Početna Broj 204 U ritmu slobode – TEST: Samsung Gear IconX 2018

U ritmu slobode – TEST: Samsung Gear IconX 2018

Samostalne Bluetooth bubice koje odlikuje udobnost, odličan kvalitet zvuka, mogućnost skladištenja muzike i unapređena autonomija u odnosu na originalni model

Uz rastuću popularnost fitnes opreme i pametnih uređaja koji nas prate u stopu i kroje nam jelovnik, treninge i svakodnevni radni ritam u skladu s načelima zdravog života, svoje parče kolača dobile su bežične slušalice iz kategorije True Wireless (kod njih drajveri nisu međusobno povezani kablom, već su potpuno odvojeni i nezavisni). Tako je i Samsung za ovu sezonu pripremio unapređenu verziju IconX bubica iz 2016. godine koje pretenduju da postanu neizostavni deo opreme svakog high-tech vežbača.

Samsung Gear IconX SM-R140 je rogobatan naziv za jedan krajnje dopadljiv par bežičnih bubica koje se s pametnim telefonom ili satom povezuju putem Bluetooth 4.2.2 veze. Bubice se isporučuju u zaštitnoj kutiji koja ujedno služi i kao docking station preko koga se vrši sinhronizacija sa računarom (pomoću odgovarajućeg programa) i dopunjavanje baterije (bubice se postavljaju u profilisana ležišta sa kontaktima za punjenje); kutija ima integrisanu bateriju od 340 mAh za prilike kada spoljašnji izvor napajanja nije pri ruci. U pakovanju se nalaze još dodatni silikonski ulošci i oplate za bubice u tri veličine, kao i USB kabl sa adapterima za punjenje (microUSB i Type-C).

Bubice su vrlo lepo dizajnirane i ergonomski oblikovane tako da čvrsto stoje u uhu tokom fizičke aktivnosti i obezbeđuju veoma dobru zvučnu izolaciju. Same po sebi predstavljaju pravo malo čudo, budući da na tako malom prostoru objedinjuju drajvere, mikrofone, baterije i Bluetooth module, kao i sopstvenu memoriju od 4 GB na koju se mogu skladištiti audio datoteke u popularnim formatima (AAC, M4A, MP3, WAV, WMA). Spoljašnji paneli kućišta osetljivi su na dodir i detektuju kratak i duži pritisak, kao pokrete prevlačenja, što na zbiru daje šest komandi koje nije lako usvojiti, ali posle malo vežbe sve dolazi na svoje mesto. Tu su još i senzori za blizinu, brzinu kretanja i druge parametre koji se beleže tokom vežbanja i kasnije sinhronizuju s Samsung Health aplikacijom.

Kvalitet zvuka u slušalicama nije savršen, ali spram konstrukcionih ograničenja i dodatnih funkcionalnosti utisak je u celini pozitivan: u srednjem i visokom opsegu tonovi su čisti i jasni, sa dosta detalja u zvučnoj slici, dok je u nižim frekvencijama zvuk nešto lošije definisan (niski tonovi nisu veštački pojačavani). Najvažnije unapređenje u odnosu na originalni model jeste baterija, koja sada obezbeđuje oko 7 sati reprodukcije iz interne memorije, odnosno 5 sati putem Bluetooth veze. Što se telefonskih razgovora tiče, jednim punjenjem dobija se oko 4 sata za razgovore, što je više nego pristojan rezultat; dodajmo tome i činjenicu da se za desetak minuta punjenja dobija čitav sat autonomija i pozitivan utisak je kompletiran.

Samsung Gear IconX SM-R140
Povezivanje: USB type C, Bluetooth v4.2.2 (A2DP, AVRCP, HFP)
Softver: Gear IconX PC Manager
Interna memorija: 4 GB (3,4 na raspolaganju)
Senzori: brzinomer, senzor blizine
Baterije: 82 mAh (slušalice), 340 mAh (kućište)
Formati: MP3, M4A, AAC, WAV, WMA (WMA v9)
Dimenzije: 21,8 x 18,9 x 22,8 mm (slušalice) / 31,4 x 73,4 x 44,5 mm (kućište)
Masa: 8 g (slušalice) / 54,5 g (kućište)

Leave a Reply