Početna Home Infrastrukturna pametna kuća

Infrastrukturna pametna kuća

Panasonic TV

U nastavku priče o pametnoj kući osvrnućemo se na još neke segmente. Razvoj tehnologije, a pre svega IT sektora, nam omogućava da sve više uređaja u našem stanu ili poslovnom prostoru možemo međusobno povezati u jedan sistem, i možemo mu pristupati sa udaljenih lokacija. Razvoj interneta nam omogućava da pristupamo našem sistemu sa raznih lokacija (iz grada, sa zimovanja, sa letovanja, iz inostranstva…). To možemo učiniti uz pomoć laptopa, a u poslednje vreme se za to sve više koriste smartfoni i tableti. Kao što smo rekli, u sistem pametne kuće možemo integrisati sve ono što nam je potrebno – po želji. Segment rasvete, prozora, roletni, vrata obično se kontroliše iz kuće ili neposredno ispred kuće. Segment upravljanja raznim električnim i elektromehaničkim uređajima, kao i segment grejanja, hlađenja, ventilacije i sistema za zalivanje, zasniva se na monitoringu (praćenju trenutnog stanja određenih sistema i uređaja, temperature…) i njihovom daljinskom aktiviranju, uglavnom po unapred pripremljenim scenarijima, kao što su aktiviranje sistema za grejanje ili hlađenje neposredno pred dolazak kući. Tako možemo ostvariti značajne uštede energije, a pri tome imamo maksimalni komfor.

Sledeći segment na koji ćemo se osvrnuti je bezbednost. Svoj objekat možete opremiti sistemom alarma i sistemom video-nadzora. Ova dva sistema se međusobno dopunjuju i obično se zajedno i postavljaju. Bez obzira na proizvođača opreme, sistemi su nezavisni, ali mogu da se kontrolišu kako iz objekta tako i sa udaljene lokacije.

ATV & NAUTICA 2020

Zašto su potrebna oba sistema? U slučaju povrede prostora sistem alarmiranja će se odmah oglasiti, aktivirati spoljne i unutrašnje sirene i aktivirati telefonsku dojavu, koja može pozvati vas na mobilni telefon ili neku firmu koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem. Vi ćete dobiti informaciju u kojoj zoni se dogodila povreda prostora, ali nećete znati tačno šta se dešava. U određenom broju slučajeva to može biti lažna uzbuna, jer alarm može aktivirati neka životinja, nevreme, vetar u slučaju da niste dobro zatvorili prozor, i slično. Tada bi trebalo da se povežete na sistem video-nadzora i da pogledate šta se zapravo događa u tom trenutku, pa da na osnovu toga adekvatno reagujete. To će vas u slučaju lažne uzbune smiriti, a u slučaju provale informisati o detaljima, kako biste što efikasnije delovali.

1

Ako se odlučite da stavite samo kamere, tj. sistem video-nadzora, onda može da se dogodi da neovlašćena osoba provali u vaš prostor, zatvori se unutra i praktično ima neograničeno vreme boravka (sve dok se neko od ukućana ne pojavi). Tako može da vam napravi ogromnu štetu. On jeste snimljen, vi imate snimak, ali je on obično kamufliran do neprepoznatljivosti. Čak može da se dogodi i da pronađe vaš uređaj za snimanje i da ga onesposobi ili odnese. Zato preporučujemo da se postave oba sistema. Postavljanje ovih sistema je najbolje uraditi prilikom izgradnje objekta ili prilikom adaptacije zbog kabliranja (ako je to moguće), ne samo iz estetskih nego i iz bezbednosnih razloga. Zato je bitno da se na sve vreme predvidi i projektuje.

Sistem alarmiranja nije samo protivprovalni, on može da se koristi i za detektovanje dima, vatre, gasa, vode (protivpožarni i protivpoplavni). U slučaju jednostavnijih zahteva, sistem alarmiranja takođe može da aktivira određene uređaje, otvara kapije, vrata sa udaljene lokacije.

Sistem video-nadzora vam omogućava da, kad god želite, pogledate šta se dešava u objektu i oko njega, zavisno od toga gde ste postavili kamere, da premotate snimak unazad i to čak po nekoliko meseci – zavisno od kapaciteta uređaja za snimanje. Na ovaj način možete prikupiti dosta informacija, kako o meteorološkim uslovima oko vašeg objekta, tako i o eventualnim dešavanjima i tačnom vremenu kada je do njih došlo. Ovde moramo da vas upozorimo da tehnologija koja nam sve ovo omogućava može lako i da se zloupotrebi. Zato je vrlo važno da odaberete izvođača u kojeg imate poverenja da će posao da uradi profesionalno (pouzdano i kvalitetno). Obavezno vodite računa o parametrima za daljinski pristup i o pristupnim šiframa. Ne smeju ostati fabričke šifre! Najčešće se koriste 1111, 0000, 1234, 12345, 123456 i slično, a „user name“ je najčešće „admin“ ili „administrator“.

Leave a Reply