Početna FOTO / VIDEO Jednostavno jedinstven – Nikon Df

Jednostavno jedinstven – Nikon Df

Fuzija najboljih tehnologija objedinjena u jednom aparatu, uz specifičan korisnički doživljaj, čini srž testiranog modela

Mnogo puta sam se zapitao kako bi izgledalo da se iskoriste tehnologije koje su se najbolje pokazale aparatima u poslednjih godinu-dve dana i da se objedine u jedan model, koji bi u tom trenutku bio superioran. Kompanija Nikon je ovoga puta prevazišla koncept komercijale i dala sebi slobodu da predstavi aparat koji je koncepcijski potpuno jedinstven na tržištu. U pitanju je simbioza najnovijih tehnologija, začinjena retro „šmekom“ koji će skinuti prašinu sa vaše stare opreme koju ste koristili na analognim fotoaparatima (ukoliko pripadate takvima) i vratiti vas nekoliko decenija u prošlost.

Vitalni delovi Nikon Df-a pozajmljeni su sa trenutno aktuelnih „top“ modela, poput Nikon D4 i Nikon D610. Senzor, koji pruža sjajne rezultate, preuzet je sa vrhunskog Nikon D4. „Skromna“ rezolucija od 16,2 MP opravdava zašto Nikon Df nema integrisan blic (papučica za eksterni blic se podrazumeva). Pored toga što nijedan profesionalac gotovo nikada ne koristi integrisan blic, kvalitet fotografija koji dobijate sa ISO 12.800 ili ISO 25.600 je izuzetan. Količina detalja i oštrina jednostavno ostavljaju bez daha.

Aparat za pravu gospodu i fotografe kojima je fotografija strast

Tome mnogo doprinosi i EXPEED 3 procesor kakvog zatičemo u najnovijem Nikon D610, ali i u već dobro poznatom D800 aparatu. Procesor omogućava i brzinu snimanja od 5,5 kadrova u sekundi, uz neverovatnih 100 sukcesivno snimljenih fotografija. Autofokusni sistem ima 39 tačaka (9 krstasto orijentisanih) ukoliko koristite objektive sa maksimalnim vrednostima otvora blende ispod f5.6. Posebno pohvaljujemo autonomiju baterije, koja omogućava oko 1.400 snimaka, što je za poštovanje. LCD ekran je takođe preuzet sa modela Nikon D610, velike je dijagonale, rezolucije 921k piksela.

Pri prvom susretu ne možemo na osnovu vizuelnog doživljaja reći da li aparat koristi film ili je u pitanju „digitalac“. Većina komandi pravljeno je po uzoru na analogne modele, pa se pomoću točkića menjaju i vrednosti vremena eksponiranja senzora, ISO vrednosti i kompenzacija ekspozicije. Točkić za promenu režima fotografisanja funkcioniše tako što ga je prvo potrebno podići, da biste mogli da ga okrenete. Postoje samo četiri osnovna režima – P, A, S i M. Ukoliko želite da menjate vreme eksponiranja u koracima od 1/3, neophodno je da točkić postavite na „1/3 STEP“, nakon čega iz menija ili pomoću zadnjeg točkića za podešavanje menjate vreme eksponiranja. Kontrole su ergonomski dobro postavljene, a zamerku upućujemo zbog položaja kukice za kaiš, koja se nalazi na putu vašeg prsta kada želite da pomerate prednji točkić za promenu blende.

S obzirom da je telo aparata u retro maniru (a pored toga je i otporno na prašinu i vlagu), Nikon je predstavio i novi-stari objektiv. Naime, sjajni Nikon 50mm f1.8G dobio je novo „odelo“ sa srebrnim ukrasnim prstenom, da bi vizuelno odgovarao retro konceptu i postao kit objektiv za novo telo. Retro stil se ogleda i u detaljima i u funkcijama, koje datiraju iz analogne ere. Počevši od bravice poklopca ležišta za memorijsku karticu i bateriju, preko navoja na tasteru-okidaču za stare žičane okidače, do polugice čijim pomeranjem omogućavate korišćenje objektiva koji su postojali pre nego što se pojavila čuvena stara AI serija objektiva. To praktično znači da ne postoji Nikon objektiv koji ne možete „zavrnuti“ na ovo telo (izuzev tri stara fisheye Nikon objektiva, zbog svoje konstrukcijske specifičnosti). Zbog mešavine nove tehnologije i analognih mogućnosti, postoji i slovo „f“ u oznaci modela (Df), što je skraćeno od fusion (fuzija).

Očigledno je da je Nikon Df namenjen istinskim zaljubljenicima u fotografiju. Način korišćenja ovog modela suštinski se razlikuje od onog na šta je većina, naročito mlađih, fotografa navikla. Broj megapiksela, snimanje videa, WiFi modul (mada postoji kao dodatna oprema) i slične novotarije moderne ere jednostavno nemaju šta da traže na ovom aparatu. Kao što je i nagovestila serija kratkih video-klipova koju je kompanija Nikon objavila pred predstavljanje Df aparata, testirani aparat namenjen je fotografima kojima je fotografija strast. Namenjen za fotografisanje bez žurbe, uz maksimalnu slobodu, bez gledanja na sat. Drugačije sa Nikon Df nije ni moguće, i tačka.

Nikon Df
Senzor: CMOS, FF, 16,2 Mpx
ISO: 100-12.800 (proširivo od 50 – 204.800)
Zum: u zavisnosti od objektiva
Video (maks.): nema
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: pokretan, TFT LCD 3,2“, 921.600 px
Dimenzije: 143,5 x 110 x 66,5 mm, 710 g
Cena: 334.990 dinara
www.refot.com

Leave a Reply