Početna Broj 193 TEST: HP Envy 13 – Kvalitet na dohvat ruke

TEST: HP Envy 13 – Kvalitet na dohvat ruke

Kvalitetom blizak top klasi a cenom srednjoj, novi Envy 13 predstavlja jedan od najzanimljivijih ultrabook računara na našem tržištu

Panasonic TV

sphinx_coreset_tabletmode_premium

Prvi pozitivan utisak odnosi se na kompaktne dimenzije kućišta, prevashodno na njegov tanak profil i iznenađujuće malu masu (imajući u vidu činjenicu da je napravljeno od metala). Sve je na ovom računaru skrojeno s ukusom, a ergonomija, odnosno udobnost korišćenja bili su u prvom planu. Dizajn i kvalitet izrade prate visoke HP-ove standarde, o čemu svedoči i izbor materijala (aluminijum i magnezijum) i završna obrada koja je na nivou daleko skupljih modela iz luksuzne porodice Spectre. Prijatno deluje i sama boja kućišta – proizvođač je naziva „prirodno srebrnom“ – i ona dodatno doprinosi utisku da se na stolu nalazi skupocen računar. Ugao pod kojim se otvara gornji deo kućišta je manji od 180 stepeni, ali u svakodnevnom radu to ne predstavlja problem; takođe, donja ivica gornjeg dela kućišta služi i kao oslonac koji odiže prednji deo tastature u položaj idealan za rad. Ram oko ekrana je prilično širok i to pomalo kvari estetiku računara; utehu nalazimo u tome što postoji dovoljno mesta da se veb kamera postavi iznad gornje ivice ekrana, gde „Bog zapoveda“.

ATV & NAUTICA 2020

Tastatura je besprekorna, ima tastere idealne veličine i rasporeda, sa pozadinskim osvetljenjem, plitkim hodom i ujednačenim taktilnim osećajem, a uz to je i neobično tiha, čak i kad se njome koriste ljudi sa „teškim“ prstima. Čitava tastatura je lako utisnuta u donji deo kućišta, pri čemu takva niža pozicija omogućava dlanovima da se snažnije oslone na odmorište (oslonac, okvir i površina tastera su praktično u istoj horizontalnoj ravni, za razliku od klasičnih tastatura gde tasteri vire iznad površine), što značajno smanjuje zamaranje pri dugotrajnom kucanju. Ostalo je da se nekako reše omaleni kursorski tasteri za levo i desno, na koje se nikako nismo navikli. I tačped traži malo vremena za privikavanje, jer je prilično osetljiv i ne uvek potpuno precizan. Čitač otiska prsta nije bio instaliran na modelu koji smo testirali, što je možda još jedan (mali) minus.

Ekran je prava „rapsodija“, mada treba naglasiti činjenicu da je 3.200 x 1.800 piksela na panelu dijagonale 13,3 inča verovatno previše (pravi doživljaj smo imali kada smo Envy 13 putem VPN-a povezali sa klasičnim destkop računarom – radna površina je bila toliko sitna da je jedino lupa mogla da pomogne). S druge strane, kada se prilagodi veličina ikona i fontova, prikaz je prosto savršen: pikselizacija ne postoji, boje su verodostojne, a uglovi gledanja veoma široki. Bolji ekran, iskreno rečeno, skoro nismo videli. Zvučnici su za svaku pohvalu, i srednji i visoki tonovi, dok su niskotonci pomalo anemični, što smo uglavnom i očekivali, pa nismo ni oduševljeni ali ni razočarani.

Leave a Reply