Ultraprenosivi notebook računari iz VAIO Z serije se vraćaju na scenu i iako više nemaju Sony logo na sebi, fokus na elegantnom dizajnu i premijum ceni je i dalje tu.

U kompaniji VAIO Corporation kažu da je ovo prvi laptop ikada sa „trodimenzionalno oblikovanim kućištem u potpunosti napravljenim od ugljeničnih vlakana“, što znači da imaju masu ispod 1,05 kg, ali im ne manjka snage.

Kao i sa običnim ugljeničnim vlaknima, kod novih VAIO Z laptopova korišćene su tanke ploče od ugljeničnih vlakana naslagane jedna na drugu kako bi se dobila deblja, čvršća forma.

Međutim, ono što su u kompaniji VAIO radili u ovom slučaju jeste da su naslagali ploče u tri dimenzije, dodajući zakrivljenja i konture kako bi se izbegli spojevi i spojne linije u konačnom dizajnu.

Rezultat toga je šarka koja se otvara za 180 stepeni, za koju VAIO kaže da može da se otvori i zatvori jednom rukom bez potrebe da pritom držite touchpad drugom rukom.

Novi dizajn tastature donosi tiši rad i povećan hod dugmića sa 1,2 mm na 1,5 mm, a kada otvorite VAIO Z laptop, tastatura se izdiže i stvara nagib za udobnije kuckanje.
Takođe imate i novo pozadinsko osvetljenje tastature.

Što se tiče snage, za to je zadužen Intel Core i7-11375H procesor 11. generacije iz Intelove H serije, koji radi na 3,3 GHz ili do 5 GHz sa Turbo Boost opcijom.
Grafička kartica je Intel Iris Xe a radna memorija je ili 16 GB ili 32 GB LPDDR4 4266 MHz RAM-a.

Za skladišnu memoriju tu je PCIe SSD od 512 GB, 1 TB ili 2 TB.
Dijagonala ekrana je 14 inča a rezolucija je 4K 3840 x 2160, mada treba napomenuti da nije u pitanju ekran osetljiv na dodir.

Iako ultraprenosivi laptopovi uglavnom nisu poznati po svemirskoj brzini, u kompaniji VAIO kažu da bi modeli nove Z serije trebali da budu u stanju da podrže do dva eksterna 4K ekrana. Njih možete prikopčati preko dva USB-C Thunderbolt porta, po jedan sa svake strane.

Preko tih istih portova možete i da punite druge uređaje, a VAIO je stanjio i AC adapter, a tu je i jedan HDMI port takođe.

Imate i senzor pokreta uz pomoć kog laptop može da se probudi kada sednete ispred njega, a za logovanje imate prepoznavanje lica uz Windows Hello.

Pored toga, tu je i klizni poklopac kamere koji možete da prevučete preko senzora od 2 megapiksela ako želite malo privatnosti.

Bežično povezivanje uključuje WiFi 6 i Bluetooth 5.1, a VAIO kaže da ovaj mršavi notebook može da radi 10 sati sa jednim punjenjem baterije.
Cene VAIO Z modela kreću od 3,579 dolara i idu skroz do 4,179 dolara za flegšip specifikacije.

Možete ih poručiti u pretprodaji.

Prethodni tekstLeteći robot sa veštačkom inteligencijom može da bere voće
Sledeći tekstNovo posebno izdanje modela Tag Heuer Formula 1

Leave a Reply