Početna Broj 200 Najbolji do sada – TEST: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Najbolji do sada – TEST: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Verovatno poslednji „klasični“ modeli Ajfona namenjeni korisnicima koji nisu sasvim spremni da prihvate velike promene koje donosi Desetka

Panasonic TV

Procesor zlata vredan

ATV & NAUTICA 2020

Najvažniji novitet nove iPhone generacije predstavlja Appleov procesor A11 Bionic, šestojezgarna aždaja sa dva razuzdana Monsoon jezgra na 2,1 GHz i četiri štedljiva Mistral jezgra na sporijem taktu. Iako ove hercaže ne deluju impozantno u odnosu na Android telefone, iPhone 8 je ovim procesorom u kombinaciji s operativnim sistemom koji mu je prilagođen do poslednje linije koda, ostvario do sada najbolje rezultate na testovima, koji u mnogim slučajevima prilaze sasvim blizu aktuelnim Android šampionima (mada nije zahvalno direktno porediti uređaje sa različitom hardverskom strukturom, posebno koristeći programe koji više „leže“ jednoj strani). Prilikom testiranja smo primetili nešto jače zagrevanje, ali dobri poznavaoci na forumima tvrde da je reč o softverskoj nedovršenosti koja će biti brzo ispravljena.

Pored bržeg rada sa aplikacijama, novi procesor je omogućio snimanje 4K videa u 60 fps, kao i usporene snimke u full HD rezoluciji (240 fps), što još nikome nije pošlo za rukom. Osim toga, najavljena je i prava lavina novih igara koje će bolje koristiti mogućnosti novog hardvera, kao i augmented reality aplikacija koje iz nekog razloga izazivaju oduševljenje kod većine iPhone korisnika. Model iPhone 8 Plus ima jednu važnu prednost u odnosu na manji model, a to je veća količina RAM-a (3 GB spram 2 GB u „običnoj“ Osmici). U svakodnevnom radu nismo primetili razlike u performansama između manjeg i Plus modela, ali taj dodatni gigabajt može biti od važnosti pri zahtevnijem multitaskingu, kada će manjem modelu možda trebati malo više vremena da pokrene neku aplikaciju koja je prethodno obrisana zbog manjka prostora. Slot za memorijske kartice ne postoji, a oba telefona se isporučuju u varijantama sa 64, odnosno 256 GB prostora za skladištenje. Kvalitet i postojanost prijema mobinog signala je nešto bolja nego ranije, verovatno zbog staklene poleđine, a i zvučnici su za mrvicu glasniji i nude „puniji“ zvuk u nižim frekvencijama.

O softveru ovom prilikom nećemo iznositi konačan sud, jer iOS 11 još uvek prolazi kroz period „dečijih bolesti“ koje maskiraju pun potencijal nove verzije ovog operativnog sistema. Sporadični bagovi, usporenja i druge greške jamačno će biti ispravljene u budućim nadogradnjama, a kao prvi utisak ostaje da iOS 11 ima ogroman potencijal i predstavlja najbolju iteraciju ove platforme do sada, kako na krupnom planu, tako i u sitnicama koje „život znače“.

Leave a Reply