Početna Broj 174 Budućnost plaćanja je beskontaktna – MasterCard

Budućnost plaćanja je beskontaktna – MasterCard

„Verujemo da budućnost plaćanja pripada upravo beskontaktnim plaćanjima, kao i onim koja korisnicima omogućavaju da plaćaju u pokretu, kada i gde im odgovara“

blank
Panasonic TV

U razgovoru sa Arturom Turemkom, izvršnim direktom kompanije MasterCard za balkanski region saznali smo kao izgleda njihova saradnja sa Apple-om, šta je to Zwipe, šta spremaju da promovišu na MWC-u, kao i koliko su domaći korisnici zainteresovani za moderne vidove plaćanja.

Tech Lifestyle: Nedavno je u Americi lansiran servis za mobilno plaćanje Apple Pay. Recite nam nešto više o saradnji kompanija MasterCard i Apple na ovom projektu. Da li to znači da su beskontaktna plaćanja budućnost platne industrije?

ATV & NAUTICA 2020

Artur Turemka: Usluga Apple Pay kombinuje dugu tradiciju kompanije Apple predstavljanja revolucionarnih proizvoda sa karakteristikama koje su zaista važne ljudima, sa platnom tehnologijom kompanije MasterCard koja korisnicima pruža lak i siguran način kupovine. Od kraja oktobra Apple Pay usluga je dostupna na tržištu SAD – kroz iOS 8.1 ažuriranje operativnog sistema, što će učiniti Apple Pay uslugu dostupnom korisnicima MasterCard kartica preko njihovih iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 i iPad mini 3 uređaja. Radi se na tome da ova usluga postane dostupna i na drugim tržištima širom sveta u bliskoj budućnosti.

Za kupovine u prodavnici, korisnici mogu da obave plaćanje beskontaktno prinošenjem svog iPhone telefona blizu beskontaktnog čitača dok im je prst prislonjen na Touch ID polje, čime se njihova transakcija odobrava. Za kupovinu putem aplikacije, potrošači svoj identitet potvrđuju dodirom prsta ili lozinkom što pruža iskustvo glatko obavljene kupovine

15364459217_d1d4b1ebdc_o

Verujemo da budućnost plaćanja pripada upravo beskontaktnim plaćanjima, kao i onim koja korisnicima omogućavaju da plaćaju u pokretu, kada i gde im odgovara. Uređaji kao što su pametni telefoni, kao i drugi mobilni uređaji, i rešenja koja su bazirana na biometriji imaju neograničen potencijal. Beskontaktno plaćanje je brže od gotovinskog i od čekanja na kusur, te omogućava korisnicima da obavljaju svakodnevne kupovine bez potrebe da unose PIN kod.

TL: Da li nam možete reći nešto više o Top App Index kampanji koja ima za cilj da pronađe i nagradi najbolje mobilne aplikacije u 20 kategorija, a koje su sa teritorije Evrope, uključujući i Srbiju?

Artur Turemka: Poslujemo skoro 50 godina i razumemo da kada je kupovina u pitanju, plaćanje nije nešto što ljudima prvo padne na pamet, već ono što kupuju. Upravo iz tog razloga, plaćanje treba da bude gladak proces od obavljanja kupovine do posedovanja kupljene robe.

Tokom proteklih par godina, svedoci smo ekspanzije mobilnih aplikacija koje potrošači koriste za kupovinu. Sproveli smo istraživanje kako bismo saznali kako ih oni koriste i došli smo do podatka da više od polovine korisnika mobilnih telefona je instaliralo mobilnu aplikaciju za kupovinu na svoj smart telefon, kao i to da polovina njih ih koristi najmanje jednom mesečno. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da kreiramo jedinstveni evropski indeks za detaljno prikazivanje svih javno dostupnih mobilnih aplikacija za kupovinu pod nazivom „Mobile Top App Index by MasterCard“.

15207952255_e94543e584_o

Ovaj indeks će rangirati sve mobilne aplikacije u 36 evropskih zemalja i ima za cilj da otkrije kako potrošači koriste mobilnu tehnologiju prilikom kupovine u pokretu. Najbolje mobilne aplikacije za kupovinu u Evropi u 20 kategorija će biti objavljene na MWC-u, kongresu mobilnih tehnologija u martu 2015. godine.

TL: Još jedna zanimljiva inovacija je nedavno predstavljena MasterCard Zwipe beskontaktna kartica, prva kartica na tržištu sa integrisanim skenerom otiska prsta. Da li možemo reći da je biometrija budućnost identifikacije korisnika kartica?

Artur Turemka: Verujemo da bi trebalo da budemo u mogućnosti da se identifikujemo bez korišćenja lozinki ili PIN kodova. Biometrijska autentifikacija će nam pomoći da to uradimo. MasterCard Zwipe je prva kartica ove vrste koja kombinuje sigurnost biometrijske autentifikacije i brzinu i praktičnost beskontaktnog plaćanja. Podaci otiska prsta vlasnika kartice se čuvaju direktno na kartici, a ne u nekoj eksternoj bazi podataka. Nakon aktivacije koja je vrši jednostavnim skeniranjem otiska prsta, MasterCard Zwipe platna kartica se može koristiti za beskontaktno plaćanje. Biometrijska autentifikacija zamenjuje unošenje PIN koda i time se korisnicima kartica omogućava da plaćaju bilo koje iznose.

Projekat je trenutno u pilot fazi i pripremamo se za lansiranje u 2015. godini, a najveći izazov pred nama je da korisnicima osiguramo veoma siguran, jednostavan i praktičan način upotrebe. Probno predstavljanje kartice je bio značajan korak i rezultati su jako ohrabrujući jer su reakcije i korisnika i trgovaca koji učestvuju u pilot fazi veoma pozitivne.

Leave a Reply