Početna Broj 176 CES 2015: LAS VEGAS

CES 2015: LAS VEGAS

Veliki tehnološki giganti i dalje će dominirati tržištem gadžeta i potrošačke elektronike, ali proizvodiće inovacije malih kompanija u nastajanju, za koje se pokaže da će postati hit...

Autonomna vozila, koja se kreću bez vozača, neprekidno povezana na internet, zatim pametni dronovi upravljani smartfonima i tabletima najrazličitijih veličina i namena, višedimenzionalna virtuelna stvarnost, nosiva tehnologija, internet u stvarima i sinergija modne i tehnološke industrije glavni su trendovi koji su dominirali CES-om, najvećim svetskim sajmom novih tehnologija, koji je početkom januara održan u Las Vegasu.

Prototipove automobila kojima ne upravlja vozač pokazalo je čak deset najvećih svetskih proizvođača vozila, uz najspektakularniji nastup Mercedesa, čija je autonomna limuzina na centralnu pozornicu Convention Centera dovela generalnog direktora CES-a Gerija Šapira da održi pozdravni govor. Iz Mercedesa su najavili da očekuju da će početi s komercijalnom prodajom takvih vozila u narednih pet godina, a slične prognoze izneli su i predstavnici Audija, Forda, Volkswagena i drugih. Autonomna vozila, kao najveći hit sajma, trebalo bi da drastično smanje broj saobraćajnih nesreća, a u kombinaciji sa servisima poput Ubera da potpuno preokrenu – a zapravo unište – tržište taksija i da utiču na znatno povećanje proizvodnje električnih automobila u odnosu na benzinske, pa je CES sasvim jasno pokazao da ćemo već od 2020. vožnju doživljavati i proživljavati na način koji nam se danas čini neostvarivo futurističkim.

Kada je reč o kompanijama, najuverljiviji nastup ipak nisu imali automobilski giganti nego Intel, čija je vizija budućnosti tehnologije istovremeno najšira i najdublja i, zapravo, uzima u obzir sve spomenute trendove sajma. Ko je već deset godina gazda na tržištu novih tehnologija bilo je jasno već na prvi pogled pri ulasku u Las Vegas Convention Center, gde se odvijao centralni sajamski deo CES-a 2015. Intelov izložbeni prostor bio je uverljivo najveći, najmoderniji i najatraktivniji, a uz to je ovaj američki gigant dominirao i ostalim segmentima priredbe, pa je njihov CES Brajan Krzanič održao i uvodno „keynote“ predavanje na samom otvaranju. Najimpresivnija je bila kompetencija s kojom je Intel pratio, pa i naslutio, sve trendove koje je iznedrilo ovogodišnje izdanje sajma, na način da je demonstracije svih tih trendova – pa i njihovu primenu – imao na svom štandu. Mogli su se tako na Intelovom atraktivnom izložbenom prostoru videti i dronovi i samoupravljajući automobili, kao i nosiva tehnologija i naglavni uređaji za virtuelnu stvarnost, ali, svakako, i „klasici“ poput laptopova, tableta, smartfona…

Osim novosti poput Compute Sticka i Curiea, minijaturnog računara smeštenog u „stick“ i SoC modula manjeg od nokta za nosive uređaje, s kojima je demonstrirao mogućnosti i domete Internet-of-Things koncepta, Intel je i na samom uvodnom predavanju uzbudio posetioce CES-a jednom zanimljivom objavom: uložiće čak 300 miliona dolara u izjednačavanje polne i manjinske strukture radnika u kompaniji u narednih nekoliko godina, u cilju etičnijeg, prijatnijeg, pravednijeg i – uvereni su – efikasnijeg poslovanja. Ovo se moglo shvatiti višestruko: kao dobar PR nakon nekoliko napada koje su doživeli od gejmerskih medija, kao ulaganje u komparativnu prednost na tržištu rada, na kojem inženjera očajnički nedostaje, ali i kao demonstraciju sile. Intel je, naime, taman u vreme CES-a objavio rekordno dobre poslovne rezultate, pokazujući kakva je tržišna stvarnost i ko ima moć na tržištu hard-core hardverskih platformi, što se ponekad razlikuje od percepcije javnosti.
Intel će, to je sasvim jasno, igrati vodeću ulogu u definisanju našeg saživota s tehnologijom i u narednom razdoblju, što je dobra vest, ako je suditi prema njihovom nastupu na CES-u – imali su samouveren, odvažan, trendovski nastup prepun realnih noviteta i bistrih ideja za dalje pravce napretka tehnologije.

