Početna Broj 174 Leteće kamere

Leteće kamere

Male letelice na daljinsko upravljanje, pa još opremljene kamerama, trend su koji uzima maha i otvara brojna pitanja

Panasonic TV

Iz razloga koji nikako nisu tema ovog teksta, dron je u našem narodu postao opštepoznat pojam. Čini mi se da nam valja odagnati sve negativne asocijacije i konotacije, te manje upućenom čitaocu objasniti važnost fenomena ovakvih letelica na daljinsko upravljanje, pogotovo u kombinaciji sa akcionim kamerama koje su trend za sebe, a o kojima sam pisao na ovim stranama još u vreme kada nisu bile toliko zastupljene.

Četiri rotora i malo elektronike
Premda se u celom svetu koristi naziv „dron“, preciznije ime za male amaterske i „uradi sam“ letelice je kvadkopter. Kategoriji dronova pripadaju i neki drugi uređaji, uključujući i mnogo veće i opasnije vojne leteće naprave koje se koriste za izviđanje, komunikaciju, obeležavanje ciljeva, pa i borbena dejstva. Kvadkopteri otuda što po pravilu poseduju četiri rotora koji obezbeđuju potrebnu stabilnost i upravljivost, toliko jednostavnu da čak i mala deca nakon svega nekoliko pokušaja mogu njima da barataju izuzetno precizno. Osim rotora, elektro motora i baterije, poseduju još i elektroniku za komunikaciju sa daljinskim upravljačem, a najčešće je tu i neka vrsta zaštite od oštećenja elisa, pogotovo ako se koriste u zatvorenom prostoru. Ljubiteljima aeronautike, entuzijastima i svima koji vole ovu vrstu „igrački“, već to bi bilo više nego dovoljno za dobru zabavu, naročito ako se u obzir uzmu sve niže cene i sve bogatija ponuda.

ATV & NAUTICA 2020

ardrone2_hd_poweredition_indoor_turquoise_3418c

Novi pogled na svet
Ipak, čini mi se da mali helikopteri o kojima ovde govorimo sve veću popularnost stiču tek zahvaljući ugrađenim kamerama, bilo da se radi o fabričkim modelima ili naknadno instaliranim laganim a otpornim akcionim kamericama. Jednostavno, mogućnost snimanja inače teško dostupnih mesta, pogled na svet iz neobičnih perspektiva i scene koje nikada ranije nisu viđene, uz magiju besplatnog objavljivanja na uvid celom svetu i brzog širenja putem društvenih mreža, otvara prostor u kome je samo mašta granica. Štaviše, razvila se čitava alternativna umetnost u kojoj su akteri dovitljivi amateri i njihove letelice, a nešto mi govori da će toga biti sve više u godinama koje dolaze. Uostalom, nedavno je i kompanija GoPro, vodeći proizvođač kamera za ekstremne sportiste, najavila svoj prvi model drona.

140210-gadget-drone-1453_a8d2d5455da6d86789192edb1b120939

Nebo puno dronova
Osim zabave, dronovi opremljeni kamericama mogu se koristiti i za ozbiljnije primene, poput kontrole teško dostupnih mesta na postrojenjima, meranja meteoroloških i drugih parametara, izviđanja i pomoći u spašavanju unesrećenih u elementarnim nepogodama i slično, pri čemu je relativno niska cena glavna prednost u odnosu na profesionalnu opremu koja se ranije koristila. Ostaje, međutim, problem kontrole ko, šta i kada snima u smislu potencijalnih zloupotreba i narušavanja privatnosti, pa čak i kriminalnih aktivnosti. Zbog toga mnoge države pokušavaju da u ovu oblast uvedu neku vrstu regulative i zakonskih okvira. Koliko će u tome uspeti i kako će to uticati na pomamu za „letećim kamerama“, ostaje da vidimo.

Leave a Reply