Početna Broj 176 Nova svetlost u „prozoru“ – Windows

Nova svetlost u „prozoru“ – Windows

Windows 10 operativni sistem donosi brojne inovacije na sve vaše Microsoft uređaje

Panasonic TV

Microsoft je sa Windows 8 napravio pun zaokret u odnosu na filozofiju u kojoj su se verzije najpopularnijeg operativnog sistema nadovezivale jedna na drugu, prilagodivši ga ekranima osetljivim na dodir. Zatim je stigla nadogradnja koja je „zakrpila“ propuste, vratio se i čuveni Start meni, a kada su svi očekivali Windows 9, došlo je do novog zaokreta u nomenklaturi.

Na scenu je nedavno stupio Windows 10, čija će infiltracija u nove uređaje početi da se sprovodi tokom godine, dok će postojeći korisnici moći da „nadograde“ svoje računare besplatno prve godine, bez obzira da li imaju Windows 7, Windows 8.1 ili Windows Phone 8.1. Windows 10 je paradoksalno toliko drugačiji a opet toliko isti kao prethodnik, osmišljen da predvodi novu eru „ličnijeg“ računarstva. I to na svim Microsoft uređajima, bilo da imate desktop ili laptop računare, tablete, smartfone, sa malim ili velikim ekranima. Čak i bez ekrana. U centru filozofije su ljudi, a tehnologija nestaje. Važna je mobilnost iskustva, a ne mobilnost uređaja, odnosno isti poznat način prikaza na svim uređajima.

ATV & NAUTICA 2020

Windows 10 donosi nove univerzalne aplikacije, dosledne na svim uređajima. Sadržaj započet na jednom računaru čuva se i sinhronizuje putem ugluge OneDrive, koja omogućava da isti posao nastavite na drugom. Office za Windows 10 je univerzalna aplikacija koja pruža „touch-first“ doživljaj na više uređaja. Nove verzije programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook kreirane su ispočetka i prilagođene za dodir. Tako je sa touch-first kontrolom u Excelu moguće kreiranje tabela bez tastature i miša. Tu pomaže i „continuum mod“, koji na 2-u-1 uređajima olakšava prebacivanje između tastature, miša i dodira.

Prvi put među računare stižu hologrami, i to preko opcije Windows Holographic. U pitanju su zasebne HoloLens naočare koje spajaju realnost s virtuelnim svetom. Korisnik koji ih nosi može ujedno da prati veliki broj različitih holograma. Pritom za HoloLens, koje su prvi bežični hologramski kompjuter, nisu potrebne žice, telefoni ili konekcija sa PC-jem. U svetu holograma možemo čak i da osetimo mirise onoga što kreiramo, osetimo ono što je iza nas i kreiramo ono što je pred nama.

U Windows 10 našao se i lični digitalni asistent Kortana, koja će od sada biti dostupna na PC-jevima i tabletima, kako bi pomogla ljudima u obavljanju poslova. Kortana svakodnevno uči na osnovu ličnih izbora kako bi pružila bitne preporuke, brz pristup informacijama i značajnim podsetnicima, obraćajući pažnju na ono što je najvažnije.

Velika novina je i projekat Spartanac. Nova generacija pregledača pruža mogućnost obeležavanja putem tastature ili olovke i deljenje sa prijateljima direktno na internet stranici, a tu je i režim čitanja bez ometanja i povezivanje sa Kortanom za brži rad na mreži. Na Windows 10 će biti čak i Xbox koji omogućava da paralelno igrate igrice na vašoj konzoli dok su prijatelji na nekom drugom uređaju.

Iz svega navedenog jasno je da Windows 10 donosi velike promene i inovacije, sledeći tradiciju da svaki novi Microsoftov operativni sistem tehnološki nadvisi prethodnika. I to opcijama koje su proteklih decenija stekle svetsku slavu. Zato najbolje da se podsetimo „razvojnog puta“ Windows operativnog sistema u poslednjih 30 godina.

Leave a Reply