Početna Broj 176 Knjiga osetljiva na dodir – Amazon Kindle 2014

Knjiga osetljiva na dodir – Amazon Kindle 2014

Sedma generacija najpoznatijeg elektronskog čitača knjiga

Amazon je napravio pravu revoluciju sa svojim Kindle čitačem elektronskih knjiga. Iskoristio je svoj ranije izgrađen ekosistem kako bi promovisao nov način čitanja i kupovine knjiga, koji donosi mnogo prednosti u poređenju sa klasičnim, papirnim izdanjima. Elektronske knjige su jeftinije od papirnih, zauzimaju manje mesta, lakše se nose i, u krajnjem slučaju, predstavljaju ekološki proizvod jer doprinose očuvanju šuma.

Iz godine u godinu Amazon unapređuje svoj proizvod, pa je krajem 2014. godine predstavljena sedma generacija osnovnog modela Kindle čitača. I dalje je to jedan od najjednostavnijih čitača e-knjiga koji se nalaze na tržištu. Kindle je poznat po tome što ne dozvoljava visok stepen prilagođavanja, ali to u njegovom slučaju nije ni mnogo bitno. Ono malo opcija za podešavanje sasvim su dovoljne prosečnom čitaocu knjiga. Čini nam se da je upravo ta jednostavnost olakšala prelazak sa papirnog na elektronsko čitanje.

Još jedan veoma važan faktor kod Kindle čitača e-knjiga je cena. On je veoma jeftin, i sam sebe isplaćuje već nakon kupovine desetak elektronskih knjiga. Pritom Amazon nije štedeo kada je reč o unapređenjima u odnosu na šestu generaciju. Najuočljivije unapređenje sedme generacije Kindle čitača je u vezi sa ekranom. On je, kao i kod prethodnih generacija, zasnovan na Perl e-ink tehnologiji i poseduje dijagonalu od 6 inča. Razlika u odnosu na prethodnike je što je sada osetljiv na dodir. Osim dugmeta za uključivanje uređaja, novi Kindle nema nijedan drugi hardverski taster, već se sve komande zadaju putem kapacitivnog ekrana osetljivog na dodir.

Uz to, Kindle 2014 poseduje 20% brži procesor u odnosu na prethodnu generaciju uređaja, što uz kvalitetan ekran donosi gotovo trenutno reagovanje na sve komande. Prilikom listanja stranica nema nikakvih zastoja ni odložene reakcije na komande. I skladišni prostor je dupliran u odnosu na prethodnu generaciju – umesto nekadašnjih 2 GB, sada je na raspolaganju 4 GB. Ipak, pošto se isti skladišni prostor koristi i za smeštanje OS-a, za knjige na raspolaganju ostaje oko 3 GB. Da ne bismo mnogo računali a da bismo vam ipak prikazali koliko je to prostora, dovoljno je reći da tu može da se smesti više knjiga nego što većina ljudi može da pročita u toku svog života.

Kindle 2014, kao i svi prethodni modeli, poseduje WiFi mogućnost konekcije, koja služi za kupovinu knjiga, a može da se iskoristi i za čuvanje kupljenih knjiga u cloud okruženju. Zahvaljujući e-ink ekranu koji troši struju samo u trenutku izmene sadržaja, ugrađena baterija izdržava više od mesec dana rada, i to prilikom svakodnevne upotrebe čitača.

I naravno, Amazon kao i do sada nudi dve verzije čitača, koje su hardverski identične a razlikuju se samo po ceni i po jednom sitnom detalju. Kada se uređaj nalazi u standby režimu, u jeftinijoj verziji se na ekranu prikazuju reklame (što ni na koji način ne utiče na proces čitanja), dok u skupljoj verziji tih reklama nema. Za koju god da se verziju odlučite, ako ste ljubitelj pisane reči, Amazon Kindle je najjeftinija ulaznica u svet elektronskih knjiga.

kindle

Amazon Kindle 7th Generation
Ekran: 6″, osetljiv na dodir, kapacitivni
Rezolucija: 800×600 piksela
Panel: Pearl e-ink, 167 ppi, 16 nijansi sive
Procesor: 1 GHz
Skladišna memorija: 4 GB
Konektivnost: Micro USB, Wi-Fi
Cena: 59 EUR (sa prikazom reklama), 79 EUR (bez reklama)ž
www.amazon.com

Leave a Reply