Početna Broj 196 TEST: Canon PowerShot SX720 HS – Veliki zum za plitak džep

TEST: Canon PowerShot SX720 HS – Veliki zum za plitak džep

Novi model iz Canonove serije „dalekovidih“ digitalaca nudi impozantno optičko uvećanje od 40x i kvalitetan senzor rezolucije 20 Mpx sa Digic 6 procesorom

ATV & NAUTICA 2020

Digitalnim fotoaparatima život više nije lak. Dok mobilni telefoni polako grickaju deo po deo njihovog tržišta, svoju borbu za opstanak fotoaparati zasnivaju na sniženju cena i forsiranju karakteristika kojima mobilne kamere još uvek ne mogu da pariraju. To se, pre svega, odnosi na kvalitet (površinu) senzora i optike, odnosno mogućnosti uveličanja slike. Pojačano interesovanje tržišta za džepne aparate sa velikim zumom iznedrilo je još jedan zanimljiv koji zavređuje našu pažnju.

Canon PowerShot SX720 HS je najmlađi predstavnik linije kompaktnih superzum aparata renomiranog japanskog proizvođača koji zadovoljava sve potrebe korisnika koji žele pouzdan aparat za putovanja: dovoljno je mali da se udobno nosi u džepu, nudi odličan kvalitet slike i video zapisa i podržava povezivanje i prenos datoteka putem WiFi i NFC veze. Opremljen je sočivom sa fantastičnim uvećanjem od 40x (ekvivalentno 24-960mm na 35mm aparatima), koji se može dodatno pojačati digitalnim uvećanjem od 80, odnosno 120x. Jednako koliko i sama vrednost uveličanja od 40x (najveća vrednost koju džepni aparat u ovom trenutku dostiže), važna je i činjenica da SX720 HS obezbeđuje efikasni stabilizaciju sočiva i kristalno čiste fotografije sa minimalno šuma i pri najvećem uvećanju.

ATV & NAUTICA 2020

PowerShot SX720 HS je oblikovan kao klasičan point&shoot aparat i na prvi pogled ostavlja odličan utisak. Uprkos malom gripu, u luci leži stabilno, a i korišćenje je udobno zahvaljujući logično raspoređenim komandama (posebno nam se dopadaju brojčanik za podešavanje ekspozicije i točkić za brzo podešavanje parametara). Zumiranje je precizno i brzo, čak i kada se objekti brzo kreću, a aparat nudi i mogućnost da se pritiskom na taster slika privremeno „odzumira“, radi lakšeg lociranja pokretnog objekta. Isti taster može da se koristi i za automatsko zumiranje lica, torzoa ili cele figure.

Veliki zum je od najveće koristi prilikom fotografisanja divljači i sportskih događaja, a u oba slučaja, pored uveličanja, važna je i brzina snimanja. SX720 HS se na ovom planu pokazao odlično, jer mu je potrebno oko pola sekunde za izoštravanje i okidanje, a interval između dva uzastopna snimka je nešto kraći od sekunde. Ako je aktiviran blic, ove performanse nisu tako dobre, jer se blic sporo puni (gotovo 9 sekundi). Opcija za podešavanje automatskog fokusa su ograničene, i to može biti izvor frustracije pri snimanju udaljenih objekata (aparat lepo „hvata“ lica i centar slike, ali ne postoji mogućnost podešavanja automatskog fokusa na proizvoljni deo slike).

Video režim je skriveni adut ovog aparata. Kvalitet video zapisa je iznad proseka ove klase fotoaparata, a 40x zum se pokazao više nego korisnim u najrazličitijim situacijama. Stabilizacija videa radi kao sat, mada nije zgoreg osloniti ruku na neku čvrstu podlogu tokom snimanja, kako bi rezultati bili još bolji. U tamnijem okruženju slika postaje zrnasta, ali dobar deo ovog problema rešava procesor koji ume lepo da ispegla sliku, a da pri tome ne izgubi detalje. Jedino što nam ovde nedostaje je opcija za manuelno podešavanje ekspozicije videa.

Kvalitet fotografija je odličan, i to je najjača preporuka za ovaj aparat. Boje su upečatljive i verodostojne, uz minimalni šum u nekim tonovima (recimo na koži), oštrina je vrlo dobra, a jedino u telefoto režimu može biti manjih problema sa fokusiranjem, što je i očekivano. Ekspozicija je adekvatna u svim uslovima, mada se povremeno dešava da slika bude podeksponirana, obično kada se pri pritisku na okidač ruka zatrese.

Canon PowerShot SX720 HS nije samo kompaktni digitalac sa najvećim zumom u svojoj klasi, već i veoma kvalitetan fotoaparat za putovanja i svakodnevne akcije koji će zadovoljiti sve potrebe prosečnog korisnika, uključujući i onu za pozitivnim kontom u banci.

Canon PowerShot SX720 HS
Senzor: 1/2,3-inčni CMOS, 20 Mpx
ISO: 100-3200
Zum: 40X optički, 3X digitalni
Video: 1080p / 30 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT LCD 3“, 922.000 px
Dimenzije: 109,7 x 63,8 x 35,7 mm, 270 g
Cena: 50.990 RSD
Kontakt: www.canon.rs

Leave a Reply