Početna Gadgets Najbolje funkcije na smartfonima za bolji san

Najbolje funkcije na smartfonima za bolji san

blank

Gledanje u telefon po celu noć nam svima predstavlja najveću prepreku za kvalitetan odmor preko noći.

Međutim, postoji mnogo načina da ublažite negativne efekte koje smartfoni mogu da imaju na vaš raspored spavanja.

HP PAVILION Tehnomanija Jan 2021 Mobile

Ako ga koristite kako treba, vaš telefon može čak i da postane korisna alatka koja će vam poboljšati san.

U nastavku ćete naći neke od najboljih načina kako može da vam pomogne da uživate u celonoćnom spavanju.

Koristite filtere plavog svetla

blank

Krenimo od najočiglednijeg načina na koji smartfon remeti vaš dragoceni san – od plavog svetla.

Srećom, Android Night Light i iOS Night Shift mogu da isfiltriraju makar deo plavog svetla, što bi trebalo da vam pomogne da se opustite i zaspite brže.

Možete manuelno da uključite ili isključite ove filtere, ili ih podesite da se automatski uključe u određeno vreme.
Takođe možete da podešavate intenzitet i temperaturu boje u postavkama telefona.

Ako Night Light filter na Android uređajima nije dovoljno jak za vas (ili nije dostupan na vašem uređaju), aplikacije trećih strana kao što su Twilight mogu da učine ekran još crvenijim i prigušenijim.

Koristite režime za spavanje i funkcije za praćenje sna, već ugrađene u telefon

blank

Android i iPhone telefoni imaju instalirane režime za spavanje koji vas podsećaju kada je vreme da se pođe u krevet, smanjuju noćne distrakcije i unapređuju kvalitet vašeg sna svake noći.

iOS

iPhone modeli koji koriste iOS 14 ili noviji operativni sistem imaju tri instalirane funkcije za pomoć pri spavanju:

Raspored spavanja: Omogućava vam da podesite vreme za buđenje kao i odlazak na spavanje za svaki dan u nedelji. Vaš iPhone će vas podsetiti kada je vreme za krevet.

Opuštanje: Ovaj režim aktivira režim „Ne uznemiravaj“ i uklanja aplikacije koje odvlače pažnju sa zaključanog ekrana.

Režim za spavanje: Omogućava vam da birate koje funkcije telefona su dozvoljene dok spavate i koje vrste notifikacija ćete dobijati.

Ako imate Apple sat, ovaj režim takođe prati i trajanje i kvalitet vašeg sna svake noći, što su korisne informacije koje doktor može da iskoristi kako bi video kakve probleme sa spavanjem imate.

Android

Režim za polazak u krevet će vas podsetiti kada je vreme za spavanje i nežno će vas probuditi jutarnjim alarmom lagano pojačavajući osvetljaj ekrana, emitujući narandžastu svetlost i imitirajući izlazak sunca nekoliko minuta pre alarma.

Pomenuti režim takođe automatski uključuje razna podešavanja poput „Ne uznemiravaj“ kada je vreme da se ide na spavanje.

Možete da podesite alarme i podsetnike u redovnoj aplikaciji za sat u tabu „Vreme za spavanje“ i potom možete da odaberete koje funkcije i ograničenja želite da uključite u Podešavanja > Digitalno dobrostanje > Režim za spavanje.

Manuelno podesite postavke na telefonu za bolji san

blank

Android i iOS režimi za unapređenje sna su praktični, ali nisu dostupni na svim uređajima i ne pokrivaju sve funkcije za unapređenje sna.

Onda imamo aplikacije i nosive uređaje za praćenje sna koji pružaju odličan uvid u kvalitet vašeg sna, ali ne može svako da potroši pare (ili vreme) na njihovo podešavanje.

U nastavku imate nekoliko dodatnih podešavanja za smartfone koje biste trebali da uključite za bolji san. Pritom su dostupne svima:

Pre spavanja uključite režim „Ne uznemiravaj“. Režim „Ne uznemiravaj“ na vašem telefonu će utišati sve notifikacije na telefonu, ali možete da podesite izuzetke ukoliko vam je potrebno. Tako vas ništa neće probuditi dok se odmarate. Možete sami da je uključite ili podesite automatsku rutinu za uključivanje u određenim situacijama (uključujući kada vam je uključen režim za spavanje).

Podesite striktna vremenska ograničenja za aplikacije koje najviše koristite. U podešavajima aplikacija na Android i iOS operativnim sistemima možete da podesite ograničenja za korišćenje telefona i aplikacija. Ta ograničenja će vam pomoći ako se mučite da se odvojite od TikToka dok ležite u krevetu.

Uključite tamni režim na telefonu. Tamni režim vam neće nužno poboljšati san sam po sebi, ali tamniji interfejs više prija očima u slabo osvetljenim prostorima. On takođe poboljšava efikasnost režima za filtriranje plave svetlosti. Možete da uključite tamni režim ručno ili ga podesite da se automatski uključuje u određeno vreme.
Iskreno, najbolje rešenje je da jednostavno isključite svoj smartfon sat vremena pre polaska u krevet i ne razmišljate o njemu dok se ne probudite, ali to nije izvodljivo za svakoga. Međutim, podešavanja i funkcije koje ste mogli da upoznate u ovom vodiču bi trebalo da vam pomognu da smanjite uticaj koji smartfon ima na vaš san.

HP PAVILION Tehnomanija Jan 2021 Mobile

Leave a Reply