Pauza sajmova je već neko vreme gotova, pa je IFA sajam ponovo sa nama.
Hale su opet ispunjene ljudima, i najnovijim proizvodima na policama izlagača.
Danas, tri godine kasnije, mnogo toga se promenilo. Nekoliko velikih brendova nije se pojavilo, a na njihovim pozicijama zatičemo jučerašnje obećavajuće izazivače.

Sve prezentacije su imale jednu zajedničku nit: zaštita životne sredine, ušteda električne energije, ukidanje štetnih materijala u procesu proizvodnje, povećana reciklaža i korišćenje obnovljive energije.
Da li je na pomolu održiva proizvodnja? Svi veći i poznatiji proizvođači imaju vremensku odrednicu kada žele potpuno da isključe upotrebu fosilnih goriva. Sve u svemu, obećavajuće.

Dok se to zapravo ne ostvari, obratili smo pažnju šta je (zapravo) novo od izloženih proizvoda, šta ima upotrebnu vrednost i kolike su promene naspram prošlih modela.
Trendove, kao takve, nismo primetili. Svako tera svoju politiku i kako misli da najbolje može da privuče kupce, jer krajnji korisnici su ti koji će presuditi vrede li te nove forme, materijali i boje koje krase više poželjne nego potrebne proizvode.

Osim osetne oseke izlagača, i količina noviteta je smanjena. Bojažljivo su prikazani noviteti, kao da proizvođači nisu sigurni da li su „pogodili žicu“.
U narednim tekstovima očekujte detaljnije informacije o svemu šta vredi, proisteklo sa IFA 2022 sajma u Berlinu.

Neki od najvećih proizvođača vrednih pomena su Samsung, TCL, LG i Honor. Od lokalnih (čitaj nemačkih) proizvođača, koji čine skoro polovinu izlagača, Bosch je glavni trendseter. Mada, i ostali su tik iza, na pola koraka. Razlike su sve manje i skoro da nema razloga birati najskuplji u klasi. Kažemo skoro, a znamo da su razlike zapravo ključne u prepoznavanju proizvoda koji će vas verno služiti deceniju, naspram jeftinih koji traju tik duže od garantnog roka.

Naši verni čitaoci znaju o čemu pišemo, a svi ostali … neka nam se pridruže u narednim tekstovima gde ćemo se osvrnuti na širok dijapazon sajamske ponude.
S jedne strane USB manji od 1/5 kubnog centimetra, a sa druge 5 kubika veliki frižider. Sve za kuću, ali i kancelariju!

Prethodni tekstTEST: Samsung Galaxy Z Fold 4 – Mobilni “guru”
Sledeći tekstTEST: Toyota RAV4 plug in AWD e-CVT Style – Snaga i kontrola

Leave a Reply