Početna Broj 185 TEMA MESECA: Multimedija u dnevnoj sobi

TEMA MESECA: Multimedija u dnevnoj sobi

Izbor projektora
Projektor je daleko najbolji izbor ako vam je potrebna slika veća od 50 inča (127 cm)
Najvažniji deo sistema za kućni bioskop je projektor, jer vam on omogućava da prevaziđete veličinu televizora i dobijete sliku dijagonale čak do 150 inča (380cm). Osim nekih veoma skupih Ultra HD 4K modela, u ponudi dominiraju Full HD modeli sa cenama koje počinju od oko 830 evra.

Ako planirate da gledate filmove u zamračenoj prostoriji, onda ne morate da brinete o jačini lampe, ali ako će u prostoriji biti dosta svetlosti (uključujući i dnevnu), potražite model koji ima svetlinu od barem 2,000 ANSI Lumena.

Takođe, obratite pažnju da izaberete model namenjen prevashodno za kućni bioskop, a ne za poslovnu primenu. Da biste znali kako da ih razlikujete, samo pogledajte zadnju stranu projektora – ako se tamo nalazi veći broj VGA, audio i kompozitnih video ulaza i izlaza, izbegnite ga – vama je potreban model koji ima barem dva HDMI ulaza.

Epson_EH-TW9200

Izbor TV-a
Pametni TV je dobar izbor ako želite da strimujete filmove

Ultra HD 4K? Ili Full HD? Direct LED ili Edge LED? Možda čak i OLED?

Možda je ipak najbolje da potražite model koji daje najbolju vrednost za uloženi novac, tj. što veći ekran po što nižoj ceni. Ovakav pristup bi pre par godina možda mogao da dovede i do velikog promašaja, ali otkako su plazma televizori nestali sa scene, a LCD televizori sa LED pozadinskim osvetljenjem postali mnogo bolji, sve je teže napraviti pogrešan izbor.

Predlažemo vam da izaberete „pametan“ model koji omogućava pristup aplikacijama i ima sopstvenu memoriju gde možete instalirati neku svoju omiljenu aplikaciju. Gledanje filma i slušanje muzike preko USB diska se već podrazumeva.

loewe_art9837_04_rgb_150dpi

Izbor komponenti
AV prijemnik je od ključne važnosti ako ćete kupiti odvojene zvučnike

Mada većina vlasnika sistema za kućni bioskop ne može da odoli, a da ne poveže konzolu i/ili digitalni TV set-top box na projektor/TV, Blu-ray plejer je i dalje osnova sistema za kućni bioskop.

Da li vam je potreban 3D model? Pošto razlika u ceni nije velika, najbolje je da se odlučite za model koji podržava 3D (naročito ako imate 3D TV ili projektor) i pametne aplikacije (ako ih vaš TV nema ili ako koristite projektor).
Bez obzira na izvor video signala, zvuk čini 50% doživljaja kućnog bioskopa, i samo sistemi sa 5.1, 7.1 ili 9.1 surround zvukom će moći da stvore pravi bioskopski doživljaj u vašem domu.

Najjednostavnija opcija je kupovina „sve-u-jednom“ Blu-ray sistema za kućni bioskop od proizvođača kao što su Sony, Samsung, Panasonic ili LG. Oni koji žele da nabave odvojene zvučnike vrhunskih marki će morati da nabave AV prijemnik.

DB9452F90D1642548437076E94CEDCF3_12075

Izbor i razmeštaj zvučnika
Raspored zvučnika i nivo jačine zvuka na njima su veoma važni

„Soundbar“ ili stereo zvučnici ne čine kućni bioskop, ma koliko proizvođači govorili o ‘virtual surround’ zvuku koji oni daju. Da biste se potpuno uživeli u film, potreban vam je ispravno postavljen surround sistem sa pet/sedam/devet satelitskih zvučnika i sabvuferom.

Centralni zvučnik postavite ispod (ali što je moguće bliže) TV-a ili projektora, jer se iz njega čuju dijalozi. Zatim postavite levi i desni prednji zvučnik sa svake strane ekrana.

Zadnje zvučnike treba da postavite iza vas, direktno naspram prednjih zvučnika, čime kompletirate 5.1 sistem. Kod 7.1 sistema tu su i zvučnici koji se postavljaju sa strane, dok a 9.1-kanalni sistem ima i prednje zvučnike koji se postavljaju na visini. Sabvufer možete da postavite bilo gde u prostoriji.

Zatim sledi podešavanje, koje najčešće može da se obavi preko testnog tona prilikom postavljanja sistema. Cilj je da se nivoi jačine zvuka postave tako da budu što je moguće više realni.

AFEAB94F753345A9B126C260A8395129_12075

Povezivanje celog sistema
HDMI 2.0 kablovi odgovaraju za 4K

Bez ikakve sumnje, najvažniji kabl u sistemu za kućni bioskop je HDMI, koji prenosi digitalne signale između AV uređaja.

HDMI kabl prenosi audio i video signal iz Blu-ray plejera ili konzole za igru do AV pojačala, koje onda signal šalje do TV-a ili projektora, opet pomoću HDMI kabla.

Analogni komponentni video kablovi mogu da prenesu HD video signal, ali to je opcija samo ako imate starije uređaje. A ako razmišljate o 4K modelima, nabavite HDMI kablove koji su kompatibilni sa standardom HDMI 2.0.

Završni detalji
Pametna sijalica poput modela Oort je jednostavan način za kontrolisanje osvetljenja
Možda ćete poželeti da svemu ovome dodate i malo automatizacije. Jedna od korisnijih stvarčica je univerzalni daljinski upravljač proizvođača kao što su Logitech, Nevo and One For All, pomoću kojih možete da upravljate svim uređajima. Na primer, pritisnete taster ‘movie’, i projektor, Blu-ray plejer i pojačalo se uključe, i to u režimima koje ste prethodno odabrali.

Ove daljince čak možete da isprogramirate da priguše svetlo, ako imate IC prekidače. Ili možete da se odlučite za pametne sijalice kojima se upravlja pomoću aplikacije, kao što su modeli Philips Hue, WeMo ili Oort.

TEMA MESECA: Multimedija u dnevnoj sobi

Izbor projektora Projektor je daleko najbolji izbor ako vam je potrebna slika veća od 50 inča (127 cm) Najvažniji deo sistema za kućni bioskop je...

Drugi svet zabave – Sony Android 4K televizori i Blu-ray Disc plejeri

Najnoviji Sony 4K procesor X1 je zaslužan za zadivljujuću oštrinu, kontrast i boju 4K prikaza. Svaki izvor signala se precizno analizira kako bi se...

Transformacija elektronskog plaćanja – Master Card

Kako svet oko nas postaje sve više digitalizovan, istim putem se kreće i ekspanzija e-trgovine, odnosno transformacija online plaćanja. Ono što potrošači žele i...

Univerzalno univerzalni daljinski upravljači

Pored univerzalnih aplikacija, većina proizvođača telefona ima sopstvene aplikacije koje zamenjuju daljinski upravljač, kao i neki proizvođači televizora. Pomenućemo dva primera. LG ima aplikaciju...

Brzo i legalno do hit serija – Pickbox prva regionalna internet televizija

Svetski hitovi tek su ugledali svetlo dana, a Pickbox je jedino mesto na kojem mogu da se gledaju legalno, prevedeno i brže nego na...

Leave a Reply