Početna Broj 186 Kvalitet u jednom – Golden Ear Triton One

Kvalitet u jednom – Golden Ear Triton One

Monolitni zvučnici vrhunskog kvaliteta sa ugrađenim vuferom

Panasonic TV

Golden Ear (eng. zlatno uvo) je kompanija manje poznata široj publici, ali zagriženim audiofilima ovo ime nešto znači. O kvalitetu njihove ponude najviše govori činjenica da je reč o najnagrađivanijem proizvođaču u istoriji industrije audio-opreme. Poznata je i njihova Triton familija monolitnih zvučnika, kojoj se pridružio i najveći model do sada – sasvim opravdano nazvan One. Reč je o elegantnom visokom zvučniku impozantne veličine i spoljašnjosti, čiji najveći deo površine prekriva posebno tamno platno, dok su samo stopa za stabilno oslanjanje i vrh izvedeni od sjajne plastike. Ceo paket teži četrdesetak kilograma, što takođe utiče na kvalitet reprodukcije i stabilnost komore.

U unutrašnjosti svakog zvučnika krije se čak deset zvučnih jedinica, koje uključuju tri 5×9-inčna kvadratna sabvufera (long-throw subwoofer), četiri 7×10-inčna kvadratna radijatora (planar infrasonic radiator), dva 5,25-inčna srednjetonca (high definition cast-basket mid/bass driver) i posebnog visokotonca koji koristi Golden Ear tehnologiju nazvanu HVFR (high-velocity folded ribbon tweeter). Ugrađeno je i pojačalo za sabvufer snage 1.600 vati, a snagu vufera moguće je podesiti pomoću tastera koji je smešten pozadi, pored priključaka za kablove. Nominalna otpornost zvučnika je 8 oma, dok je efikasnost 92 decibela. Ono što tehničke karakteristike ne mogu da dočaraju je neverovatan kvalitet reprodukcije zvuka, koji pruža povelika unutrašnja komora. Svaki instrument se jasno razaznaje, glas je prirodan, a ukupni zvuk čist, bez šumova i smetnji. Ovome pomaže i pažljivo projektovan elektronski sklop u unutrašnjosti zvučnika. Naravno, za puni utisak potrebno je da i kablovi i ostatak opreme budu na visokom nivou.

TOP 5 App za bolje pamcenje

E sad, opisane impresivne osobine imaju svoju cenu, koja nije mala. Svaki zvučnik košta oko dve hiljade evra, ali se većina stručnjaka slaže da se radi o kvalitetu za koji biste inače morali da platite i nekoliko puta više, što dodatno utiče na činjenicu da su kompanija Golden Ear i njena Triton serija omiljeni među pasioniranim zaljubljenicima u dobar zvuk.

Leave a Reply