Početna Broj 197 TEST: Miele usisivači – Uspešan lov na prljavštinu

TEST: Miele usisivači – Uspešan lov na prljavštinu

Kako se dolazi do efikasnosti samog usisivača? Papuča i njen dizajn moraju biti prilagođeni usisivaču i snazi njegovog motora. Dizajn creva takođe utiče na efikasnost usisavanja, tj. protok vazduha od papuče do motora.

Svaki usisivač je specijalno dizajniran u zavisnosti od toga da li u kući imate pretežno parket, brodski pod, tepihe, kućne ljubimce ili kombinovano. Miele usisivač (osnovna verzija) može da se modifikuje prema samim potrebama korisnika. Dodatne komponente: papuče, creva i ostali dodaci su kompatibilni sa svim usisivačima. Počevši od osnovnog modela C1 Classic, preko C2 Compact pa sve do serije C3 Complete, svi mogu da koriste parket papuču, turbo papuču, mini turbo četku za usisavanje mebla, itd. Čak i najosnovniji usisivač ima sasvim dovoljno snage da se izbori sa svim prljavštinama u stanu.

Za koju su namenu predviđeni?
Različiti tipovi podova u domaćinstvu, kao što su parket, pločice, laminat i razne vrste tepiha zahtevaju prilagođena rešenja. Zbog toga Miele nudi čitav asortiman usisivača sa specijalnim karakteristikama.

U zavisnosti od vrste podova, preporučuju se modeli za pločice, parket, brodski pod, da li i koliko ima tepiha i kakav je tepih. U skladu s podom, postoje i odgovarajući usisivači, s pratećim papučicama. Ako želite neki poseban dodatak koji nije iz standardne opreme, valja proveriti da li dolazi u nekom drugom kompletu, jer je povoljnije da ga kupite u okviru paketa nego zasebno. Specijalizovani usisivači su namenjeni za konkretne podloge, kao na primer Parket usisivač.

Čuvena Cat&Dog turbo papuča se može staviti na bilo koji usisivač i namenjena je za usisavanje i iščetkavanje tepiha. Turbo papuča je dizajnirana tako da efikasno prikuplja dlake, a kraj kese je UGLJENI filter koji neutrališe neprijatne mirise.

Korisni setovi, koji se dodatno kupuju su Home,Car Care i Micro set u kojima se nalazi pribor za čišćenje doma, automobila i sitnih elemenata tipa tastatura ili elektronika. Za ljude, kojima naročito smeta prašina postoji alergo papučica sa bojama kao na semaforu (crvena, žuta i zelena) i tako prikazuje da li je i koliko zaprljana okolina.

Miele ne pravi usisivače koji rade s vodom, jer je politika firme da uređaj mora da služi korisniku, a ne obrnuto. Nema potrebe za čišćenjem, prosipanjem prljave vode itd. To važi i za filtere i za usisivač. Ono što je do korisnika je da kada se napuni kesa – za šta postoji indikator – da je zameni.

Platnena kesa ima devet slojeva filtracije i ne prazni se. Zadržava svaku prljavštinu, od sitnih čestica do krupnih eksera. Ne može da se pokida. Čestice se zadržavaju u kesi, a vazduh nastavlja dalje kroz motor i filter za vazduh. Vazduh iz usisivača ne izlazi nadole, već na gore, kako ne bi podizao prašinu.

Osnovni filter AirClean zadržava do 78 odsto čestica, filter s aktivnim ugljem zadržava do 95 odsto čestica, a Hepa filter 99,9 odsto. AirClean aktivni ugljeni filter delotvorno neutrališe neprijatne mirise duvana i kućnih ljubimaca . Aktivni ugalj radi na isti način kao i aspirator, koji radi po principu recirkulacije vazduha. Rok trajanja jednog filtera je šest meseci korišćenja, na stan veličine 80 m2, a Hepa filter traje godinu dana. Ispušteni vazduh je zapravo čistiji od normalnog vazduha u prostoriji zahvaljujući HEPA filteru AirClean.Namenjen je ljudima koji su alergični na prašinu, grinje…

Filter ima Time strip, tj. „vremensku traku“. Kada se aktivira broji godinu dana i na kraju ispiše „replace“. Sve to je radi vašeg komfora, da ne bi pamtili kad ste zamenili filter. Kada istekne godinu dana, to ne znači da je on zapušen, već da je stiglo optimalno vreme za zamenu.

Da bi efikasno manevrisali kroz stan, usisivač ima točkove koji se rotiraju u svim pravcima, 360 stepeni, kako bi neometano ušli u sve delove stana. Kabl je dužine 9 m, a operativni radijus je 13 m. C2 i C3 modeli imaju mekane branike oko sebe, kako ne bi oštetili nameštaj. Comfort taster za uvlačenje kabla radi po principu da jedan klik uvlači sav kabl – ne mora da se drži taster.

Bežična ručka za upravljanje usisivačem radi po principu radio frekvence (RF). Može da uključi usisivač i da promeni program. Nema kablova, jer oni posle nekog vremena dolaze u kontakt s prašinom i onda se gubi kontakt, a ovako je izbegnut taj problem. Ručka za upravljanje može raditi samo na C3 Special i Comfort PowerLine modelu, tj. jedino ta galanterija nije univerzalna.

Treba znati da se usisivačem ne usisava tečnost, kao ni sitna građevinska prašina. Tečnost može prouzrokovati kratak spoj u motoru, a građevinska prašina će ući u sve pore usisivača i trajno ga oštetiti.

Početna garancija od dve godine se može produžavati do deset godina ako redovno kupujete zvaničan Miele repromaterijal. Miele usisivači su testirani da izdrže teške uslove eksploatacije. Crevo može poneti teret celog usisivača i da izdrži svakakva uvijanja. Jedino ga možete oštetiti nožem/makazama i vatrom. Usisivač podnosi težinu ljudskog tela.
Predviđeno trajanje je 20 godina normalne upotrebe, ako se uzme u obzir da je prosek usisavanja jednog domaćinstva 45 minuta nedeljno na maksimalnoj snazi.

model snaga cena
C1 Classic 1400W od 19.500 RSD
C2 Compact 1800W od 24.000 RSD
C3 Complete 2000W od 27.500 RSD

Leave a Reply