Početna Broj 205 VELIKI TEST Sedam veličanstvenih telefona 2018

VELIKI TEST Sedam veličanstvenih telefona 2018

I ovoga leta usudili smo se da napravimo presek kroz top klasu i da od sedam fenomenalnih pametnih telefona izaberemo lidera

Person using mobile phone
Panasonic TV

Izbor “Broja jedan” među pametnim telefonima svake godine sve više liči na izbor „prvog među jednakima“, a ovoga leta taj posao je bio naročito težak. Naime, za razliku od proteklih godina, kada je svaki model imao bar jednu izraženu prednost u odnosu na konkurente, ove sezone su te razlike svedene na jedva uočljive, statistički gotovo irelevantne detalje. Besprekorni ekrani, moćni procesori, kvalitetne kamere i stabilna softverska osnova su zajednički imenitelj svih modela koje smo uterali u ring, a suptilne razlike koje su nas tokom ocenjivanja opredeljivale za jednu ili drugu stranu većim delom zalaze u kategoriju subjektivne procene i ličnog iskustva stečenog detaljnim testiranjem tokom proteklih godinu dana. U težnji da maksimalno očuvamo objektivnost tokom ocenjivanja, konsultovali smo i naše saradnike, prijatelje i rođake sa dovoljno iskustva i razumevanja strukture i funkcije pametnih telefona, dok smo za analizu fotografskih potencijala potražili mišljenje profesionalnog fotografa.

Takmičarski pul ove godine ima i jednog novog igrača. Posle višegodišnjeg odsustva iz „visokog društva“, Nokia je na teren izbacila igrača dostojnog elitnog takmičenja (Nokia 8 Sirocco), i to nas posebno raduje. Što se ostalih modela tiče, svoje kandidate delegirali su i standardni igrači: Apple (iPhone X), HTC (U12+), Huawei (P20 Pro), LG (G7 ThinQ), Samsung (Galaxy S9) i Sony (Xperia XZ2). Kao i lane, modele smo birali prema klasi kojoj pripadaju, tako da su iz konkurencije izostavljeni modeli koje proizvođač prvenstveno deklariše kao fablete. Što se kategorija za ocenjivanje tiče, potrudili smo se da obuhvatimo sve najvažnije karakteristike, kao što su ekrani, hardverske i softverske specifikacije, kamere, autonomija, s tim da ovoga puta posebnom ocenom merimo i „impakt faktor“, odnosno ključne karakteristike koje u manjoj ili većoj meri predstavljaju značajan iskorak u odnosu na prošlogodišnje modele.

Najbolji telefoni 2019

Šta je bitno u 2018.
Prošle godine smo konstatovali da je kvalitet izrade i finalne obrade bila kategorija u kojoj su pametni telefoni najviše evoluirali, pa su i svi testirani modeli bili prava mala remek-dela industrijskog dizajna. Ove godine kvalitet završne obrade i izbor premium materijala otišao je korak dalje, pa se kao glavni trend nametnuo „sendvič“ dizajn, koji podrazumeva stakleni pokrov sa prednje i zadnje strane, sa metalnim ramom između i neizbežnu Gorilla Glass zaštitu. U isto vreme, uži ekrani (proporcija 2:1 i približnih) su od prošlogodišnjeg eksperimenta postali mejnstrim ne samo u visokoj, nego i u nižim klasama, što je omogućilo povećanje ekrana bez negativnog uticaja na ergonomiju, odnosno udobnost korišćenja jednom rukom. Druga vitalna karakteristika ovogodišnjih modela su kamere, tako da beležimo značaj pomak u kvalitetu optike, ali i softverske podrške, naročito na planu AI funkcionalnosti. Ove godine više proizvođača poklonilo je dužnu pažnju i kvalitetu zvuka i spoljašnjih zvučnika (ovde prednjače tradicionalni „audiofili“, HTC i LG, pa i Samsung), pa se može reći da su i ukupni kapaciteti za multimediju konačno na pravi način poboljšani.

Biometrijski senzori su sastavni deo maltene svakog telefona koji se danas može kupiti, tako da (skoro) svi ovde prikazani modeli imaju čitač otiska prsta i različito sofisticiranu opciju za prepoznavanje lica. Vodootporna konstrukcija kućišta je u kategoriji „pod obavezno“, dok 3,5-mm audio priključak i dalje nekako odoleva, pa ga još uvek nalazimo kod više ovde postrojenih modela. Kapacitet baterija nije značajnije povećan u odnosu na prošlogodišnje modele, ali je autonomija u celini nešto bolja zbog nove generacije štedljivih procesora, nove verzije Androida i poboljšanih opcija za uštedu energije koje postoje u gotovo svakom modelu. Brzo punjenje je takođe na spisku „must have“ opcija u ovoj kategoriji, dok se opcija bežičnog punjenja, uprkos staklenoj konstrukciji kućišta, još uvek nije ustalila kao standard. Oreo Android je još jedan zajednički imenilac testiranih modela (mada, osim Nokije 8 Sirocco, nijedan od top modela još uvek nije zagazio u Android One program), a značajno je unapređena i nova verzija iOS-a, mada se prašina oko namernog obaranja performansi starijih iPhone uređaja u novim verzijama sistema još nije sasvim slegla. Umesto virtuelne realnosti, koja je proteklih godina mnogo obećavala, fokus softveraša (ali i njihovih kolega iz hardverskih divizija) ove godine bio je na veštačkoj inteligenciji – pametnim asistentima, kamerama i drugim inovacijama koje proističu iz proširene AI funkcionalnosti (ilustracije radi, Samsung je nedavno najavio da će u naredne tri godine uložiti čak 22 milijarde dolara na razvoj veštačke inteligencije u svojim uređajima, a slične aspiracije pokazuje i Huawei, koji sa hardverskim AI procesorom trenutno nosi lentu lidera na ovom polju).

Leave a Reply