Početna Broj 197 TEST: Samsung Gear S3 – Pokreni se!

TEST: Samsung Gear S3 – Pokreni se!

Kome još treba pametan sat? Zar nije dovoljno što je telefon pametan i što pokazuje vreme?

Satovi su prvo bili potreba, pa su postali modni dodatak, a poslednji talas pametnih satova prikazuje vreme i još sijaset drugih informacija. Očigledno da postoji potreba za pametnim satovima, jer smo dočekali drugi i treći talas. Cenovno su još daleko od mainstreama, ali daćemo im vremena…

Samsung je najviše istraživao u ovoj oblasti; napravio je najrazličitije verzije koje su više ličile na sprave iz budućnosti, a poslednji model više liči na klasičan sat čime se približio najširoj populaciji. Veliki satovi su u modi, pa je i Gear S3 Frontier veliki. Veličina je bitna da bi unutra stala veća baterija. S3 ima autonomiju od dva dana i još koji sat preko. Sa boljom autonomijom možete i na dvodnevni izlet bez nošenja dodatka koji služi kao postolje tokom bežičnog punjenja sata.

Topla preporuka je da pre korišćenja odvojite neko vreme i da nađete brojčanike koji vam se najviše sviđaju, koji se najbolje slažu s vašom odećom, očima, stilom, partnerom…, ne bi li sat zapravo i koristili. Sledeće su aplikacije za sat: vremenska prognoza, muzički plejer, alarm, mejlovi, igre, vesti, kalkulator… Na kraju treba podesiti i (automatsko) slanje pesama i fotografija s telefona na sat. Kada ga napunite podacima, spremni ste za sat koji je produžena ruka telefona, ili telefon u malom. Počevši od pozivanja i primanja poziva (sve preko sata), preko slanja i primanja SMS i e-mail poruka, slušanja muzike i navigacije, pa do čitanja vesti, igranja igara i svašta nešto.

Koncept je isti kao i kod S2 – upravlja se ekranom, prstenom i s dva tastera na desnom obodu. Ekran je veći i to olakšava korišćenje. Tastatura je numerička, kao nekada na „glupfonima“, no upotrebljiva je. Koristi se za pisanje poruka (ako već niste pripremili takav odgovor u kratkim sistemskim odgovorima) i za određivanje destinacije na Here mapama. U aplikaciji na satu možete smisliti odgovore dužine do 30 karaktera (sa spejsovima) koje ćete aktivirati s sata kada budete hteli da reagujete na pristiglu poruku.

Osnovna „dodatna“ funkcija sata je da vam bude fitnes trener, pratilac, drugar. Na poleđini ima senzore/merače pulsa s kojima se uparuje za bolju analizu treninga. Ako uzmemo za primer da hoćete da se šetate, S3 meri vreme početka treninga, koliko je trajao, koliki vam je bio puls tokom treninga, koliko ste imali pauza, a u saradnji s Google mapama možete videti i trasu šetnje/trčanja. Više detalja se nalazi u uparenom telefonu. Potpuno se može porediti s drugim fitnes aplikacijama!

Postavlja se pitanje koliko su precizna merenja sata?! Da li je bolje da imate merač u predelu struka, jer ako taj deo tela pomerate, onda se definitivno krećete? Uporedili smo merenja Gear S3 i Misfit diska (smeštenog u mali džep na farmerkama) i došli do zaključka da sat izmeri 5 do 10 odsto veće kretanje svakog dana.

Jako lepa aplikacije je Here maps. Daje navigaciju za pešake i bicikliste, skretanje po skretanje. Vrlo je teško izgubiti se ako imate non-stop uputstvo na ručnom zglobu.
Samsung je po prvi put napravio sat koji ima univerzalne narukvice, širine 22 mm, pa ih možete menjati u bilo kojoj sajdžijskoj radnji. U zavisnosti od odabranog brojčanika, može biti digitalni ili analogni prikaz vremena, a na vama je da investiranjem u dodatnu narukvicu imate univerzalni sat za svaku priliku. S ugrađenim GPS-om možete ga koristiti za treninge i bez telefona.

Samsung Gear S3:
Ekran: 1.3”, okrugli Super AMOLED, 360×360, 278ppi
Procesor: Dual core 1.0 GHz
OS: Tizen v2.3.2
Memorija: 4GB interne memorije / RAM: 768MB
Komunikacija: kontakti, notifikacije, SMS poruke, e-mail
Dodatno: kalendar, mape i navigacija, vremenska prognoza; muzički plejer i galerija; Samsung Health; Find My Device…
Samsung Servisi: Samsung Gear Apps
Povezivanje: WiFi b/g/n; Bluetooth 4.2; NFC; GPS
Extra: zvučnik, IP68
Senzori: akcelerometar, žiroskop, otkucaji srca, barometar
Dimenzije: 46x49x12.9 mm (63g)
Baterija: 380 mAh Li-ion; puni se bežično, autonomija oko 50h

Cena: 55,990 RSD

Kontakt: www.samsung.rs

Leave a Reply