Početna Home 6 najboljih brendova komercijalnih televizora

6 najboljih brendova komercijalnih televizora

blank
Panasonic TV

Na sajmu elektronike CES 2016 imali smo priliku da vidimo šta će se sve dešavati u novom zlatnom dobu televizora. U 2015. smo mogli da vidimo prve nagoveštaje ultra high-definiton budućnosti, a ove godine ta tehnologija postaje preovlađujuća, jer se broj 4K TV-a u domovima povećava, a količina UHD sadržaja, kako online tako i na fizičkim medijima, vrtoglavo raste.

Ali ovde nije reč samo o dodavanju većeg broja piksela na ekran, već i sami pikseli postaju kvalitetniji. HDR je savršen za 4K, jer daje veću dubinu i veću živost boja. Ova dva stuba vizuelne tehnologije će označiti 2016. godinu kao jednu od najvažnijih u istoriji razvoja tehnologije televizora. Pa, da pogledamo šta nas to čeka u narednih 12 meseci.

ATV & NAUTICA ATV

Sony: Samo HDR
Sony je predstavio svoj asortiman HDR-kompatibilnih televizora za 2016 godinu, koji bi na tržištu trebalo da se pojave početkom godine. Tu su tri nova modela – model visoke klase Sony XBR-X940D, nešto manji Sony XBR-X930D i serija Sony XBR-X850D.

Vrhunski model je 75-inčna tanka „zver“ sa sistemom pozadinskog LED osvetljenja, dok serija XBR-X930D ima verzije sa ekranima od 55 i 65 inča i novu Sony-jevu tehnologiju Slim Backlight Drive, koja omogućava preciznije osvetljavanje ekrana uz zadržavanje izuzetno tanke šasije.

Serija XBR-X850D nema takve „fensi“ sisteme, ali je dostupna u većem broju veličina ekrana, pa tako postoje verzije od 55, 65, 75 i 85 inča.

Sve tri serije imaju Sony Triluminos tehnologiju ekrana i uz to su HDR-kompatibilne. Imaju odličan 4K procesor, a priča se da će Sony ostati veran Android TV sistemu.

Master plan
Sony je takođe predstavio i narednu generaciju displeja, uključujući i prototipe koji imaju Backlight Master Drive (BMD) tehnologiju. To je Sony-jev odgovor na OLED, za koji japanski proizvođač verzuje da može da poboljša dobre strane LCD displeja, a da istovremeno eliminiše njegove mane.

Najveća prednost LCD je njegova relativna svetlina, a novi BMD prototip ima ogromne vrednosti svetline, dajući do 4,000 nita (tj. kandela po kvadratnom metru – cd/m2), dok trenutno najbolji LCD ekranu daju oko 1,000 nita, a OLED ekrani oko 400 nita u najboljem slučaju.

Leave a Reply