Početna FOTO / VIDEO Foto tenk otporan na sneg i vodu – Olympus Tough TG-4

Foto tenk otporan na sneg i vodu – Olympus Tough TG-4

ATV & NAUTICA 2020

Olympus-ova TG serija vodootpornih fotoaparata je prilično popularna među entuzijastima koji traže izdržljiv kompaktan fotoaparat. Model TG-4 je od svog prethodnika, modela TG-3, nasledio specifikaciju objektiva, sa svetlim 25-100mm F2.0-4.9 sočivom i BSI-CMOS senzorom od 16 MP, ali je u odnosu na njega poboljšan dodavanjem podrške za RAW, mogućnošću biranja objekta kod auto-fokusa, poboljšanim karakteristikama za makro režim i dodatnim režimima za podvodno snimanje. Ima i ugrađen Wi-Fi i GPS, a ujedno beleži i podatke o vazdušnom pritisku, nadmorskoj visini i dubini vode.

TG-4 je napravljen kao tenk – vodootporan je do 15m, otporan na udare tj. pad sa visine do 2.1m, otporan na gnječenje do 100kgf, i otporan na smrzavanje do -10C.

ATV & NAUTICA 2020

Što se tiče funkcija, TG-4 vas neće razočarati. Ima ograničenu ručnu kontrolu ekspozicije, bežično upravljanje blicem, i gorepomenutu podršku za RAW. Tu je i mnogo režima sa različitim scenama i filterima koji fotografijama daju umetničke efekte. Može da pravi uzastopne fotografije brzinom od 5 fps (samo u JPEG formatu) i snima 1080/30p video-zapise (prosečnog kvaliteta, bez istinske stabilizacije slike). Tokom korišćenja se pokazao veoma dobro, od vremena potrebnog za uključivanje, preko brzine fokusiranja do dužine trajanja baterije.

Kvalitet fotografija je veoma dobar za jedan kompaktni aparat, a može da bude i bolji ako imate vremena da ih pravite i obrađujete u RAW formatu. JPEG fotografije u principu imaju žive boje i preciznu ekspoziciju, ali ne obiluju finim detaljima (mada su bolje nego kod mnogih konkurentskih modela). Dakle, ako fotografije snimate da biste ih postovali na Facebook ili Twitter, JPEG će biti sasvim OK. Ako želite da ih obrađujete i odštampate, RAW je bolje rešenje.

U čitavom moru sličnih modela, Olympus Tough TG-4 ubedljivo stoji na vrhu. Izuzetno je dobro napravljen, ima brz odziv, veliki broj funkcija, i, uz malo dodatnog rada, pravi fotografije odličnog kvaliteta za jedan fotoaparat sa malim senzorom.

Leave a Reply