od vrste posla kojim se bavite, a kreće od 9 i po sati pri minimalnom, do nekih sati i po pri maksimalnom opterećenju. Prilikom prosečnog korišćenja, koje uključuje stalnu WiFi konekciju, možete računati na oko tri do četiri sata bez punjača.

Sve u svemu, Toshiba Satellite M50D-A10Z može da se pohvali dosta dobrim procesorom, velikim i veoma kvalitetnim hard diskom, odličnom tastaturom i punom garancijom u trajanju od dve godine. Ekran je možda mogao biti bolji, ali uzimajući u obzir činjenicu da će ovaj računar „šljakati“ u kancelariji ili u radnoj sobi, niži kontrast i osvetljenje neće biti toliki problem. Summa summarum, reč je o pristupačnom i dobro zaokruženom računaru koji sigurno neće razočarati.

Toshiba Satellite M50D-A-10Z
OS: nema
Procesor: AMD Kabini APU A6-5200M, 2 GHz
RAM: 4 GB DDR3
Disk: HDD 750 GB
Optika: nema
Grafika: AMD Radeon HD 8400
Ekran: TFT TN, 15,6”, 1366×768 px, ultrawide
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, HDMI, D-Sub, čitač SD memorijskih kartica, audio
Masa: 2,2 kg
Cena: 47.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply