Početna Broj 208 Samsung Galaxy A50 – Telefon srednje kategorije sa mnogo stila

Samsung Galaxy A50 – Telefon srednje kategorije sa mnogo stila


Ekran i senzor za otisak prsta

Iskreno gledano, ekran je prava zvezda na modelu Galaxy A50. Dolazi sa Infinity-U SuperAMOLED ekranom koji izgleda jednostavno božanstveno. Ima full HD+ rezoluciju sa odnosom aspekta od 19,5:9. Ekran je svetao, živopisan i deluje da je dobro kalibrisan.

Ima duboke crne boje i širok ugao gledanja. Sve izgleda dobro na ovom ekranu, bilo da se nalazite unutra ili napolju.
U ekran Samsunga Galaxy A50 ugrađen je i senzor za otisak prsta.

Ovo je jedini Samsung telefon, pored modela iz Galaxy S10 serije, koji ima senzor za otisak prsta ugrađen u ekran. To je optički senzor a ne ultrasonični, kao kod premijum modela ove kompanije.

Galaxy A50 ima i funkciju prepoznavanja lica, pa možete i na taj način da otključate svoj telefon.

Performanse

Model Galaxy A50 pokreće Exynos 9610 čipset. Samsungov vlasnički čip je baziran na FinFET procesu od 10 nm i sastoji se od osam jezgara podeljenih u dva quad-core klastera. I dok jedan klaster ima Cortex-A73 jezgra od po 2,3GHz, drugi klaster se sastoji od Cortex-A53 procesora od po 1,7 GHz.

Ovaj čipset je uparen sa grafičkim procesorom Mali G72MP3 kako bi zadovoljio sve vaše potrebe. Samsung Galaxy A50 sa ovog testa ima 4GB RAM-a i 64 GB memorije.
Što se tiče softvera, Galaxy A50 koristi Samsungov novi One UI softver baziran na Android Pie operativnom sistemu. Novi interfejs je dizajniran za „više“ telefone na koje su sada svi prešli.

Ako ste koristili Samsung telefon pre ovoga, primetićete da je interfejs potpuno izmenjen. Sada je lakše koristiti telefon jednom rukom, a tu su i nove ikonice i zgodne animacije.

Samsung je takođe dodao i „noćni režim“ koji definitivno izgleda fantastično na AMOLED ekranu. Tu je i dugme za navigaciju koje se nalazi na ekranu kao i funkcija za komande koje rade u full-screen režimu.

Za razliku od modela iz Galaxy S10 serije, ovaj telefon nema Bixby dugme. Međutim, ako često koristite Bixby, možete da podesite da vam dugme za paljenje funkcioniše kao Bixby dugme. Novi interfejs je takođe i prepun korisnih prečica. Samsung je ubacio i „lock screen stories“ funkciju.

Što se tiče performansi, Galaxy A50 sa Exnyos 9610 čipsetom je konzistentan i brz u svakodnevnoj upotrebi. Model sa ovog testa je imao 4 GB RAM-a i pokazao je minimalno gubljenje frejmova pri igranju PUBG na visokim podešavanjima. Igrica je išla glatko na „balansiranoj“ grafici sa srednjom brzinom smenjivanja slika.

U slučaju da ste se zapitali koliko je zaista moćan Exynos 9610 čipset, može se reći da je on jedan stepenik ispod Snapdragon 660 čipseta, što je vrlo dobro.

Leave a Reply