Početna Broj 195 TEST: HP Elite X3 – Mobilni, laptop i desktop u jednom

TEST: HP Elite X3 – Mobilni, laptop i desktop u jednom

Zamislite da mobilni telefon koristite i kao desktop i kao laptop. Microsoft je to već zamislio umesto vas…

Panasonic TV

Microsoft je svojim poslednjim telefonima omogućio da po potrebi budu i desktop računari. Dovoljno je da ih stavite na „dok“ koji je povezan s monitorom, tastaturom i mišem, i zabava je spremna. Microsoft Windows 10 je pravljen tako da bude platforma za sve računare, a HP je to iskoristio i napravio multi funkcionalni telefon.

Telefon, laptop i desktop u jednom uređaju? Skoro da je tako. HP Elite X3 je zapravo telefon. Kada želi, može da bude „pamet“ laptopa, ili da izigrava desktop. Drugu i treću funkciju ne može da obavlja sam – treba mu pomoć dodatnog „glupog“ hardvera. U bilo kojoj varijanti, telefon je mozak a ostalo je samo periferija.

Kako god da okrenete, radite sa Windows 10 Mobile OS i aplikacijama za Mobile, osim u slučaju da vam ne zatrebaju desktop aplikacije. Onda u web okruženju koristite sve ono što Mobile Windows ne može da vam pruži.

ATV & NAUTICA 2020

Desktop
Da bi od telefona napravili desktop, potrebno vam je nekoliko sastojaka. Glavni je Desk Dock, nešto kao baza za telefon. Spreda je samo postolje za telefon, a pozadi su priključci za periferiju – tastaturu, miša (preko USB-a), za monitor (Display Port), mrežu, USB Type-C i napajanje. Zašto je izostao HDMI priključak? Verovatno zato što je ovo business first, ali možete kupiti adapter. Na vama je da izaberete omiljenu periferiju. Dock podržava i bežičnu tastaturu i miša, a za monitor imate samo jedan priključak.

No, na kraju smo sve povezali i probali tu jedinstvenu mešavinu. U početnom meniju imate (naravno) samo aplikacije koje su na telefonu, dok na „desktopu“ možete pokrenuti samo nekolicinu. Ostale, malo egzotičnije, se pokreću isključivo na telefonu. MS Office – u svojoj ultra lagnoj verziji – pristojno radi. Prednost velike hardverske tastature ne može ništa da zameni. Ako nemate miša, ekran telefona služi kao tačped. Ako imate miša, onda je udobno i pretraživanje interneta. Opet, otvarate tabove koji su ostali na telefonu, pa ako neki zatvorite, biće zatvoren i u telefonu.

Leave a Reply