Početna Broj 195 TEST: Dell XPS 13 – Ultrabook za bezgranično uživanje

TEST: Dell XPS 13 – Ultrabook za bezgranično uživanje

Dell je doneo na tržište računar sa Infinity Edge displejem koji je svakako udarna stavka novog ultrabuka, što se može ustanoviti jednim prostim pogledom...

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Danas je definitivno neophodno imati ultrabuk kao perjanicu svoje ponude ukoliko ste veliki proizvođač računara. Ono što su nekada bili veliki, teški, glomazni računari visokih performansi danas su elegantne i tanke mašine vrhunskog estetskog doživljaja, koje jedva da ćete osetiti u svojoj putnoj torbi. Potpuno svestan toga, Dell je kreirao XPS 13. Ukoliko vam se učini da je ime poznato odnekud, to je zbog toga što ovaj proizvođač i nije tako kreativan sa imenima pa ih prenosi iz generacije u generaciju. Ne brinite, ovako nešto do sada nisu napravili…

XPS 13 se na prvi pogled odlikuje Infinity Edge displejem, kako je matična kompanija nazvala ovakav koncept ekrana sa ekstremno tankim okvirima. Ovaj ekran osetljiv na dodir se odlikuje rezolucijom od 3200 x 1800 piksela, IGZO IPS panelom i visokom osvetljenošću, što sve skupa rezultuje fantastičnim prikazom. Treba reći da zahvaljujući ovako uskim okvirima XPS 13 predstavlja najmanji 13.3-inčnog laptop na svetu. Ne sumnjamo da je zaista tako, jer sa okvirima debljine svega 5.2 milimetara, te težinom od 1.29 kilograma, i debljinom koja se kreće u okvirima od 9 do 15 milimetara, Dell zaista nudi fantastičnu prenosnu mašinu, ekstremno elegantnu alatku svakom putniku i biznismenu.

IFA 2019 IN PAGE

Naravno, takav računar treba podržati i adekvatnim performansama, jer nije toliki problem kreirati tanak računar, već ga osmisliti na takav način da hardver pruži adekvatne performanse. Srećom, upravo po tom pitanju Dell XPS 13 nudi veoma puno, te možemo reći da je računar koji ne pravi kompromise veće nego što je potrebno po tom pitanju. Naime, bazira se na novoj Kaby Lake arhitekturi kompanije Intel, sa Core i7-7500U procesorom. Dvojezgarni procesor sa podrškom za Hyper-Threading je odličan izbor za ovakav računar, kod koga je bitno isporučiti dovoljan nivo performansi, ali i pri tome biti ekonomičan u pogledu potrošnje energije. Sa radnim taktom od 2.7 GHz koji se po potrebi uvećava do 3.5 GHz XPS 13 raspolaže sa sasvim dovoljno snage za sve realne scenarije upotrebe ovakvog računara.

Ostatak mašine ne zaostaje. Imamo veoma brzi M.2 SSD kapaciteta čak 512 GB, kao i 16 GB sistemske memorije, što je ponovo više nego dovoljno za sve vidove korišćenja. Treba reći da je za očekivati i dostupnije varijante u odnosu na ovu koju smo imali na testu, recimo sa 8 GB memorije, 256 GB memorije i Full HD ekranom. Kako god, grafika će uvek biti integrisana – Intel HD 620, koju je Intel u ovoj generaciji dodatno unapredio u odnosu na prethodne. Nedovoljno za gejming u klasičnom smislu, ali za sve ostale vidove nezahtevene upotrebe je i više nego dovoljno.

Obično su konekcije mana tankih i lakih računara, ali ovde to nije slučaj, jer je na zadebljanom zadnjem delu smešteno više nego dovoljno konektora. Tu su dva USB 3.0 porta, HDMI izlaz, kao i jedan Thunderbolt / USB-C port i čitač kartica. Dodamo li na to Dual Band WiFi i Bluetooth, jasno je da je XPS 13 odlično opremljen sa te strane. Sve ovo pokreće Windows 10 Home operativni sistem.

Za kraj nam ostaju dva velika aduta, a to su baterija i garancija. Dell dosta ambiciozno najavljuje i do dvadesetak sati autonomije, i premda se pokazalo da možete računati na svega 50-ak odsto toga u praksi, to je i dalje deset sati rada što je fantastičan rezultat. Najzad, za miran san tu je garancija od čak 60 meseci, kako biste bezbrižno koristili XPS 13 (barem) čitavih pet godina! Zvuči odlično, zar ne?

Dell XPS 13
OS: Windows 10 Home
Procesori: Intel Core i7-7500U, 2.7 GHz
Grafika: Intel HD 620
Memorija: 16 GB RAM
Storage: 512 GB M.2 SSD
Ekran: 13.3“, 3200 x 1800, IPS
Povezivanje: Dual Band WiFi Draft, BlueTooth
Masa: 1.29 kg
Cena: 303.990 RSD

Leave a Reply