Početna Broj 176 CES 2015: Pametni satovi, narukvice i oprema za fitnes

CES 2015: Pametni satovi, narukvice i oprema za fitnes

blank
ATV & NAUTICA 2020

Istraživanje koje je kompanija Gfk sprovela krajem prošle godine pokazuje da zanimanje za pametne satove i druge „nosive tehno-džidžabidže“ još uvek nije dostiglo predviđeni nivo. Pametni satovi čine samo 11 odsto tržišta nosivih gadžeta, jer se na njih još uvek gleda kao na dodatke za „geekove“, uređaje koji jednostavno nemaju jasnu funkciju. Međutim, to nije omelo proizvođače da izvrše prodor na tržište, što se videlo i po brojnim novitetima na ovogodišnjem CES-u.

Misfit Swarovski Shine
Kolekcija modnih dodataka Misfit Swarovski Shine sigurno će približiti pametne modne dodatke (one koji se preko Bluetootha ili NFC-a spajaju sa smartfonom i beleže različite aktivnosti) korisnicima koji žele da nose pre svega – lepe stvari. A onda i pametne. Reč je o mini kolekciji od devet dodataka, od kojih neki imaju i solarno napajanje (prva takva pametna narukvica). Ovaj pametni nakit prati spavanje, kretanje, komunikaciju, konzumaciju sadržaja, povezuje se Bluetoothom s telefonom ili tabletom, u kojima odgovarajuće aplikacije sve te podatke uredno beleže i analiziraju (broje korake, računaju kalorije, mere udaljenost, kreiraju personalizovane GPS mape…). Opcije su brojne, ali izgled je ipak na prvom mestu. Cena: od 70 do 250 dolara.

ATV & NAUTICA ATV

swarovski_shine_slake

Garmin Epix
Kompanija Garmin je na vreme prepoznala tržišna kretanja i potencijalni gubitak tržišta na području auto i kamionskih navigacija (uzrokovan brzim razvojem navigacija na mobilnim uređajima), što je kompenzovala razvojem novog programa u svojoj ponudi. Zvezda nove ponude nosive opreme je Epix, prvi GPS sat s detaljnom kartografijom, namenjen ljubiteljima prirode. Uz ekran u boji osetljiv na dodir, s dijagonalom od 1,4 inča i visokom rezolucijom, Garmin Epix se isporučuje s preinstaliranom kartom Evrope, u čijoj osnovi je bazna mapa sa besplatnom jednogodišnjom pretplatom na BirdsEye satelitske snimke. Uređaj nudi 8 GB prostora za skladištenje mapa. Cena: oko 550 dolara.

EPIX_HR_0071.7

Garmin Fēnix 3
Prvi pametni sportski GPS sat kompanije Garmin namenjen je zahtevnijim altletičarima i avanturistima, kojih je iz godine u godinu sve više. S novom otpornom, čeličnom EXO antenom za prijem GPS i GLONASS signala (Глобальная навигационная спутниковая система – globalni navigacijski sistem, kojeg danas održavaju i razvijaju Ruske vazduhoplovne odbrambene snage), Garmin fenix 3 ima funkcije koje podržavaju čitav niz sportskih aktivnosti, od trekinga, triatlona, biciklizma, skijanja i planinarenja. Sve u svemu, ne možete se izgubiti ni kada biste to želeli. Cena: od 500 do 600 dolara, u zavisnosti od boje.

fenix3_3600x2400_300dpi-e1420476923882

Alcatel OneTouch Watch
Alcatel se na svetskom mobilnom tržištu profilisao bogatom ponudom smartfona s povoljnom cenom, među kojima ima pravih bisera, ali i totalnih promašaja. Prateći trendove, Alcatel je u Las Vegasu predstavio svoju viziju pametnog sata. Za razliku od konkurencije, koja je mahom bazirana na Android Wear OS-u, Altacel OneTouch Watch pokreće poseban OS, koji korisnicima omogućava da svoj sat povežu sa Android i iOS uređajima. Pored standardnih senzora kao što su GPS, pedometar i monitor srčanog ritma, tu je i atraktivan interfejs koji korisnicima omogućava jednostavnu navigaciju kroz sistem. Posebno raduje to što je Alcatel je svoj prvi pametni sat pozicionirao veoma konkurentno, tako da će njegova cena iznositi samo 149 dolara. U prodaji se očekuje do kraja marta.

echo_fit_family_1_hr

First Alert Onelink Watch
Pored bezbednosne opreme koju standardno proizvodi – povezane termostate i detektore dima – First Alert je zakoračio i na tržište pametnih satova. Fokusirajući se na bezbednosni aspekt nosivih gadžeta, američki proizvođač je napravio Onelink Watch, sat koji će korisniku omogućiti da jednostavnim dodirom ekrana ažurira svoju lokaciju s umreženim prijateljima, u slučaju da se nađe u nevolji. Kao pametni sat, Onelink Watch sadrži i monitor srčanog ritma i druge senzore koji beleže parametre fizičke aktivnosti, kao i monitor koji beleži aktivnosti i vitalne parametre tokom spavanja. O ceni za sada nije bilo reči.

am

Magellan Echo Fit Smart Sports Watch
Zabavi se priključio još jedan američki proizvođač navigacione opreme, Magellan Navigation. Kalifornijska kompanija predstavila je Echo Fit Smart Sports Watch, sat koji je opremljen monitorima za praćenje spavanja i fizičke aktivnosti, upravljanje muzičkim plejerom i povezivanje s različitim sportskim aplikacijama za iPhone. Sat ima izmenjivu bateriju koja traje do osam meseci i ekran visoke rezolucije, koji je baždaren tako da omogući najbolju preglednost na dnevnom svetlu. Sat se izrađuje u nekoliko boja (crna, plava, ružičasta i siva), a košta 130 dolara, odnosno 180 dolara sa monitorom srčanog ritma u paketu.

watch_01

Lenovo VIBE Band VB10
Društvu proizvođača nosivih uređaja pridružio se konačno i Lenovo. Kinezi su predstavili Vibe Band VB10, pametni sat sa E-ink ekranom od 1,43 inča i baterijom koja „drži“ 7 dana. Osim fitnes funkcija koje broje korake (pedometar), beleže potrošnju kalorija i vreme spavanja, Vibe Band prikazuje i notifikacije sa telefona i društvenih mreža. Poruke koje ovaj sat može da prikaže sadrže do 200 karaktera na ekranu rezolucije 296 x 128 piksela. Vibe Band je vodootporan, što je potvrđeno IPx7 sertifikatom. Po ceni od 99 dolara VIBE Band VB10 će biti dostupan od aprila, najpre samo u Aziji, a kasnije i (nadamo se) u ostatku sveta.

vibe-band-vb10_family_01

Leave a Reply