Kompanija Hasselblad je predstavila novi model – X1D II 50C – naslednik prvog fotoaprata ove kompanije bez ogledala, modela X1D iz 2016. godine.

Ovaj novi fotoaparat je veoma sličan prethodnom modelu, od dizajna, veličine i izgleda do senzora srednjeg formata od 50 megapiksela.
Ali u kompaniji Hasselblad su unapredili dosta stvari, kao što su novi, veći ekran osetljiv na dodir, tražilo više rezolucije i značajno poboljšane performanse.

Glavna razlika, međutim, između dva modela je cena modela X1D II: on će biti dostupan u julu po ceni od 5.750 dolara, što je značajno niža cena u odnosu na 8.995 dolara, koliko je koštao prvi model kada se pojavio na tržištu.

Što se tiče dizajna, X1D II je skoro identičan prvom modelu: i dalje je to iznenađujuće kompaktan fotoaparat, imajući u vidu dimenzije senzora koji se nalazi u njemu, i zauzima prostor otprilike kao i Canon Rebel DSLR.
Značajno poboljšanje dolazi u vidu novog ekrana osetljivog na dodir od 3,6 inča – koji je za 0,6 inča veći nego onaj na modelu X1D – koji ima veću rezoluciju i bolju osvetljenost nego pre.

Elektronsko tražilo je i dalje OLED ekran, ali sada ima 55% više piksela i bolje uvećanje nego pre.
S druge strane, senzor i sistem autofokusa su ostali nepromenjeni, tako da vlasnici modela X1D ne treba da očekuju da će, ako nabave novi X1D II, videti poboljšanje u ta dva segmenta. CMOS senzor of 50 megapiksela upotrebljavan je u većem broju Hasselblad fotoaparata tokom godina, a sistem autofokusa na bazi kontrasta je i dalje za nijansu sporiji od sistema za faznu detekciju koji su zastupljeniji u sistemima manjeg formata.

U kompaniji Hasselblad kažu da poboljšane performanse fotoaparata donose i bolji učinak autofokusa, ali to nije neko drastično poboljšanje u odnosu na model X1D.
Pored modela X1D II, Hasselblad najavljuje i nova „digitalna leđa“ za svoje fotoaparate sa V Sistemom kao i novo telo koje praktično predstavlja „digitalna leđa“ na koja može direktno da se montira objektiv – nema potrebe za kutijom za ogledala između.

Model 907X koristi Hasselblad X System objektive i ima ekran koji može da se nakrivi za tradicionalno pravljenje slika srednjeg formata u nivou struka.
U kompaniji Hasselblad kažu da je ovo fotoaparat srednjeg formata sa najmanjim telom od svih koje je ova kompanija ikada izbacila.

„Digitalna leđa“ CFV II 50C koriste isti senzor od 50 megapiksela kao i X1D II i kompatibilna su sa fotoaparatima koji koriste V System koji sežu u nazad čak do 1957. godine.
Ima isti ekran osetljiv na dodir koji može da se nakrivi kao i ondaj na modelu 907X. Cene i podaci o prodaji modela CFV II 50C i 907X će biti objavljeni kasnije ove godine.

Prethodni tekstLuksuzna megajahta Nirvana sada je dostupna za iznajmljivanje
Sledeći tekstPametni frižider za duže svežu hranu

Leave a Reply