Početna Broj 176 CES 2015: Samovozeći automobili

CES 2015: Samovozeći automobili

Ova godina za autoindustriju počela je uzbudljivo. Posle Detroitskog sajma, na nedavno završenom CES-u u Las Vegasu publika je imala priliku da se upozna sa tehnologijom koju mnogi smatraju budućnošću prevoza – samovozećim automobilima, koji su sve bliži serijskoj proizvodnji. Da li je konačno došlo vreme da zaživi još jedan san pisaca naučne fantastike i da prepustimo volan našeg automobila mašini?

Najzapaženiji nastup na CES-u imao je autonomni Audi A7 koncept, koji je trijumfalno ušao na sajam nakon što je bez asistencije vozača prešao 885 kilometara, od Silikonske doline do Las Vegasa. Mercedes nije zaostao ni u ovoj trci, pa je u Vegasu predstavio futuristički F 015 samovozeći koncept, koji je svojim neuobičajenim dizajnom pobudio oprečne komentare ljubitelja najpoznatijeg automobilskog brenda. Japanski Nisan iskoristio je ovaj događaj da objavi novouspostavljenu saradnju sa američkom svemirskom agencijom NASA, sa kojom su sarađivali na manje spektakularnom, ali podjednako sposobnom autonomnom Leafu.

CES150020_large

Audi A7
Nemački Audio predstavio je prototip modela A7, koji je karakterističan po tome što mu nije potreban vozač. Koncept nazvan „Jack“ nedvosmisleno cilja kupce sa američkog tržišta, ali najpre treba da napravi odlučujući korak ka serijskoj proizvodnji. Audi se zaista potrudio da fascinira publiku, pa je upriličio pravi šou, jer je Jack stigao skoro sasvim sam, uz manju ljudsku asistenciju na putu dugom 885 kilometara, od Kalifornije do Nevade.

Novinarima je pružena prilika da isprobaju kako funkcionše vožnja ovog automobila i mogli su da voze najviše do 160 kilometara na sat. Uz njih je bio predstavnik Audija, radi bezbednosti vozača i vozila. Naravno, utisak je bio veoma dobar, ali svi novinari napomenuli su da Jack ipak ne može u potpunosti da radi samostalno, već samo u nekim situacijama. Na primer, orijentaciju obavlja samostalno, može da ubrza do 112 kilometara na čas, može da se prestrojava iz trake u traku i da pretiče vozila ili zaobilazi prepreke. Takođe, moguće mu je sugerisati prestrojavanje, preticanje i zaobilaženje, a sve zahvaljujući senzorima koji mu u tome pomažu.

Ovom prezentacijom najviše je pogođen Google, koji namerava da ove godine na tržište plasira automobil koji vozi samostalno. No, Googleov „pulen“ trenutno dostiže samo 35 kilometara na čas i ima problema s orijentacijom. U svakom slučaju, probna verzija autonomnog Audija obećava, ali ne nudi potpunu sigurnost. Veruje se da će prvi serijski proizveden Jack svetlost dana ugledati tokom 2018. godine. Do tada vozači treba da se zadovolje tehnologijom koja nudi širokougaonu 3D kameru koja skenira okruženje oko automobila, a ona će biti dostupna u Q7 terencu.

Mercedes-Benz F 015
I drugi nemački automobilski gigant, koncern Daimler, predstavio je prototip futurističkog automobila koji je sposoban da se kreće bez vozača. Osim toga, automobil je opremljen zanimljivim ergonomskim sistemom sedišta, koji omogućava putnicima da sede jedni naspram drugih.

Studija autonomnog automobila F 015 Luxury in Motion privukla je dosta pažnje posetilaca. Zanimljivo je da automobil ima volan, ali sedište vozača može da se rotira, tako da vozač sedi u smeru suprotnom od smera vožnje, okrenut licem ka drugim putnicima.

„Autonomna vožnja će promeniti naše društvo“ – izjavio je izvršni direktor Daimlera, Diter Zeče. On je istakao da će autonomna vožnja proširiti ulogu automobila, koji će prestati da bude jednostavno prevozno sredstvo, a konačno će postati „mobilni životni prostor“.

Prototip na električni pogon moguće je voziti ručno ili aktivirati potpuno autonomni režim vožnje. U cilju bolje komunikacije sa okolinom, automobil je opremljen sa šest digitalnih displeja, koji se mogu aktivirati dodirom ili pokretom očiju.

acd15-0002-003_0

Nisanov Leaf
Nisan je objavio da je njegov severnoamerički ogranak pokrenuo saradnju sa američkom svemirskom agencijom NASA koja je oročena na pet godina, a podrazumeva rad na autonomnim vozilima. Plan je da se autonomni elektromobil Leaf nađe u saobraćaju do 2018. godine, otprilike kada i Audijev A7.

Trka za prvim serijskim samovozećim automobilom koji će ispisati istoriju dodatno se zahuktava, a u pozadini raskošnih najava ostaje jednostavno pitanje: da li smo spremni da prepustimo volan mašini?

Nvidia Drive za samovozeće automobile
Nvidia je predstavila Nvidia DRIVE računare za automobile, zasnovane na novom Nvidia tegra X1 procesoru. U ponudi je nekoliko modela. Nvidia DRIVE PX se usko povezuje sa autonomnim vozilima koji se kreću bez interakcije s vozačem. Sistem koristi 2x Tegra X1 procesor i ima 12 kamera visoke rezolucije. Kako bi vožnja bila ugodnija, sistem nudi i Surround-Vision i Auto-Valet uređaje. Nvidia DRIVE CX je takozvani kokpit računar koji upravlja novom generacijom infotainment sistema. Sve prikazuje na ekranu od 17 miliona piksela, što je oko 10 puta bolje od bilo kojeg trenutno aktuelnog sistema. Tokom demonstracije publici je prikazano i kako automobil može sam da se parkira uz pomoć Nvidia DRIVE PX sistema.

NVIDIA

Leave a Reply