Početna Broj 200 Najbolji do sada – TEST: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Najbolji do sada – TEST: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Verovatno poslednji „klasični“ modeli Ajfona namenjeni korisnicima koji nisu sasvim spremni da prihvate velike promene koje donosi Desetka

ATV & NAUTICA 2020

Staklena leđa

ATV & NAUTICA 2020

O dizajnu klasičnoj Ajfona je sve već rečeno, ali treba istaći fantastičan kvalitet izrade i izbor vrhunskog „građevinskog“ materijala. Elegantna staklena poleđina većini korisnika deluje mnogo privlačnije od metalne, ali sa sobom nosi veći rizik od oštećenja – drugim rečima, kupite maskicu i pre nego što pazarite telefon ili dajte sve od sebe da telefon ne ispustite na tvrdu podlogu (osim ako vam dobar staklorezac nije na spisku bliskih prijatelja). Sertifikat IP67 garantuje otpornost na potapanje u vodu i prodiranje prašine, što je itekako važno za ovako skupocen telefon (radije bismo ipak videli još pouzdaniji IP68, koji krasi druge top modele). Svaki taster je na mestu, svaki otvor baš tamo gde bismo ga stavili, a i najsitniji elementi odrađeni su sa filigranskom preciznošću i bukvalno nema detalja na koji bismo se požalili (čak je i vibracije Home tastera prijatnija nego ranije). Stereo zvučnici su i dalje prisutni, ali od 3,5-mm audio priključka i dalje nema ni traga.

Što se veličine tiče, iPhone 8 je za današnje standarde neobično kompaktan telefon koji idealno leži u ruci i nalazi mesto u svakom džepu. Ako ste se izveštili u žongliranju velikim telefonima i visoko vrednujete veći displej, tu je i Plus varijanta koja na planu ergonomije nameće više kompromisa. Ekran manjeg modela broji 4,7 inča po dijagonali (odnos 16:9) i ima rezoluciju od 326 ppi, dok je Plus varijanta opremljena displejom od 5,5 inča i rezolucijom od 401 ppi. Oba ekrana su IPS tipa sa LED pozadinskim osvetljenjem i spadaju u red najkvalitetnijih ekrana na mobilnim uređajima uopšte. Kvalitet prikaza je donekle poboljšan, a akcenat je na novoj True Tone opciji koja prilagođava ton boje u zavisnosti od ambijenta u kome se korisnik nalazi (slična funkcija već postoji na brojnim Androidima). Vidljivost na dnevnom svetlu je ista kao kod prošlogodišnjeg modela, a u celini gledano ekran i dalje zaostaje za AMOLED panelima koje Samsung koristi u svojim modelima. Što se HDR prikaza tiče, iPhone 8 nema sertifikat koji bi potvrdio ovu mogućnost, ali postoji izvestan napredak na ovom planu (postoji mogućnost reprodukcije HD sadržaja, ali njegov kvalitet nije na nivou sertifikovanih panela). Srećom, realna potreba za „punokrvnim“ HDR ekranima jednostavno ne postoji.

Leave a Reply