Početna Broj 194 Nikako bez zaštite! – APC by Schneider Electric prenaponska zaštita

Nikako bez zaštite! – APC by Schneider Electric prenaponska zaštita

Kvalitetni kablovi i priključci obezbeđuju mirniji san po više osnova, ali najvažniji je da znate da je napajanje vaših električnih uređaja najbolje moguće...

ATV & NAUTICA 2020

Najbolji način da sačuvate dragoceni hardver, ali i zaštitite ukućane – naročito najmlađe – od neželjenih posledica „poigravanja sa strujom“ jeste da investirate u kvalitetna rešenja

APC brend je korisnicima širom sveta dobro poznat kao sinonim za kvalitetna rešenja po pitanju besprekidnih napajanja (UPS-eva) sa celovitim rešenjima za prenaponsku zaštitu, filtriranje šuma signala, kao i specifična rešenja koja zadovoljavaju svačije potrebe. Jako važna karakteristika svih APC prenaponskih zaštita je da imaju mehaničku zaštitu od strujnog udara na neiskorišćenim utičnicama.

ATV & NAUTICA 2020

Dva najčešće korišćena naponska razdelnika, PM5U-GR i PM6U-GR su naizgled veoma slični, ali u praksi dovoljno različiti proizvodi, više nego što sugeriše sam podatak da prvi raspolaže sa pet, a drugi sa šest šuko utičnica. Poleđina ima vođicu za kabl i predefinisana mesta za kačenje na zid ili radni sto, kako bi instalacija tekla brzo i bez po muke, a njihova univerzalna bela boja se najbolje slaže sa zidovima. Oba uređaja pružaju osnovnu zaštitu protiv strujnog udara za računare i elektronske uređaje, uz upozorenje ukoliko je strujno kolo oštećeno usled pretrpljenog snažnog strujnog udara. No, PM5U ima pet redno vezanih priključaka, dok je PM6U nešto deblji i ima šest priključaka raspoređenih u dve grupe po tri.

Uz sve to, PM6U je po pitanju zaštite od prenaponskog udara deklarisan na 1836 J, dok je ta cifra kod PM5U duplo manja – 918 J, iz čega je jasno da će varijanta sa više priključaka biti i nešto otpornija. Istina, zbog toga je i nešto skuplja, te je cena viša za nekih dve hiljade dinara. Takođe, modeli dele i prisustvo dva USB porta (na ukupno 2.4 A), pomoću kojih je moguće direktno vršiti punjenje mobilnih uređaja – pametnih telefona, tableta i drugih.

Na kraju, tu je PM1W-GR, vrlo jednostavan uređaj koji može da izdrži jaču struju od 16A. On omogućava prenaponsku zaštitu u jednom šuko priključku. Naime, ima samo jednu utičnicu i koristi takođe jednu utičnicu, te je pogodan ako želite da zaštitite tačno određenu elektronsku napravu koja je posebno vredna – televizor ili PC računar, a evo i možda sjajne ideje za one kojima to nije palo na pamet – klima uređaj. Deklarisan je na 918 J po pitanju iznenadnog električnog udara, tako da će odlično da posluži i zaštiti kako vaše uređaje, tako i osigurače od velikih poremećaja u snabdevanju energijom. U skladu sa namenom, i njegova cena je najpristupačnija te može biti zanimljivo rešenje za rudimentarnu zaštitu.

Leave a Reply