Početna Broj 197 Perfekcija OLED-a – TEST: Panasonic TX-65EZ1000E Ultra HD TV

Perfekcija OLED-a – TEST: Panasonic TX-65EZ1000E Ultra HD TV

Gotovo nestvarno deluju mogućnosti Panasonic OLED televizora, ali isto tako deluje i njegova cena – reč je o besprekornom uređaju namenjenom onima koji žele samo najbolje

Već smo pričali o kvalitetnim OLED televizorima, koji predstavljaju ligu za sebe. Sa njima se apsolutno ništa ne može meriti po pitanju kvaliteta slike i prikaza. Ukoliko želite najbolje, sebi morate priuštiti OLED TV. Sa druge strane, kako je reč o relativno svežoj i skupoj tehnologiji, jasno je da to povlači sa sobom i velike troškove, odnosno visoku cenu. Kako vam zvuči televizor od skoro milion dinara?

Definitivno je reč o najskupljem televizoru koji smo ikada imali prilike da vidimo. Ali, o kakvom je samo televizoru reč… to je teško rečima opisati. Radi se o 65-inčnom „monstrumu“ fantastičnih karakteristika. Šta god da zamislite od mogućnosti i opcije, sve je tu, na raspolaganju. I bolje bi bilo, za te novce.

Ovo je druga generacija Panasonic OLED televizora, gde je promenjeno štošta u odnosu na prvu generaciju. Odmah u oči upada da ekran nije zakrivljen, već ravan. Radi se o WRGB OLED panelu koji isporučuje kompanija LG Display. Sa besprekornim prikazom boja, osvetljenošću od čak oko 800 cd/m2, nudi fenomenalan prikaz, dodatno unapređen „Absolute Black“ filterom. Ovaj filter ne samo da „upija“ ambijentalno osvetljenje i odsjaje, doprinoseći time fantastičnom sveukupnom prikazu, već eliminiše određene crvenkaste odsjaje koji se nekada mogu pojaviti u dobro osvetljenim sobama.

Naravno, verovatno ne treba trošiti puno reči na to da je reč o ekranu 4K rezolucije, sa podrškom za HDR tehnologiju. Potonja upravo i dolazi do izražaja ponajbolje na OLED ekranima, koji su zaista u stanju da prikažu sliku onakvom kakvom je kreatori sadržaja zamisle, odnosno da potpuno isključe bilo kakvo osvetljenje totalno ugasivši piksel. Preciznost boja je izuzetna, a Panasonic celu stvar unapređuje „profesionalnim video procesiranjem“, kako ističu u toj kompaniji. Zatim je tu HCX2 procesor, koji je posvećen isključivo prikazu tamnih scena, vrlo precizno regulišući stanje isključenog piksela (potpuno crna boja) i prelazak na najmanje nivoe osvetljenja, kada se piksel aktivira i prikazuje tamne nijanse boja. Sve to kako bi korisnicima bio isporučen besprekoran audio-vizuelni doživljaj.

Panasonic EZ1000 podržava HDR10 PQ standard za Ultra HD Blu-ray, HLG (Hybrid Log-Gamma) za HDR emitovanje, direktan 4K HDR striming sa servisa kao što su Netflix, Amazon i YouTube. Ono što ne podržava, mada ne možemo reći da mnogo patimo za tim, jeste 3D tehnologija, koja je u suštini došla do kraja svog puta, ne uspevši da zaživi onako kako su se to možda korisnici i industrija nadali.

Kada je zvuk u pitanju, Panasonic se odlučio na saradnju sa kompanijom Technics, poznatim audio brendom, čiji su inženjeri pomogli u razvoju zvučnika za ovu seriju televizora. Nazvani Dynamic Blade Speaker, stižu u soundbar formi i prostiru se čitavom širinom ekrana. Dynamic Blade Speaker je neverovatno tanak i kompaktan audio sistem u koji se smestilo čak 14 manjih zvučnika, uz pasivni radijator čija je jedina uloga da pojačava bas!

TX-65EZ1000E nudi „plutajući“ dizajn, koji je vizuelno vrlo atraktivan. Subjektivan kvalitet izrade je veoma visok, sa tamnim, metalnim površinama. Razvijen je i novi My Home Screen 2.0 Smart TV sistem, prerađena je i Media Player aplikacija, i tako dalje. Tu su još četiri HDMI konektora, tri USB-a, WiFi, DLNA podrška…

Ostaje nam da zaključimo da je reč o fantastičnom uređaju, koji će svojom veličinom, ali i elegancijom, dominirati u vašoj dnevnoj sobi. Na tome neće sve ostati, zahvaljujući perfektnim karakteristikama i obilju mogućnosti, koje će vas prosto vući da ga koristite što više možete. Da, cena je ogromna, ali ko je u mogućnosti da ga sebi priušti sigurno neće zažaliti, naprotiv.

PANASONIC TX-65EZ1000E:
Ekran: 65“, 4K OLED
OS: My Home Screen 2.0
Tjuneri: DVB-T/T2/C/S2; HDR Podrška (HDR10/HLG)
Zvuk: Dynamic Blade Speaker, tuned by Technics
Izlazna snaga: 80W (20W x 2 + 20W x 2)
Povezivanje: WiFi, DLNA, Easy Mirroring, BT, LAN, HDMI x4; USB x3, SD card
Dimenzije sa postoljem: 1452 x 918 x 330 mm
Težina da postoljem: 27 kg

Cena: 959.990 RSD
Kontakt: www.gigatronshop.com

Leave a Reply