Početna Broj 199 Devet veličanstvenih

Devet veličanstvenih

Poznati sajam automobila u Frankfurtu – zvanično nazvan Internationale Automobil Ausstellung (IAA) – baca senku na slične događaje u Ženevi, Detroitu, Los Anđelesu ili Tokiju. Kako bi shvatili stvaran obim ovog događaja, Nemački proizvođači automobila, Volkswagen grupacija, Daimler-Benz i BMW grupacija – svaki zauzimaju svoju halu. Uprkos njihovom masivnom prisustvu, to nije sajam samo za domaće proizvođače, jer većina svetskih proizvođača predstavlja svoje modele. Zvanična tematika ove godine je „Budućnost sada“, i fokus je uglavnom na električnim vozilima. Električna vozila su u prvom planu, ali nisu jedina vozila na našoj listi vozila vrednih spomena.

blank
2017 - Renault SYMBIOZ
ATV & NAUTICA ATV

Audi Aicon Concept
Audi je jedan od proizvođača automobila koji puno ulažu u razvoj automatskih sistema vožnje. Prelazak na najnapredniji oblik ove tehnologije se neće dogoditi preko noći, ni u roku od nekoliko godina, već verovatno unutar decenije. S toga ovaj proizvođač koristi sajam automobila u Frankfurtu kako bi predstavio koncept automobile i naglasio razlike između kratkoročnog cilja automatizacije i konačnog cilja potpuno automatizovanih luksuznih automobila.

Tehnologija koja je prisutna danas – uskoro će biti ugrađivana u 2019 Audi A8, čeka na državno odobrenje – se naziva Traffic Jam Pilot i predstavlja sistem automatske vožnje nivoa 3, koji omogućava vozaču da prepusti upravljanje, kočenje, održavanje udaljenosti i brzine kompjuterskim sistemima. Obaveza vozača je i dalje da bude spreman da preuzme kontrolu ako situacija to zahteva.

ATV & NAUTICA 2020

Unutar vozila se nalazi mnogo naprednija verzija zFAS kontrolera koji koristi Traffic Jam Pilot sistem i omogućava automatski vožnju do 130 km/h. Ovaj automatski sistem nivoa 4 obuhvata mogućnost promene trake kako bi se održala željena brzina. Unutar vozila se broj kontrola smanjio i ekrani osetljivi na dodir dominantni. Ovaj automobil obuhvata V2X tehnologiju koja povezuje vozila sa infrastrukturom i omogućava bezbednosnim sistemima da ranije uoče opasnosti. Audi Fit Driver sistem prati vitalne znakove kao što je temperatura tela i otkucaji srca i predlaže vežbe disanja, masažu sedišta, osvetljenje za raspoloženje i kontrolu klima uređaja u skladu sa situacijom. Audi tvrdi da je cilj da vozač bude opušteniji tokom vožnje kao nikad ranije.

Leave a Reply