Početna Broj 197 Koja je prava kamera za tebe za snimanje u 360˚?

Koja je prava kamera za tebe za snimanje u 360˚?

Video snimci od 360˚ koje možete videti na YouTube i Facebook društvenim mrežama su zanimljivi ali ne zato sto predstavljaju nešto novo, već zato što su imerzivniji od čak i najboljih dvodimenzionalnih Instagram slika. Međutim, kako se ti video snimci prave?

Pre nego što uđemo u detalje, važno je da shvatite šta je video snimak od 360˚. Prvo: to nije virtuelna realnost. Iskustvo nije potpuno virtuelno osim ako ne poseduje interaktivni element. U idealnom slučaju, interaktivnost se uspostavlja putem interfejsa ili kontrola koje vam omogućavaju da u potpunosti utičete na okruženje i kontrolišete vaš položaj i perspektivu, umesto što vam omogućava da pasivno gledate u panorama video snimak.

Veoma je važno napomenuti razliku između monoskopskog i stereoskopskog video snimka. Monoskopski video snimak (većina 360˚ snimaka koje vidite na internetu) je u suštini kao da sve gledate iznutra velike lopte i slike izgledaju ravno. Stereoskopski video snimak, sa druge strane, ima dubinu i podseća na stvarno 3D okruženje – barem gledaocima koji koriste VR naočare.

Pored estetskog izgleda, jedno važno pitanje koje će vas mučiti prilikom razmatranja svih opcije je kvalitet – koliko kvaliteta želite? U ovom trenutku, postoje tri osnovna nivoa: amaterski, potrošački i profesionalni.

Leave a Reply