Početna Tech Choice Best Buy TEST: Samsung Galaxy A3 i A5 (2017)

TEST: Samsung Galaxy A3 i A5 (2017)

Novi Galaxy A3 i A5 telefoni kompanije Samsung su doživeli značajno unapređenje u svojoj iteraciji za tekuću, 2017. godinu

Momacki auto – Infiniti HEADER
Samsung Galaxy A3 2017

Dobre stvari ne treba menjati, pa možemo reći da smo zadovoljni time što telefoni i dalje koriste superiornu AMOLED tehnologiju kada su ekrani u pitanju. Dok A5 dolazi sa nešto većim, 5.2-inčnim ekranom 1080p rezolucije, dotle A3 stiže u 4.7-inčnom izdanju sa 720p rezolucijom. Iako potonji ekran možda i nema naročiti broj piksela po inču, to savršeno odgovara njegovom hardveru, pa telefon prosto „leti“, dok se nešto niža rezolucija i ne opaža na manjoj dijagonali. Hardverska unapređenja su prisutna na svakom koraku.

Solidno snažni osmojezgarni procesor u prošlogodišnjem A5 modelu je dobio pristojno osveženje i ubrzanje. Exynos 7880 Octa radi na 1.9 GHz i u praksi isporučuje sasvim dovoljno snage i za najzahtevnije operacije. Standardna količina memorije je uvećana sa 2 GB na 3 GB, a na raspolaganju je skladišni prostor od 32 GB, što se može proširiti microSD karticama kapaciteta do 256 GB. Potonje važi i za A3, kome će ta kartica i više značiti budući da se standardno isporučuje sa 16 GB prostora za skladištenje. No, A3 je dobio značajno unapređenje u okvirima svoje klase, rekli bismo i izraženije u odnosu na A5. Sada je tu 2 GB RAM-a, a procesor je osmojezgarni i radi na 1.6 GHz – u suštini, kao prošlogodišnji A5. Odlično! Posebno pošto, kao što smo već spomenuli, ovaj telefon ne mora da se bori sa ultra-visokim rezolucijama. U praksi, ostvaren je pomak za oko 30-ak procenata u Antutu testu kod oba telefona, što je napredak vredan pažnje, naročito zbog toga što i prošlogodišnji modeli nisu bili u slabijoj kategoriji, već su predstavljali vrlo korektne uređaje na kojima je rad bio izuzetno udoban.

Najbolji telefoni 2019

Leave a Reply