Početna Home Čas laptop, čas tablet – Asus Transformer Book T200TA

Čas laptop, čas tablet – Asus Transformer Book T200TA

Transformer serija Asus uređaja pre nekoliko godina je donela svojevrsnu revoluciju kada je koncept 2-u-1 i 3-u-1 uređaja u pitanju. Odvojiva tastatura koja tablet pretvara u laptop ili obratno omogućava korisnicima da umesto dva ili tri, sa sobom nose jedan uređaj. Najnoviji T200TA je pravo oličenje te filozofije.

Ovoga puta Asus se odlučio za ekran dimenzija 11,6“, što nam se posebno svidelo, jer je taman na granici kada je portabilnost jednog tableta u pitanju, a opet, ekran je dovoljno veliki za udoban rad kada ga koristite kao laptop. IPS matrica ekrana poseduje rezoluciju od 1366×768 piksela, koja je optimalna za ovu dijagonalu, bez obzira na to što na malo većim dijagonalama možete videti QHD rezoluciju. Pomenuta rezolucija pruža dovoljno veliku oštrinu, dosta raspoloživog prostora na radnoj površini i ne opterećuje grafiku u velikoj meri. Nešto veći okviri ekrana opravdani su time što na taj način lakše držite tablet kada radite, jer vam palčevi ne stoje na ekranu, pa je držanje olakšano. Ipak, voleli bismo da su okviri malo manji.

S obzirom da se sav hardver nalazi u ekranu, ne čudi debljina od 12 mm. Kada na to dodate i težinu od nezanemarljivih 750 g, shvatite da su dimenzije tableta pozamašne i da nije baš previše zgodan za dugo držanje u rukama. Po bokovima je Asus smestio potrebne priključke, pa na tabletu možete naći micro HDMI, micro USB, 3,5 mm audio-konektor, microSD slot, kao i Windows, tastere za uključivanje i za jačinu zvuka. Nažalost, kada je punjenje u pitanju, Asus se ipak odlučio za zaseban konektor, umesto da je to obavljeno preko micro USB-a, kao kod većine tableta. Pomenuta tri tastera se ne nalaze baš na bokovima, već više uz njih, blago uvučeni prema unutra, što je odlično, jer ih nećete slučajno pritiskati kada držite tablet sa jednom ili dve ruke.

Dodatna tastatura služi da obezbedi jednostavniji vid kontrole unosa podataka, a poseduje i par zanimljivih dodataka. Prvo, tu je LAN port, kojeg prate po jedan USB (2.0 i 3.0) i dodatni slot za 2,5“ HDD/SSD sa donje strane. Na ovaj način tastatura može biti povezana na LAN i periferije na poslu ili kod kuće, a tablet nosite kada idete napolje. Interna memorija u vidu eMMC-a od 32 GB proširena je HDD-om kapaciteta 500 GB, koji je idealno mesto za čuvanje muzike, multimedije i ostalih podataka koji vam nisu potrebni baš svaki dan. Ako vam se 32 GB interne memorije učini malim, tu je uvek dodatni microSD slot, kojim možete proširiti internu memoriju tableta sa do 64 GB. Napominjemo da je sistem odvajanja jednostavan i da čvrsto drži ekran uz tastaturu, koja je dovoljno teška da uravnoteži tablet i kada je ugao otvaranja veliki.

Za OS je izabran Windows 8.1 Pro u 32-bitnoj verziji, jer se model sa Intel Atom Z3775 procesorom isporučuje sa 2 GB RAM-a, a onaj skuplji sa Z3795 i 130 MHz višom nominalnom frekvencijom, isporučuje se sa 4 GB RAM-a. Od bežičnih konekcija dobijate 802.11n WiFi, Bluetooth 4.0, a prisutan je i GPS prijemnik sa GLONASS podrškom. Baterija je kapaciteta 38 Wh, a čudi nas da Asus u tastaturu nije dodao još jednu bateriju ili bar omogućio da se ona umesto HDD-a ubaci u slot, čime bi se po potrebi mogla značajno povećati autonomija, a ovaj Transformer znatno dobio na upotrebljivosti.

Pored plastičnog kućišta ekrana, tastatura je dobila aluminijumsko kućište i identična je kao ona kod Zenbook modela, pa na nju i tačped nećemo trošiti previše reči. Zvučnici su smešteni u tablet i, iako su stereo, tu su samo kao prva pomoć. Primarna kamera ima senzor od 5 Mpx, dok je prednja sa svoja 2 Mp itakako upotrebljiva, čak i za selfi portrete, ako prevaziđete činjenicu da se slikate tabletom dijagonale bezmalo 13“.

S obzirom da je reč o punom Windows 8.1 OS-u, upotrebljivost modela Transformer Book T200TA povećana je u odnosu na Android modele. Pre svega, nemate ograničenja po pitanju aplikacija koje rade na Windowsu, a tu su i neograničene Office mogućnosti, koje nikada u potpunosti nemate sa Android OS-om. U kombinaciji sa najnovijim Intel Atom BayTrail-T procesorom ovaj mališa radi odlično, a preko HDMI konektora i bežičnim putem (Miracast) se možete povezati sa TV-om i strimovati 1080p i zahtevniji sadržaj na odgovarajući displej veće dijagonale, a da ne morate da brinete o tome da li će vam nešto „seckati“.

Asus T200 predstavlja jedan od najboljih uređaja Transformer serije, kako po mogućnostima i praktičnosti, tako i po dobro izbalansiranoj ceni.

Baterija kapaciteta skoro 40 Wh omogućava oko 10 sati kombinovanog korišćenja, što je sasvim zadovoljavajuće za uređaj ovog tipa, a dodatni bonus predstavlja punjenje koje traje manje od dva sata.

Sa modelom Transformer Book T200TA Asus je očigledno ciljao nešto pristupačniji cenovni segment i odlučio da ponudi zanimljiv uređaj za koji ne morate da platite previše. Nekoliko kompromisa ne predstavljaju veliki nedostatak, a sa dodatnim slotom za HDD, Windows OS-om i odličnom autonomijom ovaj Transformer spada u jedan od najboljih iz serije 2 u 1 uređaja.

Asus Transformer Book T200TA
CPU: Intel Atom Z3775 1,4 – 2,39 GHz quad core
Ekran: 11,6“ IPS 1366×768 px, glare, touch
Memorija: 2 GB DDR3 1066 MHz
HDD/SSD: 32 GB eMMC + 500 GB HDD SATA3 u tastaturi
Baterija: 38 Wh
OS: Windows 8.1 Pro
Bežične konekcije: Bluetooth 4.0, dual band 802.11n, GPS+GLONASS
Fizičke konekcije (tablet): micro HDMI, micro USB, micro SD, 3,5 mm audio, dock konektor, konektor punjača
Fizičke konekcije (tastatura): USB 2.0, USB 3.0, LAN
Tasteri: Windows, volume klackalica
Dimenzije (sa tastaturom): 305 x 200 x 26,05 mm
Dimenzije (bez tastature): 305 x 194 x 11,95 mm
Težina sa/bez tastature: 1500 g/750 g
Cena: 53.490 dinara
www.asus.rs

Leave a Reply