Početna Gadgets Revolucionarni modeli mobilnih telefona

Revolucionarni modeli mobilnih telefona

Pre tačno deset godina Nokia je predstavila telefon N95. Vodeći proizvođač je prikazao remek-delo od telefona, i digao veliku prašinu oko sebe. To je ujedno i povod da ukratko prođemo kroz istoriju mobilnih telefona…

Photo by Creativeart Freepik

Ukoliko se već duže od 20 godina družite sa mobilnim telefonom, velike su šanse da je jedan od modela koji ste koristili posedovao i čuveni Nokia logo. Po neki model se možda i dalje nalazi u nekoj zavučenoj fijoci i – što je najčešći slučaj – još uvek može da vas prene prepoznatljivom Nokia melodijom zvona jer sjajno radi, kao i prvog dana.

Nokia je ove godine ponovo u igri. Ovog puta se vratila sa novim modelom 3310, koji ipak samo liči na prvi telefon, i namenjen je zemljama u razvoju. Ima veći ekran i boji, tanji je i ima popularnu igru Snake. Nema WiFi i nema 3G. Kako razvijene zemlje, gde je stepen korišćenja mobilnih telefona na izrazito viskom nivou, kao na primer SAD, Australija i zemlje Skandinavije za ovu godinu najavljuju ukidanje 2G signala, 3310 (2017) očito nije za ta tržišta.

Staru Nokiju pamtimo po mnogim telefonima koji su nam prirasli za srce, a nadamo se da će i ova nova kojom „upravlja“ Andorid imati makar približan uspeh. Pre deset godina, marta 2007., upoznali smo se s telefonom Nokia N95. Bio je revolucionaran po mnogo čemu, i naravno jako popularan. Taj jubilej nam je bio povod da se prisetimo telefona koji su pružali nešto drugačije, nešto jedinstveno, a opet dovoljno dobro da i drugi slede taj primer.

Dodali smo i nekoliko telefona koji su samo jednom zasijali, i (uglavnom iz očiglednih razloga) nisu uspeli da steknu veći broj sledbenika.

REVOLUCIONARNI MODELI MOBILNIH TELEFONA ’70-tih i ’80-tih REVOLUCIONARNI MODELI MOBILNIH TELEFONA ’90-tih REVOLUCIONARNI MODELI MOBILNIH TELEFONA POSLE 2000.

Leave a Reply