Početna Broj 198 TEST: Sony Xperia XZ Premium – Veliki snagator

TEST: Sony Xperia XZ Premium – Veliki snagator

Jedan od najjačih predstavnika najnovije Sonyjeve linije Android telefona ima odlične performanse i neke zanimljive mogućnosti

Panasonic TV

Prvi kontakt s novom Sonyjevom uzdanicom imali smo u Barseloni krajem februara, da bi nam tek krajem prošlog meseca napokon dopao šaka. U pitanju je impresivan uređaj sa 5,5-inčnim 4K HDR ekranom, Snapdragonom 835 sa 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i softverskom osnovom na taze Android 7.1 Nougatu.

Modni detalj u ruci
Prvo što privlači pažnju kod nove Xperije XZ Premium definitivno je njegov ekran od 5,5 inča (preciznije 5,46 za one koji broje sitno). Radi se o fenomenalnom IPS LCD kapacitivnom ekranu sa ubitačnom rezolucijom od 3840 x 2160 piksela (čitavih 807 ppi!). Čemu tolika rezolucija? Golim okom svakako ne vidimo razliku u odnosu na 2K, pa i 1080p ekrane, ali oni koji ovaj telefon budu koristili u kombinaciji sa nekim VR uređajem, svakako će imati koristi od ovako gusto pakovanih piksela. Ekran hardverski podržava i HDR video, format koji je u snažnom povoju (razlika u odnosu na standardne snimke nije toliko drastična, ali postaje jasno uočljiva pri povratku sa HDR-a na običan snimak). Preko ekrana i zadnje strane kućišta nalazi Corning Gorilla Glass 5 zaštita, dok dodatnu sigurnost pri korišćenju pod vedrim nebom pružaju povećana otpornost na prašinu i potapanju u vodu do dubine od jednog i po metra (IP68 standard).

ATV & NAUTICA 2020

Metalno kućište je skrojeno po standardnoj Sonyjevom mustri, koja podrazumeva ćoškasto telo sa oštrim ivicama potpuno ravnom prednjom i zadnjom stranom. Testirani model u srebrnoj boji može da posluži i kao funkcionalno ogledalo, jer je premazan srebrnim slojem koji reflektuje boje od većine džepnih ogledala. Telefon je prilično glomazan i težak, pa je nepraktičan za korišćenje jednom rukom i nošenje u tesnom džepu, a sliku dodatno ruži i to što se zadnja strana brzo zamašćuje i nezgodno klizi u ruci. Bez odgovora ostalo je pitanje zašto se Sony nije ugledao na konkurenciju i smanjio gabarite kućišta, a od aktuelnih trendova odudaraju i široki rubovi oko ekrana i insistiranje na proporciji 16:9 (videli smo kako je kod modela Galaxy S8 i LG G6 prelaskom na ekrane proporcije 2:1 ostvarena značajna ušteda u prostoru), ali to s druge strane uređaju daje izvestan retro šmek. Mada, jedan od odgovora leži u stereo zvučnicima – iznad i ispod ekrana. Kada gledate filmove na ovom telefonu, prateći zvuk je na nivou premium telefona, za razliku od 2:1 konkurencije.

Leave a Reply