Početna Broj 195 TEST: HP Elite X3 – Mobilni, laptop i desktop u jednom

TEST: HP Elite X3 – Mobilni, laptop i desktop u jednom

Zamislite da mobilni telefon koristite i kao desktop i kao laptop. Microsoft je to već zamislio umesto vas…

Momacki auto – Infiniti HEADER

Microsoft je svojim poslednjim telefonima omogućio da po potrebi budu i desktop računari. Dovoljno je da ih stavite na „dok“ koji je povezan s monitorom, tastaturom i mišem, i zabava je spremna. Microsoft Windows 10 je pravljen tako da bude platforma za sve računare, a HP je to iskoristio i napravio multi funkcionalni telefon.

Telefon, laptop i desktop u jednom uređaju? Skoro da je tako. HP Elite X3 je zapravo telefon. Kada želi, može da bude „pamet“ laptopa, ili da izigrava desktop. Drugu i treću funkciju ne može da obavlja sam – treba mu pomoć dodatnog „glupog“ hardvera. U bilo kojoj varijanti, telefon je mozak a ostalo je samo periferija.

Kako god da okrenete, radite sa Windows 10 Mobile OS i aplikacijama za Mobile, osim u slučaju da vam ne zatrebaju desktop aplikacije. Onda u web okruženju koristite sve ono što Mobile Windows ne može da vam pruži.

Najbolji telefoni 2019

Desktop
Da bi od telefona napravili desktop, potrebno vam je nekoliko sastojaka. Glavni je Desk Dock, nešto kao baza za telefon. Spreda je samo postolje za telefon, a pozadi su priključci za periferiju – tastaturu, miša (preko USB-a), za monitor (Display Port), mrežu, USB Type-C i napajanje. Zašto je izostao HDMI priključak? Verovatno zato što je ovo business first, ali možete kupiti adapter. Na vama je da izaberete omiljenu periferiju. Dock podržava i bežičnu tastaturu i miša, a za monitor imate samo jedan priključak.

No, na kraju smo sve povezali i probali tu jedinstvenu mešavinu. U početnom meniju imate (naravno) samo aplikacije koje su na telefonu, dok na „desktopu“ možete pokrenuti samo nekolicinu. Ostale, malo egzotičnije, se pokreću isključivo na telefonu. MS Office – u svojoj ultra lagnoj verziji – pristojno radi. Prednost velike hardverske tastature ne može ništa da zameni. Ako nemate miša, ekran telefona služi kao tačped. Ako imate miša, onda je udobno i pretraživanje interneta. Opet, otvarate tabove koji su ostali na telefonu, pa ako neki zatvorite, biće zatvoren i u telefonu.

Leave a Reply