Početna Tech Choice Best Buy TEST: Samsung Galaxy A3 i A5 (2017)

TEST: Samsung Galaxy A3 i A5 (2017)

Novi Galaxy A3 i A5 telefoni kompanije Samsung su doživeli značajno unapređenje u svojoj iteraciji za tekuću, 2017. godinu

Nekada je napredak između dve generacije proizvoda toliki da je pomalo šteta da zadrže istovetni sistem označavanja. Upravo je takav slučaj sa ovogodišnjom serijom Galaxy A smartfona – makar sa A3 i A5 modelima koje smo imali priliku da isprobamo. Zbilja, ovo su telefoni koji su unapređeni u svakom pogledu i gotovo da je šteta što će sva razlika u sistemu imenovanja biti u broju-sufiksu iza njihovih imena. Sa druge strane, Samsung se ne žali na prodaju ovih uređaja, tako da verujemo da će isti biti itekako traženi i ove godine.

Razloga za to je puno. Pre svega, što se dizajna i izrade tiče (ali i još ponečega), sasvim je jasno da je Galaxy S7 (Edge) bio uzor u svakom pogledu. Novi 3D Glass materijal i korišćenje metala i stakla su rezultovali zapanjujuće lepim telefonima. Nema više potrebe za metalnim okvirom koji će „držati“ telefon, ali i odudarati svojom pojavom, sada je tu divna, suptilno zaobljena linija koja i olakšava držanje u ruci i proizvodi efekat da je ekran još veći nego što jeste. Vidi se da je razvojni tim kreirao telefone vodeći se minimalizmom, te su uređaji simetrični sa svih strana, a više nema ni izbočine u kojoj je smeštena kamera.

Kad smo kod kamera, one su doživele značajno unapređenje na oba modela. A5 sada nudi 16 megapiksela i na prednjoj i na zadnjoj kameri, dok se A3 zadovoljava kamerama od 13 megapiksela pozadi i 8 megapiksela napred. Sve imaju otvor blende od F/1.9 i zahvaljujući tome, ali i drugim naprednim karakteristikama i softverskim optimizacijama, omogućavaju snimanje odličnih fotografija i videa do 1080p rezolucije.

Novitet po kome se A serija približava top modelima jeste i IP68 sertifikat. To znači da su uređaji i zvanično otporni na vodu, u kojoj mogu biti porinuti i do 30 minuta na dubini od jednog i po metra, ali i na prašinu, te i sa te strane možete biti potpuno mirni u svim realnim scenarijima korišćenja.

Leave a Reply