Početna Broj 196 MWC: Fokus na sadržaj

MWC: Fokus na sadržaj

ATV & NAUTICA 2020

Dvanaesti MWC (sajam mobilnih tehnologija) je i ovaj put održan u Barseloni. Ovaj značajan događaj prati neke od uzbudljivih i inovativnih promena u industriji mobilnih uređaja tokom proteklih godina. Dok je tema prošlogodišnjeg sajma bila „Mobilnost na svakom mestu“, reflektujući rastući uticaj industrije mobilnih uređaja na ostale industrije i oblasti naših života, fokus ove godine je na mobilnost ali u obliku „Sledećeg Elementa“. MWC 2017 prikazuje koliko su mobilni uređaju postali bitni u našim svakodnevnim životima.

UREĐAJI
Naravno da su bili predstavljeni novi modeli vodećih proizvođača, ali jedan se izdvaja od ostalih a to je novi Nokia mobilni telefon. Početak prodaje, pod licencom HMD Global, takođe označava povratak poznatog Nokia brenda na tržište mobilnih telefona, ali će HMD takođe biti pod velikim pritiskom da impresionira upućenu i ciničnu publiku.
Ključni trend koji je primećen kod vrhunskih uređaja je postavljanje ekrana do same ivice uređaja – nešto što smo imali prilike da već vidimo kod Sharp uređaja i u skorije vreme kod Xiami Mi Mix telefona.

ATV & NAUTICA 2020

Veštačka inteligencija (VI)
VI je postala dominantna tema na MWC, iako nekoliko analitičara već upozorava o tome šta bi se trebalo klasifikovati kao veštačka inteligencija u ovom trenutku. Rizikujemo da prava vrednost novih tehnologija bude potcenjena, što će rezultovati usporavanjem investicija i inovacija. Skoro sve će biti obeleženo sa „VI“: optimizacija životnog veka baterija, saveti za korišćenje alata i naravno bilo kakva prirodna govorna interakcija sa uslugama. Iako postoji rizik da interakcija prirodnim govorom sa uslugama može biti „prerano označena“ kao veštačka inteligencija, stvaranje novih interfejsa za govorno upravljanje takođe od ove oblasti ponovo pravi bitnu temu nakon što je već nekoliko godina skoro zaboravljena u oblasti komunikacionih tehnologija.

Procesiranje prirodnog govora je jedna stvar, ali postoje drugi sistemi kao što je prepoznavanje lica i emocija koji se koriste u drugačijim scenarijima, kao što su sistemi u pametnim kućama ili kamere u vozilima.

IOT (Internet stvari)
Teško je ne uključiti sveprisutnu temu IoT (Internet stvari) u najvažnijih 5 stvari na MWC. Fokus je prebačen sa novih tehnologija na implementaciju usluga, potpomognuto „ubrzanim usklađivanjem sa ključnim vertikalama“. Za one organizacije koje se odluče za veće IoT projekte, ovo će biti godina u kojoj počinju da definišu svoju konkurentsku prednost.

Za one koji nisu u tolikoj meri upoznati sa IoT implementacijom, MWC predstavlja priliku da razgledaju i pronađu inspiraciju. Kompanije će pokušavati da identifikuju kako nove konekcije mogu transformisati njihovo poslovanje i poslovne modele.

5G
U tandemu sa 5G tehnologijom, očekujemo da će dosta pažnje biti posvećeno na LTE Advanced Pro tehnologiju, sa većinom provajdera koji reklamiraju „Gigabit LTE“ mrežne nadogradnje. Ovo je važan korak u pripremi za 5G standard koji će u potpunosti koristiti Qualcomm X16 model i Snapdragon 835 čipset, pored ostalih komercijalnih proizvoda predstavljenih u Barseloni.

NA KRAJU….
Naravno da su i druge teme predstavljene na MWC, uključujući evoluciju WiFi konekcije, promenljivu prirodu mobilnih aplikacija… Međutim, uvek su najzanimljivije stvari koje nismo očekivali!

Leave a Reply