Početna Broj 198 Renault Žuti čajnik za 40 godina u F1

Renault Žuti čajnik za 40 godina u F1

1022

Renault-ova odluka da se priključi F1 družini je doneta 1975, a 1977. se auto RS01 upisao u istoriju kao prvi bolid koji je uzeo učešća u najbržem karavanu. Ulazak je bio ovekovečen motorom s turbo kompresorom, što je tada bio novitet za F1 cirkus, dok je danas to standard.

U prvim godinama učešća u Formuli 1, kada su se usvajale nove i revolucionarne tehnologije, RS01 je često bio kraj staze sa belim dimom koji se dizao nad vozilom, sugerišući da je problem s motorom. Ken Tyrrell, šef istoimenog F1 tima, nazvao ga je žuti čajnik, zbog Renault prepoznatljive žute-crne boje bolida. Izraz je prihvaćen u Tyrrell timu, a nešto kasnije je nadimak rasprostranjen i među ostalim timovima u Grand Prix trkama.

40 godina u Formuli 1

Za četiri decenije, koliko traje učešće u F1 trkama, Renault je osvojio 11 šampionata vozača, 12 konstruktorskih prvenstava, 170 pobeda sa 24 vozača i 481 podijum.

Samo dve godine nakon ulaska u F1, Renault osvaja prvu pobedu, u VN Franciske 1979, s bolidom RS10. Ovaj uspeh, a i mnogi za njim, su potvrdili ispravnost korišćenja turbo motora u F1, i Renault je pridobio poštovanje Britanskih timova (uključujući i Tyrrell).

Biće napravljeno ukupno 40 Žutih čajnika, po ceni od 129 EUR, dok će jedan čajnik biti sastavni deo ateljea Renault restorana u Šanzelizeu, gde će se ostali prodavati.

TL YouTube In Post