Početna Tech Choice Editors Choice TEST: Bezbednost pre svega – Blackphone

TEST: Bezbednost pre svega – Blackphone

Dobavljači bezbednosnih informacija, paranoične starlete i zaljubljeni tinejdžeri konačno mogu da odahnu – stigao je telefon koji pouzdano štiti privatnost korisnika

blank
ATV & NAUTICA 2020

Nadzor koji sprovodi američka NSA, prisluškivanje i manjak privatnosti na društvenim mrežama, mnogim ljubiteljima modernih tehnologija stvaraju zebnju. Jer, kako možemo biti sigurni da niko ne može doći do naših podataka, da se ti podaci ne šalju, bez našeg znanja, na razne servere i da se ne skladište u razne kataloge, koji bi se jednog dana mogli upotrebiti protiv nas? Kompanija za šifrovane komunikacije Silent Circle (verovatno ste već čuli za nju – jedna od retkih američkih kompanija koje se bore protiv nadgledanja i špijuniranja građana) i španski proizvođač smartfona Geeksphone predstavili su novo rešenje za ove brige.

Paranoid Android
Prvi zajednički poduhvat ove dve kompanije, nastao posle samo šest meseci od početka saradnje, je Blackphone, navodno prvi pravi smartfon koji privatnost i kontrolu nad ličnim podacima stavlja pravo u ruke korisnika. Međutim, ovde nije reč o klasičnoj enkripciji kakvom se, recimo, nemački GSMK Cryptophone bavi već deset godina, već o komercijalno dostupnom uređaju koji uspešno odoleva raznim presretanjima komunikacije. Ovaj uređaj bi trebalo da pruži anonimnost, potpunu sigurnost i jake sigurnosne mehanizme protiv krađe podataka, kao i slanja podataka Googleovim serverima.

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Blackphone nije neki brzinski šampion, ali će bez problema izaći na kraj sa svim zadacima

Okosnicu Blackphone telefona čini novi Android operativni sistem pod nazivom PrivatOS, koji uključuje integrisanu enkripciju koja štiti kratke poruke (Instant Messages), glas, video i sesije četovanja (autori sistema kažu da je preko 60% originalnog Android koda prepravljeno ili napisano od početka). Kompletna zaštita ostvaruje se samo tokom komunikacije između dva Blackphone uređaja, mada kriptovane Silent Circle aplikacije omogućavaju visok stepen bezbednosti i pri komunikaciji s drugim smartfonima.

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply