Početna Tech Choice Best Buy TEST: Kinez sa neobičnim dizajnom – Meizu MX4

TEST: Kinez sa neobičnim dizajnom – Meizu MX4

Pomalo učmalo tržište „pametnih“ telefona razdrmao je još jedan proizvođač iz najmnogoljudnije države na svetu

ATV & NAUTICA 2020

Kada ste mali proizvođač, probijanje na donekle zasićeno tržište može da bude izuzetno teško i naporno. Morate da ponudite nešto drugačije, novo, a ujedno da opet imate dovoljno kvalitetan uređaj u svim ključnim segmentima.

Upravo je to Meizu uradio sa svojim modelom MX4, koji je od nedavno dostupan i na našem tržištu. Može se reći da se ova kineska kompanija nalazi u nezavidnom položaju, jer pored globalne konkurencije mora da brine i o drugim narastajućim kompanijama iz svoje države poput Xiaomi i OnePlus. O Lenovu i Huaweiu da ne govorimo.

ATV & NAUTICA 2020

Ovo je četvrti model po redu iz njihove „kuhinje“ i kao što smo rekli, mora da bude jedinstven da privuče pažnju. Prva stvar koja se primeti jeste odnos stranica displeja (5:3). To je hrabro odstupanje od konkurencije i predstavlja jednu od ključnih karakteristika ovog telefona. Zbog toga je i rezolucija displeja malo „pomerena“, ali na tu veličinu donosi gotovo isti kvalitet kao što se može videti kod klasičnih fullHD modela.

Uticaj Apple uređaja je ogroman. To se vidi već po svetlećem, kružnom Home tasteru, zaobljenim ivicama, boji, ali i osećaju prilikom držanja. Ideja kojom se vodio kineski proizvođač jeste premijum telefon sa jedinstvenim detaljima. I u tome je uspeo. Ipak postoji jedan problem kod telefona tih dimenzija i pomenute izrade. Zbog veličine i drugačijeg odnosa strana potrebno je da se naviknete na držanje. Legura aluminijuma i glatka plastika daje osećaj ekskluziviteta, ali ujedno i toga da će vam iskliznuti iz ruke. Po pitanju dizajna, tu je još jedan mali, ali iritatni nedostatak. To je postavljanje tastera za otključavanje na gornju ivicu. Kod modela sa velikim displejom, to nikad nije praktično.

Već smo pomenuli zanimljiv odnos stranica displeja, koji pored toga je odlično uklopljen u sam uređaj, pa su bočne ivice gotovo neprimetne. Displej je oštar, sa gustinom od 418 ppi, pregled je na visokom nivou, dok su boje veoma jasne.

meizu-mx4-coloris-france

Po pitanju hardvera, Meizu je i ovde napravio malo odstupanje od konkurencije izabravši MediaTek. Postoje dve opcije procesora, oba od četiri jezgra, jedan je 2.2GHz Cortex-A17, drugi 1.7GHz Cortex-A7. Pošto želi da se takmiči sa velikim igračima, 2 GB radne memorije može da deluje kao nedovoljno, pogotovo kada su svi veći proizvođači „uveli“ standard od 3 GB. Ta kombinacija procesora i RAM-a se odražava kod multitaskinga i kod zahtevnijih video igara.

Kamera sa zadnje strane je nešto što smo već videli. Meizu je softver za kameru izuzetno pojednostavio i napravio veoma intuitivnim, ali kvalitet slika nije na vrhunskom nivou. Pri dnevnom svetlu slike jesu oštre, ali su boje nedovoljno izražene, pa fotografije ponekad izgledaju izbledele. U slučaju slabijeg osvetljenja brzina fokusa je manja, dok kvalitet fotografija primetno opada.
Sa druge strane, prednja kamera ima tek dva megapiksela. To jeste dovoljno ako ćete je koristiti za „selfije“ i slične akcije, a najveći problem kod ove kamere je isto brzina fokusa.
U slučaju pravljenja video snimaka korisnik zaista ima veliki izbor odličnih filtera i opcija, što ume da bude veoma zabavno.

Verzija operativnog sistema na kom radi je pomalo zastarela i prelazak na Lolipop je obaveza koju moraju da ispune. Pored Androida, Meizu koristi svoj interfejs nazvan Flyme. Telefon nema jedistveni meni, već se sve aplikacije nalaze na početnim ekranima. To jeste princip na koji se određeni proizvođači odlučuju i tako pojednostavljuju interfejs, ali smo mi u tom pogledu staromodni. Nama je potreban taj deo gde je sve unapred složeno.

Dizajn ikonica i interfejsa je lep, jednostavan i intuitivan. Međutim, kod nekih aplikacija primetno je da nisu optimizovane za ovaj odnos stranica displeja. Takođe, određeni servisi imaju bagove, zbog čega je primetno da je telefonu potreban softverski update.

Baterija ima velik kapacitet i nije je moguće vaditi iz telefona. Ukoliko ste zahtevan korisnik, od nje možete očekivati da izdrži jedan dan, ali ne više od toga.
Meizu MX4 je hrabar iskorak kineskog proizvođača, sigurno je da će novim idejama privući određeni broj korisnika, ali moraće da isprave male nedostatke kako bi ih i zadržali na duže staze.

Meizu MX4
OS: Android 4.4.4
Procesor: MediaTek MT6595, Quad-core 2.2 GHz Cortex-A17
Memorija: RAM 2 GB, Storage 16/32/64 GB
Kamera: 20.7 Mpx, FullHD / 2 Mpx (front)
Ekran: IPS LCD, 5.36 inča, 1152 x 1920 piksela
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT
Ekstra: PowerVR G6200 MP4
Baterija: 3.100 mAh
Dimenzije: 144 x 75.2 x 8.9 mm, 147 g
Cena: od 1 RSD
www.telenor.rs

Leave a Reply