Ostali veliki tehnološki giganti su uglavnom podbacili, ne predstavivši ništa posebno novo ili već neviđeno, samo na nešto usavršenijem nivou. Tako smo od Samsunga, Sonija, Toshibe, LG-ja, Panasonica i ostalih mogli videti još veće i još tanje zakrivljene UHD televizore, uz Quantum Dot tehnologiju koja bi trebalo da bude novi „buzzword“ tog tržišta. Reč je o tehnologiji koja, tobože, donosi kvalitet OLED-a ali cenu LED-a u komercijalne televizore – ili barem neko kompromisno rešenje koje unapređuje kvalitet LED-a prema OLED-u uz razumnu cenu – ali niko nije bio zaista uspešan u uveravanju kupaca da im to stvarno treba.

LG je jedini doneo bitan smartfon na CES – dok Sony i Samsung ta očekivanja nisu ispunili, čuvajući očigledno svoje adute za Mobile World Congress u Barseloni, koji će se održati početkom marta. LG-jev adut iz Vegasa zove se G Flex2, a radi se o drugoj generaciji zakrivljenog smartfona koji ispravlja gotovo sve nedostatke svog prethodnika – manji je (sada ima 5,5 inča), ima veću rezoluciju ekrana (Full HD), dolazi s trenutno najmoćnijim i najbržim mobilnim čipsetom na svetu, Snapdragonom 810 iz Qualcomma, a posebnost mu je što mu se poleđina „samoisceljuje“ ukoliko dođe do ogrebotina na telefonu.

RNS_0143

U nedostatku inovacije među gigantima, CES-om su dominirali startupi s bezbrojnim idejama novih gadžeta. Zanimljivo, upravo na CES-u je predstavljen prvi „pravi“ smartvoč, Pebble, kojeg danas proizvode svi ti giganti, a tu je nastao i Oculus VR – virtuelne naočale kakvih je ove godine bilo nekoliko desetina – pa nije teško zaključiti da su startupi idejna snaga i pokretački motor industrije novih tehnologija, ali da će tržištem i dalje dominirati giganti koji će naprosto kopirati one ideje startupa koje se pokažu zanimljivijima i tržišno isplativijima. Upravo zbog toga, posetioci CES-a najviše su bili usredsređeni na startupe.

Konkretno, to se videlo i pre samo početka sajma, na događaju nazvanom CES Unveiled, gde se dva dana pre službenog početka svima koji su već doputovali u Las Vegas otkriva deo onoga što će biti predstavljeno na samom sajmu. Tada je bilo jasno – neviđeni koncepti gadžeta, bezbrojni nosivi uređaji poput pametnih satova i narukvica za praćenje vitalnih funkcija, zatim Internet-of-Things kategorija uređajčića i tona novih mobilnih aplikacija – preplaviće sajam. Dobar deo takvih gadžeta plenili su na CES-u pažnju idejom koja iza njih stoji, a za koju je – zbog ogromne količine ponude takvih stvari na sajmu – teško bilo proceniti jesu li suludo dobri ili suludo besmisleni. Na primer, na Unveiledu smo već videli pametni sat za tenisere koji prati trenutni rezultat meča ili, pak, bežične slušalice smeštene u svojevrsnu znojnicu za čelo, koje nam omogućavaju da zaspimo slušajući muziku, jer ne mogu spasti s glave…

Kada se CES 2015 rezimira s vremenske distance, ostaje osećaj da ćemo u preostalih 11 meseci ove godine biti bombardovani novostima u vezi s tehnologijama autonomnih automobila, dronova, a i dalje će se voditi najatraktivnije tržišne bitke među proizvođačima smartfona. Sledeće veliko okupljanje tech industrije je početkom marta u Barseloni, gde će na Mobile World Congressu upravo potonja ekipa pokazati sve svoje ovogodišnje adute.

CES 2015: Pametni satovi, narukvice i oprema za fitnes
CES 2015: Čudni gadžeti
CES 2015: Vizija budućnosti
CES 2015: Samovozeći automobili

Leave a Reply