Početna Broj 176 Tečni kristali širokog ugla – IPS Paneli

Tečni kristali širokog ugla – IPS Paneli

Najpopularniji paneli današnjice

Pre desetak godina najveću nadogradnju, kada je reč o monitorima, predstavljao je pomak sa CRT na LCD ekran. Tanki monitori su bili pravi hit, a malo ko je razmišljao o tome šta se krije iza slike koju prikazuju. Vremenom je kvalitet prikaza postajao sve bitniji faktor prilikom kupovine, a nakon toga ovo više nije važilo samo za monitore, već i za telefone, tablete i druge uređaje. Slabi uglovi gledanja, loša prezentacija boja i generalno slab kvalitet TN panela počeo je da smeta korisnicima, koji su sve više bili zainteresovani za daleko kvalitetniju IPS matricu. Od 2010. godine IPS panel počeo je da menja do tada najpopularniju TN matricu, koja je imala veliki broj mana, ali je bila toliko jeftina da je prelaz na LCD ekrane učinila gotovo bezbolnim.

Kompanija LG kumovala je ovom prelasku kada je predstavila eIPS ekran, iskoristivši težnju korisnika ka što boljem kvalitetu. Njegova pristupačna cena, uz minimalne gubitke u pogledu kvaliteta u odnosu na standardne IPS panele, učinila je da se ova tehnologija nađe u ogromnom broju monitora, a kasnije i telefona, odnosno tableta. Apple je sa iPhone 4 bio prvi koji je implementirao IPS ekran u smartfon, i samo je pokretač lavine i trenda koji danas čini da i najjeftiniji uređaji ovog tipa koriste ekrane sa kvalitetnim prikazom. Zahvaljujući kompaniji LG, koja je najviše verovala u ovu tehnologiju, najveći broj uređaja koristi upravo njihov panel.

Zašto je IPS tehnologija toliko bitna?
Jednostavan odgovor mogao bi da se nađe u frazi „kvalitet prikaza“, koja je donekle prerasla u kliše. Ipak, ko je imao prilike da uporedi TN i IPS ekrane bilo kog tipa (monitor, telefon, tablet…), zna tačno o čemu pričamo. Koloritet, kontrast, dubina i vernost crne boje su samo neke od karakteristika u kojima je IPS neuporedivo bolji. Najbitnija i najupečatljivija razlika vidi se pri gledanju iz ugla koji nije idealan, odnosno normalan na površinu ekrana. Ukoliko ste gledali ekran, a posebno monitor pod uglom, verovatno ste primetili da se kontrast menja u meri da ne možete da prepoznate šta se nalazi na slici. Ova situacija je posebno izražena pri gledanju filmova, i to onih sa mračnijim scenama. To je ograničenje TN tehnologije, čiji dizajn nije sofisticiran i prepušten je ogromnom broju kompromisa. IPS, skraćeno od In-Plane-Switching, potiče od toga što kristali u ćelijama leže uvek u istoj ravni, koja je paralelna sa ravni slike koju ekran prikazuje. Kod IPS ekrana kristali uvek ostaju u horizontalnom položaju u odnosu na optički filter koji propušta svetlo, zbog čega slika ne menja svoja svojstva sve do ekstremnih uglova.

Tipičan TN panel ima uglove gledanja od svega 170 stepeni po horizontalnoj, odnosno 160 stepeni po vertikalnoj osi. Sa druge strane, IPS panele karakteriše ugao gledanja od 178 stepeni po obe ose. Naravno, nije u svakom aspektu IPS tehnologija ispred TN-a. Reč je o odzivu i osveženju koji je karakteristično bolji kod modela zasnovanih na TN tehnologiji. Bitno je naglasiti da je do nedavno IPS predstavljao zlatnu sredinu između TN i VA panela, ali se povećava broj „gejming“ modela koji imaju osveženje i do 120 Hz. Kompanija LG.Display radi na tome da se IPS unapredi tako da postane i glavni izbor gejmera, kako bi se TN istisnuo i iz svog poslednjeg uporišta. Ona ulaže veliki napor kako bi našla rešenja koja bi eliminisala tzv. „ghosting“ i smanjila odziv. Od nekadašnjih 60 ms, koliko je karakterisalo IPS ekrane, sada već imamo modele sa veoma razumnih 14 ms odziva.

LG-Digital-Cinema-4K-monitor

Tipovi IPS tehnologija
Naravno, vremenom smo dobili sve veći broj varijacija ekrana koji funkcionišu na istom principu, ali zbog određenih izmena daju prednost ceni odnosno kvalitetu prikaza, i konačno služe da pokriju različite primene. Od e-IPS-a, pomoću kojeg je zahvaljujući povoljnijoj proizvodnoj ceni LG kvalitetne ekrane učinio dostupnijim širem krugu ljudi, preko popularnog S-IPS (Super IPS), sve do H, AH i UH-IPS i H2-IPS i drugih. Primene IPS matrice možemo da sretnemo danas u mnogim situacijama. Nekada su bili rezervisani za profesionalne monitore, a tom segmentu IPS i dalje nema ni približno dobru alternativu. Uz to, danas ih pronalazimo u monitorima svih kategorija, pa čak i budžetski orijentisanih modela, pa više nema opravdanja da pored svog PC računara gledate u monitor loših karakteristika.

U prenosnim uređajima takođe je sve popularniji, pa gotovo svaki bolji smartfon poseduje upravo ovaj panel. Na kraju, dok su nekad televizori bili podeljeni na LCD i plazmu, od kada je potonji standard i zvanično počeo da iščezava sa tržišta, IPS je osvojio još jedno tržište u celosti. Time je potvrđena premisa od koje je kompanija LG pošla pre mnogo godina, a to je da je reč o najboljem standardu, koji predstavlja budućnost ekrana svih vrsta i namena.

Leave a Reply