Početna Broj 176 CES 2015: Čudni gadžeti

CES 2015: Čudni gadžeti

blank
ATV & NAUTICA ATV

International Consumer Electronics Show je zaista nesvakidašnji događaj. Najveća fešta novih tehnologija je najveća pozornica na kojoj se predstavljaju najnoviji, najznačajniji, najzanimljiviji, ali i najčudniji uređaji, koncepti i tehnologije koje će – ili možda neće – naći svoj put do krajnjih korisnika. Izdvajamo neke od najčudnijih dodataka koji su oduševljavali (a neki i dobrano zbunjivali) radoznale posetioce sajma u Las Vegasu.

Šarmantni roboti
Humanoidni roboti, „vlažni san“ svakog pisca naučne fantastike od Žila Verna do Daglasa Adamsa, imali su svojih pet minuta na CES-u. Najviše pažnje privukla je Chihira Aiko, robot-gejša, koju su za ovu priliku sastavili inženjeri japanske kompanije Toshiba. Gospođa Aiko opremljena je sa 43 motora, koji joj omogućavaju da govori na japanskom, engleskom i znakovnom jeziku, da mimikom lica izražava emocije (bes, tuga, radost…) i izvodi pokrete koji su relativno prirodni. Koža joj je veoma slična pravoj, pa je i sa udaljenosti manje od dva metra potrebno oštro oko da se uoče sve razlike između neke ugljenične i ove silicijumske „lepotice“. Chihira ima 32 godine i voli sve što vole mladi. Ako želite da je kontaktirate radi druženja, obratite se svom psihologu.

ATV & NAUTICA 2020

dsc00161

„Džidžabidže“ za kuce i mace
Da bi i društva za zaštitu životinja imala čime da se bave, pobrinuli su se proizvođači nosivih uređaja za kućne ljubimce. FitBark je ogrlica za pse koja beleži aktivnosti četvoronožnog prijatelja, pa zabeležene parametre poredi s prosečnim vrednostima za njegovu rasu. Tako ćete znati da li se vaš rotvajler ponaša u skladu sa svojim standardima ili pati od krize identiteta. Petcube ima više smisla, jer vam omogućava da se igrate s ljubimcem, razgovarate s njim i pratite ga i kad niste kod kuće, i to preko mobilnog telefona. Petnet je hranilica za pse koja se povezuje s mobilnim telefonom i vlasniku omogućava da priprema i kontroliše obroke za svog ljubimca. Trackimo i Tractive su GPS lokatori koji mogu da se programiraju tako da aktiviraju alarm svaki put kada se pas ili mačka udalje više od propisane udaljenosti. Konačno, Motorola Scout 5000 integriše video, audio i GPS u jednom uređaju, koji se postavlja na ogrlicu psa i prilično je glomazna, ali ima najveću upotrebnu vrednost.

wearable-pet-tech-stuffed-dogs-popular-science

Bluetooth Air2 Speaker
Vaši Bluetooth zvučnici možda zvuče odlično, ali da li mogu da lebde? Air2 zvučni sistem sastoji se iz dve komponente, zvučnika i baze, koji su opremljeni suprotno polarisanim magnetima po obodu. Kada se postavi kako treba (pomoću specijalnog nosača koji ga postavlja na tačno određeno mesto), zvučnik lebdi iznad postolja dok reprodukuje zvuk, a može i da se „zalepi“ za bilo kakvu metalnu površinu. Iako lebdeći zvučnik verovatno ne zvuči bolje od svojih „zemaljskih“ kolega, on svakako ima nesvakidašnji „kul“ faktor, koji će mnogima iz džepa s lakoćom izbiti nekoliko stotina dolara.

CF4C4209

Manekeni u pokretu
Nosivi gadžeti, kao lajt-motiv čitavog CES-a, mogli su se videti na štandovima, u izlozima, na prezentacijama, video-snimcima, ali i na živim modelima – manekenima koji su reklamirali pametne satove, pedometre, zdravstvene monitore i druge njima slične stvarčice s osmehom na licu i znojem na čelu. S grickalicama, hamburgerima i gaziranim sokovima u ruci, zgužvani posetioci posmatrali su ih kao da su bića s druge planete. Što možda i jesu?

ces-2015-working-out-fitness-popular-science

Breo Dream3 Head and Eye Massager
Da li ste nekad poželeli da vam neko lepo izmasira glavu i oči? A da to uradi robot? Bez prestanka tokom 15 minuta? Naš izveštač se žrtvovao radi vas, dragi čitaoci, i probao je Breo Dream3 Eye and Head Massager, uređaj koji pomoću vibracija i komprimovanog vazduha masira osetljive zone na licu, očima, glavi i vratu. Masažer je prilično agresivan, pa je subjekat kojeg smo podvrgli testiranju potrošio zalihe hrabrosti već posle nekoliko minuta. Možda nije izdržao celu kuru, ali nikad nije bio spremniji za pisanje izveštaja.

maxresdefault

Za tehno-švalje
Brother’s The Dream Machine je apsolutni hit u našoj redakciji! Za samo 15 „tisuća“ novčanica sa likom Džordža Vašingtona dobijate automatsku mašinu za šivenje, koja će bilo koji 2D šablon s 10,1-inčnog ekrana pretvoriti u vez kakvom ni naše bake ne bi našle manu. The Dream Machine radi na prirodnim materijalima, finim prirodnim i veštačkim tkaninama, koži, teksasu i debelim tkaninama (ne radi na reptilskoj koži, krznu, platnu, plastici i gumi).

screen_shot_2015-01-12_at_6.10.46_pm

Grush Gaming Toothbrush
Grush je četkica za zube namenjena savremenim tehno-klincima, koji više ni u kupatilo ne polaze bez svog telefona ili tableta. Četkica je opremljena različitim senzorima koji očitavaju njen položaj i pokrete, i prikupljene informacije prosleđuju odgovarajućoj aplikaciji u mobilnom telefonu. Zapravo, radi se o interaktivnoj igri koja podražava pokrete i položaj zuba deteta i daje mu zadatke koje treba da ispuni dok pere zubiće, i to tako da se ovaj važan higijenski postupak obavi što temeljnije.

maxresdefault-2

Swissvoice L7 Telephone
Dojadili su vam svi ti silni plodovi modernih tehnologija, SF gadžeti, pištalice i zujalice, telefoni s ekranima osetljivim na dodir? Ako vam funkcionalnost nije na prvom mestu i rado biste napravili izlet u prošlost, kompanija Swissvoice stiže u pomoć i nudi L7, telefon uobličen po standardima iz sedamdesetih godina prošlog veka. Ostaje samo da kupite zvoncare i nabacite afro frizuru.

swiss-voice-l7-phone

Leave a Reply