Početna Broj 205 Kvalitet kao apsolutni prioritet – TEST: Nokia 8 Sirocco

Kvalitet kao apsolutni prioritet – TEST: Nokia 8 Sirocco

Novi flegšip finske kompanije HMD Global potvrđuje da je vrhunski kvalitet apsolutni prioritet svakog modela sa Nokia logotipom na kućištu

Panasonic TV

Da je dorasla zadatku da povrati u život jedan od najomiljenijih brendova u istoriji mobilnih uređaja kompanija iz Karaportija dokazala je tako što je za samo godinu i po dana tržištu prikazala veći broj modela kojih se ni „originalna“ Nokia u vrhuncu svoje slave ne bi postidela. Svoju uspešnu priču Finci nastavljaju novom uzdanicom u premium klasi, „osmicom“ sa nadimkom Sirocco koja je opremljena P-OLED ekranom, staklenim kućištem i šasijom od nerđajućeg čelika.

U poređenju sa prošlogodišnjim modelom koji je na dresu nosio broj 8, Nokia 8 Sirocco ima vrlo malo sličnosti, tako da u dizajnerskom smislu predstavlja osveženje. Nasuprot spartanskom dizajnu originalne Osmice, Sirocco unosi neobična rešenja, od kojih se kao glavni karakteristika ističe tanka i prilično oštra metalna ivica u sendviču između dva Gorilla stakla koja su zakrivljena na ivicama. Jasno je da oštar rub ne utiče pozitivno na ergonomiju uređaja, jer telefon u ruci ne može lako da se smesti u udoban položaj (plastična maska koja se isporučuje u paketu donekle popravlja utisak), a ni mekani tasteri za uključivanje ekrana i podešavanje jačine zvuka nisu baš za pohvalu (teško ih je napipati). Kvalitet izrade kućišta je, s druge strane, prosto savršen i nema mnogo uređaja visoke klase koji na ovom planu mogu da mu pariraju.

Najbolji telefoni 2019

Na prednjoj strani, ispod zaštitnog stakla, nalazi se ekran dijagonale 5,5 inča sa OLED matricom visoke rezolucije koja je zakrivljena na ivicama, slično kao kod Samsungovog Galaxyja S9. Međutim, ekran nije ispunio očekivanja zato što je zadržao prevaziđene proporcije (16:9), zbog kojih je čitav telefon glomazniji, tj. širi (što u kombinaciji sa pomenutim oštrim ivicama nikako ne prija), a ni sama P-OLED matrica nije na visini zadatka: kada se gleda pod uglom, ekran dobija plavičastu prebojenost koju je nemoguće ne primetiti (sličan problem poznaju vlasnici telefona sa LG-jevim P-OLED ekranima, kao što je Pixel 2 XL), pri čemu zakrivljene ivice dodatno ističu ovaj neprijatni nedostatak (na beloj površini izgleda kao da postoji plavičasta traka sa obe strane). Konačno, ne postoje nikakve opcije za kalibraciju boja na koje smo navikli kod konkurentnih modela više klase.

Leave a Reply