Početna Home Imate SKUP televizor ali i bele tačkice ili linije? – Rešenje je...

Imate SKUP televizor ali i bele tačkice ili linije? – Rešenje je HDMI “ripiter”!

Pravi zaljubljenici u kućni bioskop verovatno imaju LCD televizor ili projektor koji se nalazi podalje od police sa ostatkom opreme.

blank
ATV & NAUTICA ATV

Pošto među većinom audiofila vlada verovanje da skupi audio-kablovi nisu ništa bolji od običnih, zašto bi onda to bio slučaj sa skupim HDMI kablovima?

Ispostavilo se da jeftini HDMI kablovi, pa čak i oni kratki, mogu da proizvedu tačkice ili bele vodoravne linije na displeju visoke rezolucije. Situacija se dodatno komplikuje kada spojite više HDMI kablova. Srećom, i za to postoji rešenje. Ono se zove pasivni ripiter. On u sebi ima mali transformator koji povećava napon (standardni napon u prenosu podataka preko HDMI kabla je 5 volti).

ATV & NAUTICA 2020

Izlazni napon na HDMI priključku vašeg uređaja je 5V, ali ako je kabl dugačak ili nije kvalitetan, doći će do pada napona. Ripiter povećava napon na oko 5 volti kada stigne do displeja.

Za ovo će vam biti potreban još jedan kratki HDMI kabl. Jedan njegov kraj uključite u ulazni priključak ripitera, a postojeći HDMI kabl uključite u izlazni priključak na ripiteru. Važno je da ripiter postavite blizu plejera, a ne blizu displeja, zbog toga što kabl usput pokupi šum, pa ako ga postavite blizu displeja, on će osim signala pojačati i taj šum.

Ako koristite baš dug HDMI kabl, upotrebite aktivni ripiter. Neki od ovih uređaja imaju i točkić pomoću kojeg možete da podesite nivo pojačavanja signala. Ukoliko postavljate novi sistem za kućni bioskop i koristite HDMI splitere kako biste video signal poslali u više različitih prostorija, definitivno vam je potreban jedan ovakav uređaj. Ovo predstavlja prilično jeftino rešenje, a rezultati su više nego vidljivi.

Leave a Reply