Početna Gadgets Vinil nove generacije – TEST: Technics SL-1200GR

Vinil nove generacije – TEST: Technics SL-1200GR

ATV & NAUTICA 2020

Kompanija Technics predstavila je nedavno gramofon SL-1200GR, kao pristupačnog naslednika popularnog modela SL-1200G, prvorazrednog direct-drive gramofona nove generacije koji je bio pravi hit među audiofilima posvećenim zvuku sa vinil ploča. U konkretna poboljšanja koja donosi ovaj model ubrajaju se unapređeni bezjezgarni direct-drive pogon, tehnologija za preciznu kontrolu motora, čvrst tanjir i osetljiva ručka.

ATV & NAUTICA 2020

Gramofoni sa direct-drive pogonom, za razliku od onih sa kaišem, rade na maloj brzini i direktno vrte tanjir uređaja, što gotov potpuno eliminiše degradaciju S/N opsega koja postoji kao posledica vibracije motora ili usporavanja rotacije. Važna prednost je i produženi radni vek uređaja, jer ne postoji potreba za zamenom delova. Technicsova tehnologija surface-facing podrazumeva da je direct-drive motor okrenut ka površini gramofona, ili u nivou površine gramofona s rotor-magnetima sa obe strane, čime se eliminišu negativni efekti analognih gramofona, kao što su blage vibracije motora i rotacijske fluktuacije brzine (tzv. cogging). SL-1200GR koristi upravo ovakav pristup, s tim da njegov direct-drive motor ima jedan rotor (iako GR ima manji obrtni moment od modela G, on postiže isto vreme startovanja od 0,7s, zbog lakše aluminijumske ploče) i unapređenu elektroniku koja dodatno koriguje pomenute artefakte tokom rotacije.

SL-1200 GR ima iznenađujuće čvrsto i masivno kućište dvoslojne konstrukcije sa postoljem od livenog aluminijuma. Kao izolator koji podupire kućište postavljena je naročita silicijumska guma koja prigušuje vertikalne vibracije; u horizontalnoj ravni vibracije smanjuju ojačanja od cilindričnih cevi s polimerskim ćelijama. Raspored elemenata je dobro poznat iz ranijih modela, čime je obezbeđena jednostavnost korišćenja. Sa leve strane nalazi se rotirajuće on/off dugme, a pored njega su dugmad za izbor brzine rotacije (33, 45 i 78 rpm) i veliko dugme za pokretanje ili zaustavljanje. Sa desne strane su klizač za kontrolu visine tona i dugme za resetovanje.

Zahvaljujući dvoslojnoj konstrukciji sa amortizacionom gumom koja se prostire preko cele zadnje strane aluminijumske ploče, tanjir gramofona je veoma čvrst i efikasno ublažava vibracije, odnosno uklanja rezonancu i proizvodi čist zvuk. U odnosu na prethodni model, novi uređaj je dobio na masi (oko 800 grama), što uz odgovarajući oblik dodatno smanjuje nepoželjne vibracije (na zadnjoj strani tanjira postoje i rebra koja dodatno učvršćuju konstrukciju). Unapređenja se vide i na ručki, koja je zadržala klasičan S-oblik i aluminijumsku cev koja pruža potrebnu čvrstinu, bez povećanja mase. Ispod ručke su pozlaćeni RCA konektori.

Postavljanje i korišćenje ovog Technicsovog uređaja je izuzetno jednostavno i po standardima u ovoj cenovnoj kategoriji. Stabilna brzina rotacije obezbeđuje „čvrstu“ reprodukciju, praktično savršen tajming kakav se ne može dobiti na klasičnom gramofonu sa kaišem. Ako ranije niste koristili pristojan gramofon sa direktnim pogonom, prvo što će vas obuzeti je utisak postojanog kvaliteta reprodukcije i brzine, što potpuno lišava problema analognih uređaja, ne šteteći pri tome karakterističnoj mekoći vinila – rečju, nudi „analogni zvuk u digitalnom oklopu“ koji razgaljuje bogatstvom zvučnog spektra i naročitom „živošću“ melodije kakva se može čuti još samo u neposrednoj blizini živih instrumenata. Snažan utisak na nas ostavio je i snažan bas, koji je nekim poznatim akustičkim numerama dao sasvim novu dimenziju (bubanj i bas imaju posebno dobru separaciju, zvuk u srednjem opsegu je neverovatno čist, a i činele se oglašavaju u posebnom „departmanu“ koji zvučnoj slici daje izvestan trodimenzionalni efekat).

U celini gledano, SL-1200GR je fantastičan gramofon koji nudi kvalitet kakav se nudi samo kod dvostruko skupljih uređaja. Tehnološka poboljšanja koja su ovde primenjena u potpunosti opravdavaju cenu.

Technics SL-1200GR
Pogon: direktni
Baza: aluminijum i ebonit
Tanjir: aluminijumski, 332 mm
Brzine: 33,3; 45; 78 o/min
Izlazi: Phono (Pin), Earth Terminal
Dimenzije: 453 x 372 x 173 mm
Masa: 11,5 kg

Cena: 186.000 din
Kontakt: www.4Audio.rs

Leave a Reply