Početna Broj 176 CES 2015: Vizija budućnosti

CES 2015: Vizija budućnosti

CES je, pre svega, biznis. Mesto na kojem se sklapaju novi poslovi, predstavljaju tanje, lepše i brže varijante postojećih uređaja, razmeće kojekakvim „revolucionarnim“ dostignućima u saopštenjima za štampu. Ali, CES je i mesto na kojem započinju pionirski poduhvati, nove ideje, koncepti i rešenja o kojima će se pričati i kada se grlati prodavci stišaju, a ultramoderni uređaji postanu jučerašnja vest. Izdvajamo neke od proizvoda i tehnologija za koje smatramo da će puniti novinske naslove i u narednim godinama.

Gogoro Smartscooter
Gogorov Smartscooter je električni skuter s dometom od gotovo 170 kilometara, s baterijom koja se ne dopunjuje, već menja. Kompanija planira da opremi veći broj lokacija, na kojima će korisnici njihovih skutera moći da rezervišu svoje baterije i promene ih kada stare ostanu bez energije. Još uvek nema informacija o početku ovog projekta niti o ceni, kako samih skutera tako ni pretplate na korišćenje i zamenu baterija. Koncept je zaista zanimljiv i nadamo se da će na sličnu ideju doći i proizvođači električnih automobila.

32199ddb-1204-4e3c-b6e2-89907bbe059b-1020x612

Voxel8 3D printer
Mnogo je izlagača na CES-u prikazalo svoje 3D štampače, ali Voxel8 se izdvojio svojim veoma intrigantnim rešenjem. Ovaj štampač predviđen je za štampanje funkcionalnih elektronskih kola, a ne samo plastičnih objekata, i to korišćenjem brzosušećeg mastila koje ima svojstva provodnika i koje može da se ugradi u druge objekte. U budućnosti, ovaj štampač bi mogao da se koristi za izradu elektronskih pomagala, kao što su slušni aparati, nosivih gadžeta, pa čak i dronova.

Voxel8

Sharp Aquos Beyond 4K Ultra HDTV
Tek što smo se u našim domovima navikli na realnost 4K rezolucije i ekrane ultravisoke definicije, kompanija Sharp priredila je novo iznenađenje i odvela nas na sledeći nivo: 8K. Doduše, ne radi se baš o tačno 8K – na šta upućuje i naslov ispod oznake novog Sharpovog TV uređaja „Beyond 4K“, već o tehnologiji deljenja piksela kako bi se ostvarila efektivna rezolucija od 7680 x 4320 piksela. Drugim rečima, reč je o, kako odgovorni u kompaniji kažu, „virtuelnih 8K“. Ovaj TV će ujedno biti i jedna od perjanica ponude Googleove nove Android TV platforme.

QPlusMP_Lollipop

Razer OSVR Hacker Dev Kit
Proizvođač koji se za svoje mesto u katalozima elektronske opreme izborio kvalitetnim kontrolerima i igračkim periferijama za PC računare „nameračio“ se da konkuriše Facebookovom Oculus Rift setu za virtuelnu realnost. OSVR Headset nije komercijalni proizvod, kao takav: uređaj koji košta 200 dolara više je razvojna platforma koja treba da pomogne ljudima koji eksperimentišu sa VR aplikacijama i igrama. Razer je u cilju daljeg razvoja ove platforme sklopio partnerstva s kompanijama Unity, Sixense i Leap Motion.

Siemens smart hearing aids
Kada je reč o tehnologiji koja ima stvaran uticaj na svakodnevne živote ljudi, dronovi i VR kacige dolaze nekoliko mesta posle uređaja kao što su slušni aparati. Zbog toga novi Siemensovi proizvodi zaslužuju da se o njima prozbori reč više: „pametna“ komponenta ovih uređaja odnosi se na njihovu mogućnost da se automatski adaptiraju na različite uslove, kao i na njihovu integraciju sa iOS i Android smartfonima i tabletima.

MakerBot’s new 3D printing materials
MakerBot nije predstavio nijedan novi model 3D štampača na ovogodišnjem CES-u, već se usredsredio na najavljivanje novih materijala koje će ponuditi svojim korisnicima za štampanje. Njihovi novi filamenti zasnovani su na materijalima kao što su krečnjak, gvožđe i drvo, kako bi omogućili štampanje predmeta raznovrsnog izgleda i sa različitim teksturama koje odgovaraju prirodnim materijalima.

3d-prinitng-lg

HP Stream mini PC
Kako vreme prolazi, mobilni telefoni postaju sve veći a lični računari sve manji. HP veruje da je tržište minijaturnih računara itekako perspektivno, pa je najavio novi model 2-inčnog PC kompjutera po imenu Stream mini, kojeg će pratiti i nešto skuplji Pavilion, sličnog oblika i dimenzija. HP obećava da će ovi računari biti izuzetno tihi u radu, da neće trošiti više od 45 vati, te da će za pohranjivanje podataka koristiti pretežno cloud servise (za lokalno skladištenje predviđeno je samo 32 GB prostora).

Sleep Number SleepIQ Kids Bed
Pametan krevet za mališane opremljen je senzorima koji prate obrasce spavanja i alarmiraju roditelje u slučaju da dete tokom noći napusti postelju. Daljinskim komandama moguće je uključivati i isključivati svetlo, a integrisan je i „detektor za čudovišta“, koji će mališanima koji se plaše karakondžula koje vrebaju iz mraka pružiti potrebnu utehu pre polaska na počinak.

78ffa94d-cc3a-4304-837f-4ee177d74664

Leave a Reply